Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση από το εμβόλιο τετραπλασιάζει την προστασία στους ηλικιωμένους

Ρούλα Τσουλέα- IATROPEDIA

Νέα δεδομένα από το Ισραήλ. Πόσο αυξάνεται η προστασία εναντίον της σοβαρής Covid, της νοσηλείας και του θανάτου. Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Η τρίτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, βελτιώνει σημαντικά την προστασία των ηλικιωμένων από τη μόλυνση και από τη σοβαρή νόσο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Ισραήλ.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι η προστασία είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός οργανισμός παροχής υπηρεσιών Υγείας Maccabi Health Services.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το εμβόλιο προσφέρει στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών:

Τετραπλάσια προστασία εναντίον της μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Πενταπλάσια έως εξαπλάσια προστασία εναντίον της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας στο νοσοκομείο

Η προστασία αυτή παρατηρείται 10 ημέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Η αυξημένη προστασία παρέχεται σε σύγκριση με εκείνη των δύο δόσεων του εμβολίου.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χορηγεί τρίτη δόση σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες. Άρχισε με τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, στα οποία χορηγείται τρίτη δόση από τις 30 Ιουλίου. Ήδη την έχουν κάνει 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, επί συνόλου 9,3 εκατομμυρίων πληθυσμού.

Οι ηλικιωμένοι είναι η κύρια ομάδα υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο και θάνατο από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η συντριπτική πλειονότητα όσων καταλήγουν από Covid είναι άνω των 70 ετών. Οι περισσότεροι πάσχουν ταυτοχρόνως από υποκείμενα νοσήματα.

Τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα

Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια φθίνει με τον καιρό. Αυτό όμως αφορά τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται μετά τους εμβολιασμούς και όχι την κυτταρική «μνήμη». Αυτή διατηρείται, ούτως ώστε να αντιδράσει ταχύτατα ο οργανισμός, παράγοντας νέα αντισώματα, όταν ξαναεκτεθεί σε ένα επικίνδυνο παθογόνο, όπως ο κορωνοϊός.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες του άνω των 40 ετών. Θα χορηγηθεί επίσης σε εγκύους, εκπαιδευτικούς και υγειονομικό προσωπικό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 5 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.

Επαναληπτική δόση έχουν ανακοινώσει ότι θα χορηγήσουν και άλλες χώρες, αναφέρει το Reuters. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία και Γαλλία.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου