Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Θεοδωρίδου: Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδιά - Ασφαλή τα εμβόλια και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες - Τα lockdown αποδεικνύεται πόσο αρνητική επίδραση είχαν στην ψυχική υγεία των παιδιών - Με τα υπάρχοντα mRNA εμβόλια η τρίτη δόση
Protothema.gr

Για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην ενημέρωση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα σχολεία ανοίγουν για 2η χρονιά με κορωνοϊό, σημείωσε μάλιστα μία διαπίστωση του ΠΟΥ ότι η «πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».

«Την πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», σημείωσε.

Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 ήταν 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία.

Οπότε, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι εύλογη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.

Παρότι στα παιδιά κατά κανόνα είναι ήπια η νόσος, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που οι εθνικές επιτροπές συστήνουν εμβολιασμό αυτών των ηλικιών:

-Για την προστασία του ίδιου του παιδιού
-Για να συμμετέχει στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες
-Για μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα
-Για μείωση των ευκαιριών νέων μεταλλάξεων

Τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για αυτές τις ηλικίες είναι ασφαλή. Τα lockdown έχουν αρνητική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι σιγά σιγά αποδέχονται τον εμβολιασμό των παιδιών. Ίσως μάλιστα ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει τους μεγαλύτερους.

«Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων -ελπίζουμε και των διαστακτικών» κατέληξε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Αν αυξηθούν τα ραντεβού, μπορούμε σε 20 ημέρες να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα νούμερα των εμβολιασμών.

Πιο αναλυτικά, σήμερα έχουν γίνει 20.000 εμβολιασμοί και στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ξεπεράσει τους 30.000.

Συνολικά έχουν γίνει 11.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 6.000.000 αφορούν έστω και μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 57,3% επί του συνολικού πληθυσμού ή στο 66,5% επί των ενηλίκων.

Πάνω από 5.715.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% επί του συνολικού πληθυσμού ή 63,6% επί των ενηλίκων.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά μέσο όρο κλείνονται 20.000 ραντεβού την ημέρα. Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 164.000 ραντεβού.

Στο πρόγραμμα του κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν εγγραφεί 7.330 πολίτες, ενώ έχουν εμβολιαστεί 5.500 πολίτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας ακόμη και μέσα στο εόμενο 20ήμερο, αν συνεχιστεί η αύξηση στα ραντεβού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ενημέρωση:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Στην αποψινή ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας. Συμπληρώθηκαν σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας Covid και τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορονοϊό. Περισσότερα από 1,2 δις παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του WHO, τον Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Μεταξύ βέβαια της πρώτης και της δεύτερης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Ας θυμηθούμε ότι στην πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, τα οποία σας είναι πλέον τόσο γνωστά και οικεία, ενώ η δεύτερη σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται, πρώτον από την μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, την ανατρεπτική, με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δ, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου ως όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η εικόνα των κρουσμάτων, όπως μας μεταφέρεται από τον ΕΟΔΥ, σε σχέση με τα παιδιά, με τις μικρές ηλικίες, κάτω των 17, είναι εντυπωσιακή. Τον Μάιο του 2021, το ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν 7,5%, ενώ τον Ιούλιο έχει φτάσει το 20%, δηλαδή ένα παιδί στα πέντε κρούσματα και μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε, με κλειστά σχολεία.
Είναι επομένως εύλογη η ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία με τα σχολεία να έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% από τα παιδιά.
Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες κλινικές εκδηλώσεις σοβαρές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει ώστε οι εθνικές Επιτροπές των διαφόρων Κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών και τους λόγους αυτούς που τους έχουμε αναφέρει θα μου επιτρέψετε να σας τους επαναλάβω.
Ότι ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως
Για την προστασία του ίδιου του παιδιού, προστασία τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία,
Για τη θωράκιση του παιδιού ώστε πιο προστατευμένο να πάει ξανά στο χώρο του σχολείου, αλλά να έχει και μια συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Για τη μείωση της διασποράς η οποία διασπορά του ιού στο περιβάλλον και στην κοινότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος, αλλά και είναι ένας λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες των ιών για μεταλλάξεις.
Τα εμβόλια mRNA τα οποία συστήνονται για τις ηλικίες των παιδιών και εφήβων είναι ασφαλή, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομαλής μαθητικής παραγωγικής ζωής με την διαδραστική εκπαίδευση.
Τα απαγορευτικά lockdown από μελέτες, πλέον, αποδεικνύεται πόσο αρνητική επίδραση είχαν στην ψυχική και όχι μόνο υγεία των παιδιών. Έχει δημοσιευθεί μετανάλυση από 28 μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους, που έγινε την περίοδο του lockdown από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 και έδειξε ότι 25% των παιδιών, των νεαρών, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, 1 δηλαδή στα 4, ενώ 20% εμφανίζει 1 στα 5 συμπτωματολογία άγχους, ποσοστά τα οποία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι υπερδιπλάσια.
Αλλά σύμφωνα και με άλλη μελέτη παιδιά – για να πάρουμε και έναν παράγοντα σωματικής υγείας – με ρευματοειδή νεανική αρθρίτιδα παρουσίασαν αύξηση των υποτροπών της νόσου από 6,3% σε 16,9% και η αύξηση αυτών των υποτροπών αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.
Είναι ενδεικτικές μελέτες που φωτογραφίζουν όμως την αρνητική επίδραση που έχει ο περιορισμός των παιδιών, τα lockdown, και που ελπίζουμε ότι μπορεί αυτό να αρθεί με την εφαρμογή των εμβολιασμών.
Βασικός παράγων καθοριστικός είναι η συμμετοχή των γονέων. Οι περισσότεροι έχουν ήδη εμβολιαστεί και μετά από έναν δικαιολογημένο θα λέγαμε αρχικό δισταγμό, βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν και αποδέχονται και υποστηρίζουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Ίσως και ο εμβολιασμός των παιδιών, των μαθητών, να παρακινήσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστα να εμβολιασθούν. Είναι τα άτομα που στις εξετάσεις του εμβολιασμού δίνουν λευκή κόλλα, χάνοντας την ευκαιρία της προστασίας, την ευκαιρία μιας ζωής.
Στην τελευταία συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχαμε την τύχη να έχουμε προσκαλέσει τον Καθηγητή της Ανοσολογίας κ. Ματθαίο Σπελέτα, ο οποίος μας παρουσίασε τα αποτελέσματα αξιόλογης μελέτης που έχει γίνει σε συνεργασία με το Ιατρικό Τμήμα της Λάρισας και το Ιατρικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σχετικά με την κυτταρική και χημική ανοσία των εμβολιασθέντων.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση, όπως λέγεται, την τρίτη δόση.
Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά και θα ληφθούν υπ’ όψιν, θα συνεκτιμηθούν με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες, όπως και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, προκειμένου να καθοριστούν στην επόμενη φάση, οι κατηγορίες των ατόμων, των συμπολιτών μας που θα λάβουνε αυτή την τρίτη δόση.
Σημειώνεται ότι ακόμη αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Επομένως, θα έλεγα ότι το μήνυμα σήμερα είναι ένα: Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και, ας ελπίσουμε, και των διστακτικών.
Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 20.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει λίγο πιο πάνω από τους 30.000 εμβολιασμούς.
Πριν από λίγο ξεπεράσαμε τα 11.350.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 57,3% του γενικού πληθυσμού και 66,5% του ενήλικου πληθυσμού.
Περισσότεροι από 5.715.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% του γενικού πληθυσμού και 63,6% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τις 20.000 κάθε μέρα και τις τελευταίες 10 μέρες 164.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.
Σε σχέση με τα ποσοστά ηλικιακής ομάδας, που ανακοινώνουμε ανά δύο εβδομάδες, έχουμε:
Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, 72,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.
Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.
Στην ηλιακή ομάδα 75-79, 84,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 85%.
Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 79,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79,3%.
Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, 80,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,9%.
Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, 76,7%, έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77,1%.
Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, 73,9%, έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74,6%.
Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, 70,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, 67,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 68,7%.
Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, 62,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 64,1%.
Στην ηλικιακή ομάδα 35-39 55,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 57%.
Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, 54,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 55,9%.
Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, 52,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,8%.
Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, 42,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 44,8%.
Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, 16,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 19,5%.
Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, 6,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 8,4%.

Τέλος, στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 7.330 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 5.500 συμπολίτες μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Θεμιστοκλέους. Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να αναφερθώ στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ένα μέτρο το οποίο τίθεται σε ισχύ μεθαύριο Τετάρτη και αφορά το προσωπικό που εργάζεται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.
Η απόφαση αυτή είναι γνωστή από τα μέσα του περασμένου μήνα και με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε καθημερινά, όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται.
Ο αγώνας για την πανδημία συνεχίζεται. Όλο το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει αυτή τη μάχη με πρωτοφανή ζήλο και αίσθημα ευθύνης.
Ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα.
Επ’ αυτού, μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε αρνητικά στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει γιατροί, νοσοκομειακοί και λοιπό προσωπικό, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Θα ήθελα να επαναλάβω τα εξής. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι σίγουρα μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον στο πλαίσιο του λειτουργήματος που ασκούν.
Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης απέναντι κυρίως σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και οι οποίοι παλεύουν για ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Ας μην τους στερήσουμε τουλάχιστον αυτή την ευκαιρία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.
Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, αποδεικνύοντας υψηλή ευθύνη και αναγνώριση της αξίας του λειτουργήματος, έχουν ήδη εμβολιαστεί. Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην ήταν ποτέ ένα θέμα συζήτησης στη χώρα μας, η Πολιτεία όμως έχει την υποχρέωση, έχει καθήκον να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο αδύναμα.
Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί. Μπορεί και αργότερα, μιλάω για την αρχή του μέτρου.
Από εκεί και πέρα ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Πέραν τούτου, και με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν.
Είμαστε σε διαρκή, καθημερινή επικοινωνία με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, εργαζόμενους, όλα τα στελέχη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κάνουν ύστατη έκκληση στους γιατρούς, νοσηλευτές, σε όλο το προσωπικό των δομών Υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν έστω και τώρα, ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, το οποίο θα καλύψει τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν, θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και θα αφορά, όπως είπα, το προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες στις δομές Υγείας, λόγω αναστολής καθηκόντων αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες και παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν προσεκτικά τη σχετική ανακοίνωση, η οποία θα βγει και υπάρχει αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία.
Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Κοντοζαμάνη. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις.

Γ. ΣΟΥΛΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Θα ξεκινήσω από τα τελευταία που είπατε κύριε Υπουργέ, κύριε Κοντοζαμάνη σχετικά με τις αναστολές των υγειονομικών. Υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες και τις γνωρίζετε. Υπάρχουν κάποιοι συνδικαλιστές οι οποίοι μιλούν για κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. και ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας, όπως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. Και υπάρχουν επίσης και κάποιες διαμαρτυρίες, καθώς οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί καλούνται «να πληρώσουν τα σπασμένα» των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους με τις περικοπές των αδειών που εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου Πώς σκοπεύετε να καλύψετε τα κενά και πως απαντάτε σε αυτές όλες τις αιτιάσεις των εργαζομένων;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Κυρία Σουλάκη, όπως είπα, το μέτρο, η απόφαση αυτή είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Επομένως, όλοι γνώριζαν, όλοι ήξεραν. Εμείς προετοιμαστήκαμε. Έχουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια έτοιμα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα τις όποιες δυσλειτουργίες προκύψουν στο σύστημα Υγείας.
Είπα και πριν ότι το μέτρο αυτό αφορά τους υγειονομικούς, πρώτον γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε όλο το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες υγείας και κατά δεύτερον να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας.
Πράγματι, το μέτρο αυτό λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το μέτρο αυτό έρχεται να προστατεύσει και όχι να τιμωρήσει.
Είμαστε έτοιμοι, πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί το σύστημα. Και σε ό,τι αφορά τις άδειες των υγειονομικών, δεν περικόψαμε άδειες. Έγινε αναστολή χορήγησης των αδειών, όπως ίσχυε η αναστολή αυτή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Δώσαμε τη δυνατότητα στο προσωπικό μας να ξεκουραστεί, χρειάζεται, όλοι αναγνωρίζουμε την κόπωση την οποία υπάρχει στο σύστημα και στο προσωπικό μας. Αλλά η αναστολή αυτή των αδειών γίνεται όχι μόνο λόγω του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι έχουμε πανδημία.

Γ. ΣΟΥΛΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω την κυρία Θεοδωρίδου σχετικά με την τρίτη δόση. Είναι σαφές ότι η τρίτη δόση θα γίνει με το εμβόλιο, με τα τρέχοντα εμβόλια, αυτά που έχουν πάρει έγκριση και χορηγούνται. Ήθελα να ρωτήσω, γιατί υπάρχει μια σύγχυση σε μια μερίδα του κόσμου. Συζητούσαμε πριν από μερικούς μήνες για την τρίτη δόση του εμβολίου, για ένα νέο εμβόλιο που θα έβγαινε και αυτό θα κάλυπτε και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη. Αυτή η υπόθεση πού βρίσκεται, σε τι στάδιο και αν τελικά θα υλοποιηθεί αυτή η τρίτη δόση με το εμβόλιο που καλύπτει και τις μεταλλάξεις.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ναι. Όταν δοθεί και η άδεια από τον ΕΜΑ για την εφαρμογή της τρίτης δόσης, διότι όλες οι συζητήσεις που κάνουμε και η προεργασία, είναι προεργασία, δεν έχουμε την έγκριση να αρχίσουμε τη χορήγηση της τρίτης δόσης, θα γίνει με τα εμβόλια mRNA.
Αυτό που ελέγετο εξ αρχής, είναι ότι με την εμφάνιση των μεταλλάξεων εάν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο, οπότε η τρίτη δόση να περιλαμβάνει και τα στελέχη τα μεταλλαγμένα. Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει. Συζητείται για πολύ αργότερα, διότι οι εταιρείες που βγάζουν τα εμβόλια θεωρούν, όπως έχουν δείξει και οι μελέτες, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αποτελεσματικά και το στέλεχος Δ. Επομένως, η τρίτη δόση είναι με mRNA εμβόλιο.

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας κυρία Θεοδωρίδου, κύριε Θεμιστοκλέους. Προ ημερών έκανα ένα ρεπορτάζ για το εμβόλιο το Novavax. Κυρία Θεοδωρίδου προσφάτως, πριν μήνες, είχατε μιλήσει περί του συγκεκριμένου εμβολίου και το είχατε χαρακτηρίσει «καθαρό» από πλευράς παρασκευής, σε σχέση με τα άλλα εμβόλια mRNA. Θέλω να εξειδικεύσετε αυτή την απάντησή σας, όταν μιλήσατε περί κεκαθαρμένου εμβολίου του συγκεκριμένου. Και τον κύριο Θεμιστοκλέους, πόσα εμβόλια περιμένουμε από την εν λόγω εταιρεία και κατά πόσο το εν λόγω εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί και για την Τρίτη αναμνηστική δόση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Οφείλουμε ό,τι νεότερο υπάρχει με τα εμβόλια να το αναφέρουμε. Ήδη υπάρχει στον Τύπο πολύ εκτεταμένα η προσπάθεια με αρχικές κλινικές μελέτες και για εισπνεόμενα εμβόλια και για εμβόλια τα οποία μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, για τη δημιουργία επανεμβολίων.
Το Novavax είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει ξεκινήσει μαζί με τα άλλα εμβόλια. Είναι πρωτεϊνικό εμβόλιο, αυτό είναι το χαρακτηριστικό του. Η λέξη «καθαρό» δεν σημαίνει ότι συγκρίνεται με κάποιο άλλο, το οποίο είναι λιγότερο καθαρό. Είναι αμιγώς μια πρωτεΐνη, δεν είναι ας πούμε μέσω του μηχανισμού του mRNA. Επομένως, είναι ένα εμβόλιο που ακόμη όμως δεν έχει φτάσει στη φάση της εφαρμογής του σε πληθυσμούς.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν για να φτάσουμε στη χρησιμοποίηση του Novavax θα πρέπει να πάρει άδεια από τον ΕΜΑ. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, αναμένεται προς το τέλος της χρονιάς. Η Ελλάδα βρίσκεται στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχέση με την εταιρεία και με βάση τη συμφωνία αυτή θα είναι και οι ποσότητες οι οποίες θα παραλάβουμε. Το αν θα χρησιμοποιηθεί για την τρίτη δόση, νομίζω είναι πρώιμο αυτή τη στιγμή, θα μας δώσει τη σύσταση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όταν έχουμε την άδεια, που σας λέω δεν αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κοντοζαμάνη θα ήθελα να ρωτήσω αναφορικά με την ανακοίνωση που ανακοινώσατε πριν από λίγο, αναφορικά με την πρόσληψη λοιπόν επικουρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, η οποία θα ξεκινήσει, όπως είπατε, 1η Σεπτέμβρη ώστε να καλύψει τυχόν κενά δημιουργηθούν στο Ε.Σ.Υ. αναφορικά με τους υγειονομικούς οι οποίοι θα μπουν σε αναστολή. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, έχετε εξετάσει κάποιο δεύτερο πλάνο; Και επίσης, αν έχουμε στη φάση αυτή δεδομένα, καινούργια στοιχεία για τους εμβολιασμένους υγειονομικούς.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Κυρία Σπαγαδώρου βεβαίως και υπάρχει σχέδιο και το πρώτο πράγμα το οποίο θα κάνουμε, γιατί πρέπει να ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι. Έχουμε μία εικόνα, αλλά θα μας τη δώσει τη σαφή εικόνα τις επόμενες ημέρες που θα πρέπει να έχουμε τα νούμερα αυτά στη διάθεσή μας, είτε καταθέτοντας τη σχετική βεβαίωση οι υγειονομικοί, είτε μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για το πόσοι είναι εμβολιασμένοι.
Το σχέδιο ξεκινάει καταρχάς μέσα από το κάθε νοσοκομείο, με αναδιάταξη δυνάμεων και καλύτερη κατανομή του προσωπικού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν.
Έχουμε φτάσει σε επίπεδο Κλινικής σε κάθε Νοσοκομείο, για να δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα που πιθανώς να ανακύψουν και πιστεύουμε ότι και με συνέργεια, συνένωση δυνάμεων, το προσωπικό το οποίο θα χρειαστούμε θα είναι λιγότερο σε σχέση με το προσωπικό το οποίο θα καταλήξει σε αναστολή καθηκόντων.
Τώρα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, όπως σας είπα, κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων υγειονομικών, μέρα με την ημέρα, μέχρι την Τετάρτη πιστεύω ότι θα έχουμε καλύψει ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος, στο σύνολό του προσωπικού σχεδόν έχει αγγίξει το 85%. Αλλά σε κάθε περίπτωση, σας είπα ότι δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο το συνολικό νούμερο, αλλά σε επίπεδο μονάδας τι γίνεται και έτσι έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Όταν λέτε «συνένωση δυνάμεων για το Ε.Σ.Υ.», εννοείτε συμπράξεις και με τον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Έχουμε πει ότι εφόσον χρειαστεί θα συμβληθούμε με ιδιώτες, σε ό,τι αφορά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες – αυτό γίνεται άλλωστε και τώρα. Απλά θα έχουμε τα εργαλεία στο χέρι μας, θα νομοθετήσουμε σχετικά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι πιο γρήγορες.
Για παράδειγμα, για το επικουρικό προσωπικό ξέρετε ότι πρέπει να υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό η πρόσληψή του, αυτή τη φορά ο αρμόδιος Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας θα υπογράφει την πρόσληψη, έτσι ώστε να περιορίσουμε την γραφειοκρατία και πιθανώς τις περισσότερες μέρες που χρειάζεται, προκειμένου να συνάψουμε αυτή τη σύμβαση.
Και αυτό που λέτε «σύμπραξη και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», είναι κάτι το οποίο γίνεται στο σύστημα Υγείας, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, απλά σας είπα όπου χρειαστεί θα έχουμε ταχύτερες διαδικασίες σύναψης τέτοιων συμβάσεων.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Καλησπέρα, γενικώς από τα λεγόμενα μου έχουν προκύψει τρεις διαφορετικές απορίες. Το πρώτο είναι σε συνέχεια της συναδέλφου. Η διαπίστωση είναι ότι δεν γνωρίζετε ακριβώς τον αριθμό των ανεμβολίαστων υγειονομικών; Είναι μια μέρα πριν τελειώσει και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το νούμερο το πόσοι δεν έχουν εμβολιαστεί; Το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο είναι σχετικά με την τρίτη δόση. Κυρία Θεοδωρίδου, είπατε ότι «η μελέτη η πρόσφατη δείχνει ότι άνω των 60 ετών είναι καλό να γίνει μία τρίτη δόση, αλλά περιμένετε τα στοιχεία». Δηλαδή εσείς αύριο θα μπορούσατε να προτείνετε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το να γίνει τρίτη δόση στα άτομα που είναι άνω των 60 ετών; Και ένα τελευταίο για τον κ. Θεμιστοκλέους. Τα 160.000 ραντεβού που είπατε, με αυτό το ρυθμό το 1 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμένων που έχει ανακοινώσει ο κ. Πρωθυπουργός, το πιάνουμε εντός κάποιου ευλόγου χρονικού διαστήματος; Ευχαριστώ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Σακκά βεβαίως και γνωρίζουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων, αλλά όπως είπα και πριν κάθε μέρα αλλάζει το νούμερο αυτό, διότι όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται.
Και να σας πω και κάτι επιπλέον στο ποσοστό το οποίο ανέφερα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το ποσοστό των υγειονομικών οι οποίοι έχουν νοσήσει και βεβαίως βγαίνουν από την εξίσωση.
Επομένως, τα νούμερα είναι σαφώς μεγαλύτερα.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Κύριε Σακκά, εφόσον υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, ναι, θα μπορούσαμε να το συστήσουμε. Εκκρεμεί, δεν υπάρχει ακόμα η έγκριση. Υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αναμονή.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Σε σχέση με την ερώτηση πότε είναι που θα χτίσουμε το τείχος της ανοσίας, καταρχήν ο στόχος και ο σκοπός είναι να αυξηθούν τα ραντεβού τα οποία κλείνονται.
Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε μια σαφή, γιατί ανακοινώνω πάντα το τελευταίο δεκαήμερο πόσα νέα ραντεβού κλείνονται, έχουμε μια σαφή αύξηση το τελευταίο δεκαήμερο σε σχέση με το προηγούμενο. Αν θυμάστε ήταν γύρω στις 100.000, τώρα έχει αυξηθεί αισθητά.
Ο στόχος είναι τώρα να αυξηθεί περισσότερο αυτό. Είναι οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, με την είσοδο στον Σεπτέμβρη, αν αυξηθεί αυτό μπορεί να γίνει και σε 20 μέρες το να έχουμε αυτή την ανοσία του ενός εκατομμυρίου.
Αλλά ο στόχος και της Επιχείρησης Ελευθερία και όλων όσοι δουλεύουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι να αυξηθεί. Χρειάζεται περισσότεροι άνθρωποι να κλείνουν ραντεβού για την πρώτη δόση από όλες τις ηλικιακές ομάδες αν θέλετε.
Εγώ να ξανατονίσω ότι πέρα από τον εμβολιασμό των παιδιών, που πολύ εύστοχα μίλησε η Καθηγήτρια η κυρία Θεοδωρίδου, έχουμε και στις μεγάλες ηλικίες. Ναι μεν έχουμε φτάσει σε ποσοστά του 80%, αλλά και το ποσοστό αυτό του 20% να σημειώσουμε ότι είναι οι πιο ευάλωτες και οι πιο ευπαθείς ομάδες και αυτές θα πρέπει να έχουν μια αύξηση στα ραντεβού τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου