Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Υποχωρεί η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του Οκτωβρίου δεν έχει αναφερθεί κανένα νέο περιστατικό ιλαράς, γεγονός που θεωρείται ένδειξη ύφεσης!

Οι επιδημιολόγοι μάλιστα εξηγούν ότι η εξάπλωση της ιλαράς δεν σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες αλλά εξαρτάται κυρίως από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

'Ετσι, ενώ από πέρσι το Μάιο που ξέσπασε η επιδημία ως σήμερα αναφέρθηκαν 3.258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα με την πλειονότητα, των ασθενών να είναι παιδιά Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μετά την δημοσιοποίηση που πήρε το πρόβλημα, βλέπουμε μεγάλη βελτίωση.


Οι θάνατοι

Τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν λόγω επιπλοκών της ιλαράς από πέρσι την Άνοιξη: Ένα ανεμβολίαστο βρέφος 11 μηνών με υποκείμενη δυστροφία, ένας 17χρονος ανεμβολίαστος, μια 35χρονη που είχε εμβολιαστεί με μία μόνο δόση και ένας 18χρονος εμβολιασμένος με ανοσολογική ανεπάρκεια.

Συστήνεται το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις και για τους ενηλίκους που έχουν γεννηθεί μετά το 1970. Όσοι είναι μεγαλύτεροι, θεωρείται ότι έχουν περάσει την ασθένεια και άρα έχουν ανοσία.

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές είναι σε εγρήγορση, αφού η ιλαρά θερίζει τους τελευταίους μήνες ανθρώπους σε αρκετές χώρες. Μάλιστα το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταγράφηκαν στην Ευρώπη πάνω από 41.000 κρούσματα ιλαράς, διπλάσια από όσα είχαν αναφερθεί όλη την περσινή χρονιά. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και 37 θάνατοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου