Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η ΠΦΥ εξακολουθεί να “δυσπνοεί” εν μέσω πανδημίας

Απλήρωτοι οι οικογενειακοί ιατροί από τον ΕΟΠΥΥ –


Άφαντοι οι λοιποί ειδικοί ιατροί -

Έρχεται ο καταλογισμός του clawback -

Εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι οικογενειακοί ιατροί παραμένουν απλήρωτοι και αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των παραστατικών για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιπες ειδικότητες αναμένουν με μεγάλη προσμονή την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της τρέχουσας περιόδου.

Στις 30/09/2020 λήγει η παρούσα σύμβαση των 830 οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, που προέκυψε μετά από μαζική καταγγελία των συμβάσεων των 2000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων τον Αύγουστο του 2018 από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεχίζει το δικαστικό αγώνα για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν οι συνάδελφοι προ 2ετίας από τη μονομερή αιφνίδια καταγγελία εις βάρος των συμβεβλημένων ιατρών, η οποία τους προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία και συνωστισμό των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, κατάσταση που είναι ανεπίτρεπτη εν μέσω πανδημίας. Η υποχρεωτική αραίωση των ραντεβού στα Νοσοκομεία έχει αφήσει ακάλυπτες ανάγκες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών.

Παρόλο που η πανδημία εξελίσσεται, αναμένεται ακόμη η προκήρυξη των 800 θέσεων των λοιπών ειδικοτήτων που θα ενίσχυαν περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας των πολιτών, δέσμευση που ανακοινώθηκε προ έτους από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Τονίζουμε ότι ο διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανισότητα, η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία, ασχέτως καταγραφής αριθμού επισκέψεων, δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο.

Οι εκπτώσεις όγκου και αυτοπαραπομπής (rebate) στην αποζημίωση και οι άδικες δυσβάστακτες περικοπές αποζημίωσης του εργαστηριακού τομέα της ΠΦΥ μέσω του μηχανισμού του clawback από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί συνθήκες στραγγαλισμού της διάγνωσης, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η οικονομική επιβάρυνση από την προμήθεια μέτρων ατομικών προστασίας και την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων είναι δυσβάσταχτη για τους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς.

Η ΠΦΥ εξακολουθεί να "δυσπνοεί" εν μέσω πανδημίας

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος         Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

3 σχόλια:

  1. Από την αρχή το είπα ότι με αυτούς τους άχρηστους θα αναπολούμε τον Ξανθοκηφηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tουλαχιστον γελαμε και λιγακι με αυτες τις αναρτησεις .Διακοψτε τωρα τις συμβασεις κυριοι συναδελφοι και θα λυθουν ολα τα ζητηματα αμεσα .Δειξτε επιτελους σοβαροτητα και υπευθυνοτητα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή