Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Άκαρπη η συνάντηση του Σταμάτη Βαρδαρού με τους γιατρούς

Ευάγγελος Φραγκούλης στο healthview.gr: Δεν υπογράφουμε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ!

Του Βασίλη Βενιζέλου 

Άκαρπη κατέληξε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουνίου η έκτακτη συνάντηση, την οποία είχε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτης Βαρδαρός με τους εκπροσώπους των γιατρών, με αντικείμενο της συζήτησης τις νέες συμβάσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τους οικογενειακούς γιατρούς…

Ο Σταμάτης Βαρδαρός επέμεινε σε ό,τι σχετικό έχει αναρτηθεί ήδη στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και το μόνο το οποίο δέχθηκε είναι οι νέες συμβάσεις να αποτελούν μεταβατικό στάδιο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς και αυτές να τροποποιηθούν στη διάρκεια της συνεργασίας των δύο μερών, ανάλογα με τα προβλήματα τα οποία τυχόν εντοπισθούν.

Σε δηλώσεις του στο healthview.gr, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης αναφέρει ότι θα συστήσει ο ίδιος στους συναδέλφους του γιατρούς να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. «Οι όροι παραμένουν απαράδεκτοι και δεν μπορεί να στηθεί πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με αυτόν τον τρόπο», καταλήγει ο Ευάγγελος Φραγκούλης (φωτό).

Η άποψη του Ευάγγελου Φραγκούλη έχει ως εξής:

Μικρός αριθμός συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ανταποκρίθηκαμε στη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για σύμβαση με ιδιώτες Οικογενειακούς Ιατρούς. Πολλοί από εμάς το επιλέξαμε θέλοντας να βάλουμε πλάτη στην θέσπιση επιτέλους και στην Ελλάδα ενός οργανωμένου συστήματος ΠΦΥ βασισμένου στον οικογενειακό ιατρό, προς χάρη τόσο της ειδικότητας μας, που θα αποκτούσε τη θέση που της αρμόζει και που κατέχει σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας, αλλά και του πολίτη που θα απολάμβανε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε χαμηλότερο κόστος. Και το επιλέξαμε αποδεχούμενοι μια εκ των προτέρων γνωστή μείωση της αποζημίωσης μας ανά επίσκεψη της τάξης του 45% (από 10 ευρώ μικτά στα 5,5 ευρώ) και ένα σημαντικότατο περιορισμό των βαθμών ελευθερίας μας (επιβολή ωραρίου, συγκεκριμένος αριθμός ημερών άδειας, ραντεβού που θα κλείνονται από call center, κλπ).

Δυστυχώς οι όποιες προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Το σχέδιο σύμβασης που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, μνημείο προχειρότητας με λάθος (;) σε κομβικής σημασίας θέμα- αν επιτρέπεται να λαμβάνουμε αμοιβή για ασθενείς της λίστας μας που μας επισκέπτονται εκτός του δεσμευμένου από τον ΕΟΠΥΥ καθημερινού τετράωρου, οι ομιχλώδεις και ελλείπεις διευκρινήσεις που δόθηκαν για το πώς θα λειτουργεί ένας οικογενειακός ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η απουσία διορθωτικών κινήσεων, που ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως και που παραπέμπονται στις καλένδες, μας αναγκάζουν να υπαναχωρήσουμε από την πρόθεση μας να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να έρθει προ των ευθυνών του προς τους ασφαλισμένους του, έστω την ύστατη στιγμή- αύριο λήγει η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων όσων «πέτυχαν» στην πρόσκληση ενδιαφέροντος… Μάλιστα έχει ανακοινώσει πως στις 15 Ιουλίου λύονται οι μέχρι τώρα συμβάσεις του με Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους. Οι πολίτες της χώρας δυστυχώς δεν θα μπορούν να βρουν γιατρό για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, καθώς άνω του 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών ήταν προγραμματισμένο να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες συμβεβλημένους, κι αυτό πριν από την παταγώδη αποτυχία των προκηρύξεων των ΤΟΜΥ, που όσο κι αν ψάχνουν γιατρούς δεν βρίσκουν… Για να αποφευχθεί ο ορατός επερχόμενος κίνδυνος, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να απαντήσουν μια σειρά από ερωτήματα μας και μάλιστα να δώσουν και τη σωστή απάντηση σε αυτά…

Ποια η νομική ισχύς της διευκρίνησης του ΕΟΠΥΥ (από 19/6) πως «οι ιδιώτες συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί εξυπηρετούν τον εγγεγραμμένο πληθυσμό τους και δεν εισπράττουν επιπλέον αμοιβή, όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρού (υπονοώντας πως επιτρέπεται να λαμβάνουν αμοιβή, όταν οι δικαιούχοι προσέρχονται εκτός του ωραρίου). Με την επισήμανση των εξαιρέσεων των περιπτώσεων που τίθενται με τους όρους 4,6 και 13 των Υποχρεώσεων της ανωτέρω σύμβασης», όταν στην ίδια τη σύμβαση που καλούμαστε να υπογράψουμε αναφέρεται ρητά και μάλιστα στην υποχρέωση 13, που η διευκρίνιση εξαιρεί, πως ο συμβεβλημένος οικογενειακός ιατρός «δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή των υπηρεσιών του στους δικαιούχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του και απαγορεύεται ρητά να ζητήσει ή να εισπράξει επιπλέον αμοιβή».

Τι σημαίνει «όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρού» σε συνδυασμό με την υποχρέωση του που απορρέει από τη σύμβαση (υπ’ αριθμόν 13, επίσης στις εξαιρέσεις της διευκρίνησης) πως «οφείλει να εξυπηρετεί πέρα από τα προγραμματισμένα ραντεβού του και τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν στον εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης του». Μήπως σημαίνει πως όποιον προσέλθει στο ιατρείο μέσα στο δηλωμένο ωράριο με οποιαδήποτε κατά τη γνώμη του έκτακτη αιτία, ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει δωρεάν (κάτι σαν τις τράπεζες, που όποιος μπει μέχρι να κλείσουν οι πόρτες εξυπηρετείται…); Πως θα αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά, όταν τα ραντεβού θα είναι δεσμευμένα από τακτικά περιστατικά; Τα τακτικά περιστατικά θα καθυστερούν; Ποιος θα λύνει τις διενέξεις μεταξύ ασθενών, αλλά και μεταξύ γιατρού- ασθενούς; Γιατί δεν επιλέγεται η λύση που είχαμε προτείνει των slots στο ημερήσιο πρόγραμμα για ραντεβού που θα κλείνονται αυθημερόν από ασθενείς με έκτακτα προβλήματα;

Πως είναι δυνατόν κάποιος να αναμένει από τους ιατρούς που αμείβονται με ψιχία να πραγματοποιούν, με ιδία μέσα, κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς οι οποίες «δεν αποζημιώνονται με επιπλέον ποσό από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πραγματοποιούνται και εκτός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρείου του» (εξαίρεση υπ.αριθμ. 6 της διευκρίνησης)…

Τι σημαίνει «Οι ημέρες μη παροχής υπηρεσιών σε δικαιούχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν μπορούν να ξεπερνούν τις είκοσι (20) σε ετήσια βάση»; Αυτές περιλαμβάνουν και τις επίσημες αργίες του κράτους; Γιατί δεν είναι όσες οι ημέρες άδειας όλων των εργαζόμενων; Δεν κινδυνεύουν αυτοί από burn-out; Γιατί δεν προβλέπονται και για τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς ημέρες επιστημονικής άδειας, όπως προβλέπονται 15 ημέρες για τους οικογενειακούς ιατρούς των ΤΟΜΥ;

Πως θα κλείνονται τα ραντεβού τελικά; Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ; Θα υπάρχει και κάποιο call center για τους μη εξοικειωμένους με τους Η/Υ (ηλικιωμένους, κ.α.). Μήπως τελικά η καλύτερη λύση θα είναι η επιστροφή στο παρελθόν… με τη δωρεάν επίσκεψη να κερδίζουν οι 16 πρώτοι που θα στήνονται μπροστά στην πόρτα του ιατρείου από τις πρώτες πρωινές ώρες;

Τα ραντεβού θα κλείνονται ανά 15 λεπτά, όπως και στις ΤΟΜΥ ή θα υπάρξει και σε αυτό το τομέα κάποια ευχάριστη έκπληξη;

Ποιος θα απαντά τα δεκάδες τηλεφωνήματα των ασφαλισμένων… Φυσικά το budget δεν επαρκεί για γραμματειακή ή νοσηλευτική υποστήριξη…

Αν οι σωστές απαντήσεις στα ερωτηματικά αυτά που βασανίζουν τους γιατρούς δεν έρθουν και δεν θα έρθουν όπως φαίνεται μέχρι και αύριο, είμαστε υποχρεωμένοι, για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια μας και με το αίσθημα της ευθύνης μας προς τους ασθενείς μας να βαρύνει, να αρνηθούμε την υπογραφή των συμβάσεων και να την παραπέμψουμε και εμείς στα καλένδες, όταν και αν έρθουν βελτιώσεις στους όρους.

3 σχόλια:


 1. Η σύμβαση έχει ένα καθηκοντολόγιο.Αλλά χρειάζεται και κάποιες λεπτομέρειες να γραφούν .
  Δεν επιτρέπεται να ζητήσει ο γιατρός χρήματα για εγγεγραμμένο ασθενή που θα εξετάσει μέσα στο ωράριό του. Ο γιατρός θα έχει ωράριο. Αυτό σημαίνει οτι θα δηλώσει 4 ωρες την ημέρα. πχ 9πμ εως 1μμ. Αυτό είναι το ωράριο που θα εργάζεται για τον ΕΟΠΥΥ με τη μηνιαία αποζημίωση. Μετά από την 1μμ θα μπορεί να φύγει.Θα μπορεί να κάνει ότι άλλο θέλει θα έχει σχολάσει.
  Δεν μπορεί να αρνηθεί να δεί ασθενή που τον έχει εγγεγραμμένο. Σημαίνει οτι μέσα στο ωράριό του δεν μπορεί να μην τον εξυπηρετήσει,επειδή κάποια άλλη φορά ήλθε και τσακώθηκε μαζί του. Για όλο το χρόνο που θα τον έχει στη λίστα του ο γιατρός πρέπει να τον εξυπηρετεί.
  Για τα ραντεβού ποιός μίλησε; Δεν χρειάζονται ραντεβού. Κάθε μέρα στο ωράριο θα έρχεται όποιος έχει πρόβλημα. Θα έρχονται τα έκτακτα, τα επείγοντα και τα τακτικά και ο γιατρός θα δίνει προτεραιότητα στα σοβαρά και επείγοντα. Τα άλλα θα τα βλέπει μετά με κάποια σειρά μέχρι να φτάσει η ώρα 1μμ. Μετά λέει τελειώσαμε για σήμερα, αύριο πάλι.
  Για τηλέφωνα ποιός μίλησε; Κανένας. Αν υπάρχει γραμματέας να λέει εκείνη ποιό είναι το ωράριο του γιατρού για τον ΕΟΠΥΥ και αν υπάρχει κατ'οικον επίσκεψη.
  Γιά τα κατ οίκον θα πρέπει να δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ,διευκρίνηση για το ποιά άτομα δικαιούνται οίκοι επίσκεψη από τα εγγεγραμμένα. Πχ κατάκοιτα περιστατικά, έγκλειστα σε οίκο φροντίδας ηλικιώμένων κλπ. Αυτά θα πρέπει να τα εξετάσει ο γιατρός οίκοι και όπως γράφει η σύμβαση εκτός ωραρίου,κατόπιν συμφωνίας. Πότε θα γίνεται η συμφωνία και αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί, Πχ την πρώτη ώρα του ωραρίου τηλεφωνικώς η με την επίσκεψη κάποιου συγγενούς. Λογικά αυτά τα περιστατικά δεν θα είναι πολλά. Χρειάζεται επίσης να γίνει από τον ΕΟΠΥΥ μιά ρύθμιση να ξέρει ο γιατρός πόσες φορές θα δικαιούται ο ασθενής αυτός οίκοι επίσκεψη. Γιά φάρμακα πχ θα μπορεί να έρχεται ο συγγενής στο ιατρείο.
  Δεν νομίζω οτι θα είναι τόσο δύσκολο όσο το φοβούνται πολλοί. Τα περιστατικά άλλων ειδικοτήτων θα πάρουν παραπεμτικό να παρακολουθούνται,στον καρδιολόγο,στον νεφρολόγο κλπ Αρα μετά την καταγραφή τους θα φύγουν και ίσως έλθουν για κάποια συνταγή, η άλλο πρόβλημα.
  Στην αρχή θα προκείψουν ίσως μικροπροβλήματα,μέχρι να στρώσει η κατάσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι ναι ΣΥΡΙΖοχαφιε 3.29! Στην αρχή θα έχετε μερικά ......μικροπροβλήματακια! Από τους 4000 ΟΙ θα σας λείπουν μόνο οι......3150 !!! Μετά ......όλα θα στρώσουν! Για τις λοιπές βλακείες όπως σου έγραψα και αλλού δικαιολογείται α) διότι δεν είσαι γιατρός και ως ανίδεος δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος των ηλιθιοτητων που αραδιαζεις,β) για να σε προσέλαβαν στον χρΕΟΠΥΥ πρεπει να έχεις το IQ του.....σεκιουριΤακη οπότε τα σχόλια περιττεύουν !

   Διαγραφή
  2. 12:00 μ.μ. Από 15/7/2018 είσαι ελεύθερος να πάς για μπάνια. Ψυχρά για να συνέλθεις.

   Διαγραφή