Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Έρχεται ηλεκτρονική ειδοποίηση για να λαμβάνουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους! Πότε θα ξεκινήσει

Πέμπτη 18 Οκτώβριος 2018

Σοβαρό πρόβλημα για όλα τα υγειονομικά συστήματα των χωρών αποτελεί η μη φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών.

Health Report.gr

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις ένας στους τρεις ασθενείς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του.

Αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί είναι η έρευνα που παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ιωάννης Υφαντόπουλος, στο 2nd Patient Compliance Conference με θέμα: Συμμόρφωση, Η επόμενη ημέρα που διοργάνωσε το DailyPharmaNews!

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 12%-24% των ασθενών δεν συμμορφώνεται ποτέ στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού! Μάλιστα μόλις το 30-35% των ασθενών ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και το 40%-58% των ασθενών έχει διάφορους βαθμούς συμμόρφωσης.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης σε μακροπρόθεσμες φαρμακευτικές θεραπείες κυμαίνεται στο 40-50%, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για βραχυπρόθεσμες θεραπείες αγγίζει το 70-80%.

Έξυπνη εφαρμογή

Σημαντικό ρόλο στη φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών παίζουν και οι φαρμακοποιοί οι οποίοι αναλαμβάνουν δράση για να μην ξεχνούν τα φάρμακά τους οι ασθενείς.

Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μέχρι τέλη του έτους ο ΠΦΣ θα έχει υλοποιήσει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ενημερώνει τον ασθενή για την έγκαιρη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας του αφενός και στην ορθολογικοποίηση των δαπανών υγείας που αυξάνονται λόγω της ελλιπούς συμμόρφωσης των ασθενών στην θεραπεία τους.

«Το φαρμακείο θέλουμε να συνεχίσει είναι χρήσιμο προς τους ασθενείς και ο ρόλος του επιστήμονα φαρμακοποιού αναντικατάστατος για την λειτουργία του και την προσφορά του» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ .

Πάντως σε χώρες του εξωτερικού όπως είναι η Αγγλία οι φαρμακοποιοί θυμίζουν με SMS τους ασθενείς-πελάτες τους πότε να πάρει τα χάπια τους την ενδεδειγμένη ώρα, ώστε να μη χάνουν τις δόσεις τους.

1 σχόλιο: