Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Αποχωρούν 800 γιατροί από Κέντρα Υγείας και Δημόσιες Μονάδες σε δύο μήνες! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αποχωρούν μέχρι το τέλος του χρόνου 800 γιατροί από Κέντρα υγείας και Δημόσιες Μονάδες όλης της χώρας.

Πρόκειται για τους γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που εντάχθηκαν στο δημόσιο σύστημα αλλά είναι υποχρεωμένοι έως το τέλος του χρόνου να επιλέξουν είτε να μείνουν στο ΕΣΥ είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Ο νόμος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού τους επιβάλει να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο, ενώ σήμερα οι περισσότεροι γιατροί έχουν επιστρέψει στο δημόσιο έπειτα από δικαστικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι το 2014 αντίστοιχος νόμος είχε ψηφιστεί και από τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν περίπου 2500 γιατροί.

Φαίνεται πάντως ότι είναι το σημείο που προκαλεί και τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ καθώς όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ψήφιζε το νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑείχε βγει διαμαρτυρόμενος ενώ υποσχόταν στον κλάδο ότι όλοι οι αποχωρήσαντες γιατροί θα επαναπροσληφθούν.
Αντίθετα νέος νόμος του Αν.Ξανθού τους υποχρεώνει για άλλη μία φορά να φύγουν από το ΕΣΥ, αφού η οριστική παράταση είναι έως τις 31.12.2018.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ενώ οι γιατροί ετοίμαζαν προσφυγές στη δικαιοσύνη, η ηγεσία του υπουργείου υγείας φερόταν να ετοίμαζε άλλη ρύθμισηώστε να αποχωρήσουν ακόμη και εκείνοι που είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχεται ρύθμιση για να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία οι γιατροί του ΠΕΔΥ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια!»

Πάντως ο κλάδος είναι στα κάγκελα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η παράταξη που είναι φίλα προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ και κατέβηκε στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κατηγόρησε τον ίδιο τον υπουργό Υγείας ότι απολύει 800 γιατρούς στο τέλος του χρόνου.

Άγνωστο παραμένει πως θα καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που θα προκύψουν μετά την απομάκρυνση των γιατρών ειδικά από τα Κέντρα Υγείας.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το θέμα είναι απλό και δεν πρέπει να συνεχίζεται η ακαταστασία με τις πολλές ταχύτητες στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών,που δημιουργούν αδικίες και αγανάκτηση. Η δικάστική απόφαση δεν τους δικαίωσε όπως κακώς κατάλαβαν κάποιοι.Τους άφησε ένα περιθώριο χρόνου να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Το κακό βέβαια είναι οτι η απόφαση αυτή βγήκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα,οπότε αυτό δημιούργησε άλλα νέα προβλήματα και αυτοαναίρεσαν έτσι οι ίδιοι οι δικαστικοί το σκεπτικό της απόφασης. Το σκεπτικό ήταν να μην είναι απότομη και πιεστική η αλλαγή στα οικονομικά τους και στον τρόπο διαβίωσής τους.
    Τώρα πρέπει να δεχθούν ή να κλείσουν το ιατρείο τους ή να φύγουν από το ΚΥ. Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται.
    Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να καταργηθεί για όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος η αποκλειστική απασχόληση και κυρίως να καταργηθεί η μονιμότης.
    Ετσι δεν θα υπάρχει και η σκανδαλώδης εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στους πανεπιστημιακούς και στους στρατιωτικούς γιατρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι ιατρος Γ.Ιατρικής που έκλεισα το Ιατρείο μου και ενταχθηκα στο ΠΕΔΥ με σχεση πλήρους και αποκλειστικής απασχολησης.Πού έκανα λάθος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λάθος είναι στο κράτος,που επιμένει να έχει πληρη και αποκλειστική απασχόληση και μονιμότητα. Οταν έγινε τότε πρίν από 35 χρόνια,ήταν πολύ κακό το εργασιακό περιβάλλον των γιατρών. Με τα κλειστού τύπου ασφαλιστικά ταμεία και την πληθώρα των γιατρών που ήδη είχε φανεί, ο γιατρός,αν δεν είχε ταμείο,στο ιδιωτικό ιατρείο είχε λίγους ασθενείς. Το χειρότερο όμως ήταν ο τρόπος που διοριζόταν ένας γιατρός,ειδικευμένος, στα νοσοκομεία. Εκεί οργίαζαν οι βουλευτές, οι γνωστοί, οι κομματικοί παράγοντες,κλπ κλπ. Δεν θα εξαιρέσω και τα πανεπιστήμια.
      Τότε λοιπόν, που έγινε το ΕΣΥ , για να διορθώσει αυτή τη κατάσταση, έδωσε το κράτος ένα ικανοποιτικό μισθό. Και πάλι ενδιαφέρθηκαν σχεδόν μόνο οι νέοι γιατροί.
      Τώρα,πρέπει να καταργηθεί η μονιμότης και η αποκλειστική απασχόληση. Να προκηρύσονται οι θέσεις και να καλύπτονται με συμβασιούχους 5/ετίας ανά βαθμίδα. Ο γιατρός να έχει δικαίωμα να καταλάβει 2 φορές θέση ανά βαθμίδα.
      Ολοι οι γιατροί να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

      Διαγραφή