Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Παπαευαγγέλου: Μόνο 3,4% των νεκρών με CoViD ήταν πλήρως εμβολιασμένοι - Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων

Πλησιάζουμε στην περίοδο αύξησης της μεταδοτικότητας, λέγοντας πως έχουν έναν με ενάμιση μήνα μέχρι τότε.
IATRONET

Μόνο το 3,4% όσων έχασαν τη ζωή τους το 2021 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ στα κρούσματα το ποσοστό ήταν 5,2%, ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας.

Σημείωσε πως "κάποιοι εμβολιασμένοι θα κολλήσουν τον ιό", τονίζοντας, όμως, πως αυτό είναι το κύριο μέτρο να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της λοίμωξης.

Κάνοντας λόγο για σταθεροποίηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς πολλοί θα επιστρέφουν από τις διακοπές. Τούς κάλεσε να κάνουν τεστ πριν την αποχώρηση και να τηρούν μέτρα προστασίας για 7 έως 10 μέρες.

Διευκρίνισε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μία πενταετία και σήμερα είναι στα 30 έτη. Τον Ιούλιο, οι υπερήλικες αποτελούσαν μόλις το 5,9%, ενώ σήμερα είναι στο 8,3%. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Οι νέοι θα πρέπει να αναβάλουν την επίσκεψη στους παππούδες, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη χρήση μάσκας.

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 25% τις τελευταίες εβδομάδες και 2.500 άτομα νοσηλεύονται σήμερα. Το 45% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός, χάρη στα εφόδια - όπως τα εμβόλια - και στη γνώση που έχουν αποκτηθεί.
Μεταδοτικότητα

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η επιδημία δίνει σημεία σταθεροποίησης, επειδή γίνονται περισσότερα τεστ.

Προειδοποίησε πως πλησιάζουμε στην περίοδο αύξησης της μεταδοτικότητας, λέγοντας πως έχουν έναν με ενάμιση μήνα μέχρι τότε.

Κάλεσε τους νέους να εμβολιαστούν, καθώς μεταδίδουν 2 - 4 φορές περισσότερο τον ιό.

Υγειονομικοί

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο θέμα καταβολής των μισθών στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Όπως είπε, ο μισθός προκαταβάλλεται και για - όσους δεν εμβολιαστούν - θα αναζητηθούν τα ποσά.

Για το θέμα αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων με 10 ευρώ, σημείωσε πως έχει υπολογιστεί το κόστος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των τεστ και τη ραγδαία μείωση του κόστους των εξετάσεων.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου