Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Άρνηση παραλαβής voucher από οπτικούςAνακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα Voucher του ΕΟΠΥΥ για τα οπτικά είδη.

ΙΑΤRONET

Το Υπουργείο Υγείας, ‘’αφουγκραζόμενο την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι οπτικοί / καταστήματα οπτικών, με την άρνηση παραλαβής των νέων γνωματεύσεων με το επισυναπτόμενο voucher αποζημίωσης για τη χορήγηση οπτικών ειδών, επιθυμεί να απευθυνθεί στους πολίτες ασφαλισμένους του, να τους ενημερώσει και ταυτόχρονα να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, καταβάλλοντας μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να αλλάξει βασικά προβλήματα που χρόνιζαν. Μεταξύ άλλων και την συμβασιοποίηση μεγάλων κατηγοριών όπως, Υγειονομικό υλικό, Ορθοπεδικά, Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, Οξυγοθεραπεία κ.α. Με αυτές τις αλλαγές οι πολίτες από το 2017 δεν προπληρώνουν πλέον για τα είδη αυτά και σταμάτησε η ταλαιπωρία τους - να στήνονται στις ουρές - για να πάρουν πίσω τα ποσά που δικαιούνται. Η νέα αυτή διαδικασία έφερε και μια ακόμα σημαντική αλλαγή, τον ποιοτικό έλεγχο στα χορηγούμενα προϊόντα, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πιστοποιημένα και ποιοτικά.

Τα οπτικά είδη, μια δαπάνη που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ετησίως, είναι μια παροχή που υλοποιείται ακόμα με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με προπληρωμή από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια υποβολή της δαπάνης στα κατά τόπους σημεία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ για απόδοση αυτής της δαπάνης. Αυτό συμβαίνει ακόμα διότι οι οπτικοί από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τη συμμετοχή στη νέα διαδικασία με τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Η υπογραφή αυτών των συμβάσεων με τα καταστήματα οπτικών, θα επέτρεπε στους πολίτες να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις, αλλά οι οπτικοί, έχουν με κάθε τρόπο εναντιωθεί στη νέα διαδικασία.

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι σε σχέση με τις αιτιάσεις που προβάλλουν οι οπτικοί ισχύουν τα παρακάτω:

· Ο ΕΟΠΥΥ δεν χρωστάει ληξιπρόθεσμα στους οπτικούς. Τα ταμεία τα οποία εντάχθηκαν σε αυτόν είχαν υποχρεώσεις (από το 2012) και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει. Οι λοιπές υποχρεώσεις αφορούν τον ΕΦΚΑ και οι οπτικοί το αποκρύπτουν.

· Σε όλο τον σύστημα αποζημίωσης μέσω ΕΟΠΥΥ, όλοι οι πάροχοι λαμβάνουν τις γνωματεύσεις για τις πράξεις που εκτελούν (διαγνωστικά, φαρμακεία, υγειονομικό υλικό, φυσικοθεραπευτές, νοσηλείες κλπ) και τα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση κάθε μήνα. Οι επιχειρήσεις αυτές εξακολουθούν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους, και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Γιατί δεν θα μπορέσουν οι οπτικοί;

· Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα, πληρώνει τους παρόχους του σε διάστημα περίπου 2 μηνών από την υποβολή της δαπάνης, όταν το 2015 η αποπληρωμή ξεπερνούσε τους 4-5 μήνες. Αυτό οι οπτικοί το γνωρίζουν. Γιατί το αποσιωπούν;

· Το ποσό αποζημίωσης είναι 100€ ανά περίπτωση (ανά ΑΜΚΑ), και δεν είναι άγνωστο προς τους οπτικούς. Ο κλειστός προϋπολογισμός έχει καθοριστεί στα 50 εκ. ετησίως και για το 2018 θα κλείσει κάτω από τα 48εκ., που σημαίνει ότι το ποσό υπερκαλύπτει την αιτούμενη δαπάνη και δεν θα υπάρχει CLAWBACK.

· Οι οπτικοί σήμερα, είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες παρόχων που λαμβάνουν το ποσό από τους ασφαλισμένους επιτόπου, στο ταμείο. Οι άλλοι περίπου 30.000 συμβεβλημένοι πάροχοι που επίσης εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά, δεν λαμβάνουν το ποσό… και αυτές οι επιχειρήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίες ή ακόμα και ατομικές. Γιατί θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οπτικοί;

· Η πιστοποίηση είναι απαραίτητη, ώστε να υπάρχει η εγγύηση τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο το σύστημα υγείας, ότι οι πάροχοι τηρούν τη νομοθεσία, εφαρμόζουν κανόνες και χορηγούν προϊόντα πιστοποιημένα και κατάλληλα για τις ανάγκες των πολιτών. Γιατί δεν το θέλουν αυτό οι οπτικοί; Τι φοβούνται;

Σε αυτή την διελκυστίνδα το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους πολίτες να σταθούν δίπλα του στην προσπάθεια που καταβάλλει για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, την παροχή πιστοποιημένων και ποιοτικών υπηρεσιών και την απαλοιφή κάθε ταλαιπωρίας των ωφελούμενων ασφαλισμένων. Τους ζητά να σταθούν αρωγοί στη προσπάθεια να σπάσει KAI αυτό το κατεστημένο, καθώς και όποια άλλα έχουν απομείνει από τις παλιές, γνωστές σε όλους μας, φαύλες εποχές. Ταυτόχρονα, στέλνουμε το μήνυμα στο σύνολο των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το δημόσιο, ότι οφείλουν να τηρούν την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και όχι να εισπράττουν από το δημόσιο (έμμεσα) παρακάμπτοντας τους νόμους. Αν οι οπτικοί υπολογίζουν ότι δια του εκβιασμού των ασφαλισμένων θα αποτελέσουν εξαίρεση, θα μας βρουν απέναντι και αποφασισμένους, όχι μόνο εμάς αλλά και κάθε πολίτη που επιζητά να εξυπηρετηθεί με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Οι τακτικές προηγούμενων εποχών, που ο πολίτης χρησιμοποιούνταν χωρίς να είναι εκείνος το επίκεντρο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και επειδή οι υπηρεσίες και οι παροχές υγείας δεν μπορεί να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σε αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν σε όλους τους τόνους και προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι πολίτες δικαιούνται να εκτελέσουν τις γνωματεύσεις τους στα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώσουν, δίνοντας το voucher στο κατάστημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους οπτικούς και τις υγιείς επιχειρήσεις τους να συμβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους, όπως χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις υγείας, στην καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην εξυγίανση του χώρου τους. ‘’

6 σχόλια:

 1. Οπτικοί μην ανησυχείτε καθόλου. Μπορείτε να στελνετε τα voucher σε εμάς τους μικροβιολογους-ακτινολογους και θα αφαιρούνται τα ποσά από τους ε ργαστηριακoυς, με το γνωστό κούρεμα του clawback, διοτι εμεις οι εργαστηριακοι συμφωνα με την αποψη της κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ πανεπιστημιακου ιατρού βιοπαθολογου έχουσα πολλές θέσεις μεταξύ των οποίων και συμβούλου του συνεταιρισμου εργαστ. Ιατρών Μedisyn και μέλος της Επιτροπής ανακοστολογισης παλαιών και νέων εξετάσεων οφείλουμε και πρέπει να εξυπηρετούμε τους πάντες για το καλό της υγείας όλου του πληθυσμού δεχόμενοι όλες τις νέες εξετάσεις που προστιθοντε στον κατάλογο του ΕΟΠΥΥ π.χ. βιοδεικτες στον ίδιο κλειστό προϋπολογισμό και ας αυξηθεί το clawback, εμείς με μεγάλη χαρά θα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας όπως άλλωστε και τώρα κάνουμε για πολλές εξετάσεις που τις δουλεύουμε με ζημιά. Μικροβιολόγος Ευαγγελια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Syrizonet παρτε το χαμπαρι, η δωρεαν με τα λεφτα των Παροχων Υγεια τελειωσε! Χωστε τα voucher .......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ένα μάτσο ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ.

  Άκου "..οι πολίτες δικαιούνται να εκτελέσουν τις γνωματεύσεις τους στα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώσουν..".
  Σε ποιούς;
  Στους ΜΗ συμβεβλημένους επαγγελματίες;

  Εφόσον υπάρχει ΚΛΕΙΣΤΟΣ προϋπολογισμός οι Οπτικοί (αν ξεγελαστούν και συμβληθούν) είναι χαμένοι από χέρι!!!
  Του χρόνου και κάθε χρόνο θα του κάνουν ΠΕΡΙΚΟΠΗ και οι Οπτικοί θα πληρώνουν τα γυαλιά των ασθενών από την τσέπη τους.

  Έτσι έγινε και με τους γιατρούς. Μια ωραία πρωία από το πουθενά αρχίσανε τις περικοπές, τα Clawback και τα Rebate.
  Κόβε εσύ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ να φορολογείσαι και να πληρώνεις ΕΦΚΑ σε ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ για να πάρεις, μετά από μήνες...τρίχες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΟΠΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ?ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΦΚΑ,ΙΚΑ?
  ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΕΙ, ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συριζοαρκουντογκιουφτο οταν χρειαστεις γυαλια πηγαινε στον τραγοΠολακη ομως γιατι απο Οπτικο χωρις να τα ακουμπησεις δεν προκειται!

   Διαγραφή
 5. Μπραβο στους οπτικους ετσι θα επρεπε να γινεται με ολους τους παροχους αλλα πρεπει να εχεις κοτσια και οχι να κατεβαζεις τα βρακια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή