Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

«Ολοένα και πιο ήπια»: Ο ψύχραιμος καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί απλά πώς θα τελειώσει η πανδημία

Χωρίς ακρότητες, πάντα μετρημένος.

Είναι από τους σοβαρότερους, ήπιων τόνων και μετρημένους ειδήμονες σε θέματα πανδημιών που έχει η χώρα μας, χωρίς κάθε του λέξη να συνοδεύεται από ζοφερό τρόμο, χωρίς- για να πάμε στο άλλο άκρο- αδικαιολόγητες ωραιοποιήσεις και χωρίς να… φωνάζει, όπως κάνουν πάρα πολλοί συνάδελφοί του.
Instanews.gr
Αναφερόμαστε φυσικά στον κύριο Γουργουλιάνη, τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο καθηγητής έχει πολλάκις αναφερθεί στην εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού, τονίζει ξανά και ξανά (όπως κάθε εχέφρων άνθρωπος…) την ανάγκη να εμβολιαστούμε, όμως δεν κινδυνολογεί ασκόπως ούτε προκαλεί φόβο με τις αναλύσεις του.

Γι’ ακόμα μία φορά, με τοποθέτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, αναφέρθηκε στην εικόνα της πανδημίας και, κατ’ ουσίαν, εξήγησε ότι εξελίσσεται όπως ακριβώς το περιμέναμε- όπως ακριβώς το περίμεναν οι γνωρίζοντες, δηλαδή, καθώς εμείς (όπως και η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου) είμαστε παντελώς… άσχετοι.

Είπε λοιπόν σχετικά πως κάθε νέο κύμα της πανδημίας θα είναι και πιο ήπιο, εξήγησε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, το γιατί φτάνουμε σταδιακά στην εξασθένιση του ιού, αλλά έκανε και μια αποτίμηση, τρόπον τινά, για αυτόν τον 1.5 χρόνο της πανδημίας και τα τρία διαφορετικά κύματά του.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα έγραψε στο προφίλ του, και δείτε τα σχεδιαγράμματα που επισύναψε:
«Η πορεία της πανδημίας πίσω από τις καθημερινές ανακοινώσεις των «κρουσμάτων»

Ακολουθούν δύο σχεδόν όμοια διαγράμματα από το Our World in Data. Φαίνεται ότι στην πατρίδα μας , με εξαίρεση το πρώτο κύμα του Μαρτίου 2020 που η θετικότητα των τεστ έφθασε το 10% και δεν συνοδεύθηκε από θανάτους , λόγω της αυστηρής καραντίνας, στο δεύτερο ισχυρότερο του Νοεμβρίου και στο τρίτο ηπιότερο του Μαρτίου 2021 οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν ανάλογοι με το δείκτη θετικότητας. Το κύμα του Νοεμβρίου ήταν περισσότερο οξύ και με μικρότερη διάρκεια , ακολούθησε το κύμα του Μαρτίου με μικρότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη διάρκεια. Ανάλογα εξελίσσεται και η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες με τη διαφορά ότι οι δείκτες θετικότητας ευτυχώς δεν συνοδεύονται από αύξηση των θανάτων. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη νόσο σε μέρος του πληθυσμού . Επομένως στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας , αναμένεται να συναντήσουμε όλο και ηπιότερα κύματα. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν περιφέρειες , χωρίς μεγάλο μέχρι τώρα πανδημικό κύμα και με λιγότερους εμβολιασμένους, όπως η Κρήτη»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου