Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Υπό κατάρρευση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς χρήματα για γιατρούς και εξετάσεις! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ


Στο κατώτερο σημείο χρηματοδότησης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι το σύστημα της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στην Ελλάδα καταγράφεται η τρίτη χειρότερη δαπάνη ΠΦΥ στην Ευρώπη (22%), έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.

Η Ελλάδα αντιθέτως είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή δαπάνη (41%) επί του συνόλου των δαπανών υγείας, έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.
Όπως επισημαίνουν τα μέλη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι οι πόροι που προϋπολογίζονται υπέρ της δημόσιας ΠΦΥ που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα (ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις), αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Τα κουρέματα στους γιατρούς

Εκτός αυτού ο Οργανισμός εγγράφει στα έσοδά του συνολικά 208 εκατ. ευρώ από επιστροφές rebate clawback, που κουρεύονται από τις αποδοχές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής αποζημίωσης του ιατρικού έργου της ΠΦΥ.

Όπως προκύπτει, ο ΕΟΠΥΥ αμείβει το ιατρικό έργο που παρέχεται σε 11 εκατ ασφαλισμένους από ένα μεγάλο Πανελλήνιο δίκτυο περίπου 8.000 συμβεβλημένων ιατρών σε ισάριθμα σημεία ΠΦΥ σε ποσοστό λιγότερο από 3% του προϋπολογισμού του.

Γι αυτό άλλωστε μέσω των μηχανισμών αυτόματης επιστροφής και υποχρεωτικών εκπτώσεων (clawback, rebate) αφαιρείται σημαντικό έσοδο από το εισόδημα των ιατρών υπέρ του Οργανισμού, δημιουργώντας συνθήκες χρεοκοπίας στο επιστημονικό δυναμικό που επέλεξε να παραμείνει και να στηρίξει τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης, όπως σημειώνει η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετά από πιέσεις του ιατρικού κλάδου δεσμεύτηκε ότι το 2020 θα βελτιώσεις τις οικονομικές συνθήκες για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «ΕΟΠΥΥ: Δεσμεύσεις στους γιατρούς για μικρότερες επιβαρύνσεις το 2019 στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι είπε η Αντιπρόεδρος για το clawback»

Άλλωστε οι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν την πλήρη κατάργηση του clawback, με αύξηση της προϋπολογισμένης δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ΠΦΥ σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Παράλληλα η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο δαπάνης ανά πάθηση και ανώτατο όριο δαπάνης ανά διαγνωστικό εργαστήριο βάσει του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου στο κρατικό σύστημα σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου.

5 σχόλια:

  1. Ναι αλλά ο αλητοψευτοχρΕΟΠΥΥ έχει.....πλεόνασμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μητσοτάκης ΔΕΝ πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρει επάνω του την ανεπάρκεια των Κικιλια Κοντοζαμανη και Καρποντινη, που οδηγούν σε διάλυση το σύστημα ΠΦΥ και θα αφήσουν σε 5 με 6 ημέρες τον πληθυσμό δίχως οικογενειακό γιατρό...Μέσα στις επόμενες ημέρες επίκειται μεγάλο κύμα παραιτήσεων οικ. γιατρών ή μετακύλιση του κόστους στους ασφαλισμένους...Ούτως ή άλλως η Κυβέρνηση θα κληθεί να πληρώσει μεγάλο κόστος από την ανικανότητα των ανωτέρω προσώπων που πάνε από φιάσκο σε φιάσκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο Μητσοτάκης τους έβαλε...εκείνος δεν πρέπει να τους διώξει; Αν τους αφήσει εννοείται ότι θα πάρει επάνω του την ανεπάρκεια όλων αυτών.

      Διαγραφή
    2. Κάθε επιπλέον ημέρα παραμονής των συγκεκριμένων προσώπων στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, την χρεώνεται ο Μητσοτάκης...Οι συγκεκριμένοι είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ να δώσουν λύσεις στο θέμα της ΠΦΥ έχοντας αφήσει τους Οικ/κους γιατρούς απλήρωτους κοντά εξάμηνο (μπαίνουμε στον 5ο μήνα στάσης πληρωμών της Καρποντίνη)...Η Καρποντίνη όμως πληρώνεται με ΠΑΧΥ ΠΑΧΥ ΜΙΣΘΟ για να μην κάνει ούτε τα αυτονόητα...ΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ!!!!

      Διαγραφή
  3. Παλι και σε αυτο το καυτο θεμα ο υπουργος υγειας παλι καυτη πατατα θα κανει. Ειναι ο ανθρωπος που βαζει αυτογκολ στην ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή