Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Από 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους - €10 τα rapid test - Πού απαιτείται μάσκα

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις για τους ανεμβολίαστους – Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες σε κλειστούς χώρους εστίασης και σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους γηπέδων -Αρνητικό τεστ από τους ανεμβολίαστους για είσοδο στην εργασία τους - «Χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατ. εμβολιασμούς», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας
Protothema.gr

Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τόνισε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», φράση που επανέλαβε δύο φορές.

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Μέτρα δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους

Τα μέτρα από το φθινόπωρο θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν

2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα - Στα 10 ευρώ το κόστος

3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.
Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

4. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

5. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι

6. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια και της διευθύντριας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αναστασίας Κοτανίδου:

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύει:

2 σχόλια:

  1. Κα.Μαστορακου,το συντονιστικό τι προτίθεται να κάνει έμπρακτα; Δεν αναφέρομαι σε ανακοινώσεις αλλά σε αντιμετρα και κινητοποιήσεις ώστε να καταργηθεί το Clawback και να ακυρωθεί η νέα διατιμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δεν έχετε να σχολιάσετε τίποτα για τη νέα διατίμηση κα Μαστοράκου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή