Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Παράταση έως το τέλος του έτους για τις άυλες συνταγές σε αναλώσιμα διαβήτη στον ΕΟΠΥΥ

Το 2017, υποβλήθηκαν δαπάνες για αναλώσιμα διαβήτη 83 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 95 εκατομμυρίων το 2016.

Αποδεκτό έγινε από τον ΕΟΠΥΥ το αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για παράταση στη δυνατότητα χορήγησης κανονικών ταινιών γνησιότητας για αναλώσιμα διαβήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, παρόμοια πρόταση έχει υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), προκειμένου να εξαντληθούν τα όποια αποθέματα έχουν τα φαρμακεία στα ράφια τους πριν περάσουν στα υλικά με άυλα κουπόνια.

Η διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η δυνατότητα χρήσης των κανονικών ταινιών γνησιότητας παράλληλα με τα άυλα barcodes. Η παράταση αφορά μόνο την εκτέλεση γνωματεύσεων αναλώσιμων σακχαρώδη διαβήτη.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

“Μετά από αίτημα του ΠΦΣ, ο Οργανισμός αποφάσισε να δοθεί παράταση στην εκτέλεση γνωματεύσεων που αφορούν στα αναλώσιμα για σακχαρώδη διαβήτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Για το ανωτέρω διάστημα, κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των γνωματεύσεων δύνανται να συνυπάρχουν η νέα διαδικασία (με άυλα barcodes) και η παλαιά διαδικασία (με ταινίες γνησιότητας).

Για την εκτέλεση με τη νέα διαδικασία (άυλα barcodes) δεν απαιτείται επικόλληση ταινιών γνησιότητας (κουπονιών). Η εκτέλεση με τη παλαιά διαδικασία ισχύει ως έχει.

Επισημαίνεται ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα δοθεί άλλη παράταση και η χρήση των άυλων barcodes θα είναι υποχρεωτική και για τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη”.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΦΣ, επιλύθηκε και το πρόβλημα της αναντιστοιχίας και αδυναμίας ταυτοποίησης των ταινιών γνησιότητας που δεν έφεραν τον κωδικό barcode (ΕΑΝ) στο πλαίσιο τους κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη.

Περικοπές

Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ δεν προχώρησαν σε περικοπές και οριστικοποιήθηκε η πληρωμή του μηνός Ιουνίου. Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει και η οριστικοποίηση και πληρωμή των επομένων μηνών.

Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη μαζί με τα οστομικά υλικά και τα επιθέματα, καλύπτουν το 80% της δαπάνης που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Το 2017, υποβλήθηκαν δαπάνες για αναλώσιμα διαβήτη 83 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 95 εκατομμυρίων το 2016. Ο “κλειστός” προϋπολογισμός του Οργανισμού προβλέπει πληρωμές έως 59 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου