Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Προϋπολογισμός 2020: Μικρή αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη




Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, μετά από τις συνεχείς μειώσεις και το «πάγωμα» στο 1,945 δισ. ευρώ, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει περισσότερα χρήματα για τη φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή κρίνεται ανεπαρκής με βάση την υπέρβαση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στο δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και μεταφράζεται σε τεράστια ποσά υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) τα οποία για το 2019 θα αγγίξουν το 1,8 δισ. ευρώ, συνολικά για την εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή αγορά.

Ειδικότερα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε την Πέμπτη (21/11/2019) στη Βουλή, προβλέπει αναπροσαρμογή στα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ με βάση την προβλεπόμενη μεταβολή του ΑΕΠ. Έτσι, η φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται στα 2,058 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Στο νοσοκομειακό φάρμακο, ο προϋπολογισμός παραμένει στα 559 εκατ. ευρώ, παρόλο που το 2019 ο «λογαριασμός» ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Με την αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό να θεωρείται οριακή, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί πλέον η εξεύρεση κονδυλίων από το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ήδη η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη δήλωσε ότι γίνονται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, στην ημερίδα για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρώτη σύσκεψη της ομάδας εργασίας για το clawback των γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων.

Το ίδιο –αν όχι περισσότερο- κρίσιμη για τον κλάδο του φαρμάκου, είναι και η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κλάδος αναμένει την επίλυση του θέματος στην κατεύθυνση των ανασφάλιστων, δηλαδή μέσω της Κοινωνικής Πρόνοιας ή των λογαριασμών Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Και αυτό το ζήτημα, συζητήθηκε αναλυτικά και παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην ημερίδα για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη, την Πέμπτη (14/11/2019), με τους θεσμικούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας να επιμένουν σε όλους τους τόνους, ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της εξαίρεσης των εμβολίων, όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

1 σχόλιο:

  1. Και για τα εργαστήρια τι προβλέπει ο προυπολογισμός? μήπως καιπάλι clawback εως εσχάτων και όποιος αντέξει και όπως αντέξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή