Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Κορωνοϊός: Πόσο μας καλύπτουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ανησυχητικά νέα ευρήματα

Ρούλα Τσουλέα  Iatropedia
Τι δείχνουν νέες μελέτες για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους τόσο όσον αφορά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, όσο και τον κίνδυνο βαριάς νόσου και νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που μπήκε στη ζωή μας το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες. Ωστόσο η μείωση αυτή δεν αφορά αδιακρίτως την προστασία που παρέχουν.

Ως φαίνεται αυτή που έχει μειωθεί κυρίως είναι η ικανότητά τους να μας προστατεύουν από τη μόλυνση από τον επικίνδυνο ιό. Αντιθέτως, η ικανότητά τους να μας προστατεύουν από τη βαριά νόσο παραμένει υψηλή.

Ούτε αυτή, πάντως, είναι πιθανό να διαρκέσει για πάντα. Ήδη αναδύονται στοιχεία που δείχνουν πως σε όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι, η προστασία αρχίζει να φθίνει, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι πρώτοι εμβολιασμοί παγκοσμίως έγιναν την περίοδο Δεκέμβριος 2020 – Ιανουάριος 2021.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως επιθυμεί να προσφέρεται τρίτη δόση των εμβολίων όταν περνούν οκτώ μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό. Εκκρεμεί, βέβαια, η απόφαση των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών.

Τα νέα ευρήματα μοιάζουν να αντικρούουν προγενέστερα, που έδειξαν ότι το στέλεχος Δέλτα είναι ευάλωτο στα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια. Στην πραγματικότητα, όμως, επιβεβαιώνουν ένα ενδεχόμενο που εξ αρχής υπήρχε: η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι ορισμένης διάρκειας.

Οι τρεις από τις νέες μελέτες δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Η προστασία από τη μόλυνση

Στην πρώτη μελέτη, επιστήμονες από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεων των Ασθενειών (CDC) εξέτασαν στοιχεία από χιλιάδες γηροκομεία και κέντρα χρονίως πασχόντων.

Ειδικότερα, συνέκριναν στοιχεία από 3.862 γηροκομεία/κέντρα χρονίως πασχόντων πριν την έλευση του στελέχους Δέλτα, με εκείνα από 14.917 αντίστοιχα κέντρα μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Όπως διαπίστωσαν, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων των εμβολίων mRNA Pfizer/BioNTech και Moderna στην πρόληψη της μόλυνσης μειώθηκε από 74,7% σε 53,1%. Οι εκτιμήσεις για τα δύο εμβόλια ήταν παραπλήσιες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ανάλογα ευρήματα είχε και η δεύτερη μελέτη. Αυτή διεξήχθη από αξιωματούχους του πολιτειακού υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης. Όπως έδειξε, μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2021, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μόλυνσης από τον κορωνοϊό μειώθηκε από 91,7% σε 79,8%.

Η προστασία από την βαριά COVID-19

Ωστόσο η προστασία από την βαριά Covid-19 και την εισαγωγή στο νοσοκομείο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Η μελέτη έδειξε πως κυμαινόταν από 91,9% έως και 95,3% αναλόγως με το εμβόλιο. Στη Νέα Υόρκη μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021 το 65% των κατοίκων είχαν κάνει:
Είτε δύο δόσεις από εμβόλια mRNA
Είτε μία από το εμβόλιο Janssen/Johnson& Johnson

Οι δύο δόσεις από τα εμβόλια μας προστατεύουν από τη νοσηλεία για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με τρίτη μελέτη σε 18 αμερικανικές πολιτείες. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν 3.089 νοσηλείες ασθενών. Οι 1.194 από αυτούς είχαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων από τη νοσηλεία στο νοσοκομείο με βαριά Covid-19 ήταν:
86% μεταξύ της δεύτερης και της 12ης εβδομάδας από τη δεύτερη δόση
84% μεταξύ της 13ης και της 24ης εβδομάδας
90% μετά από έξι μήνες

Τα στοιχεία αυτά αφορούν ενήλικες χωρίς προβλήματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Εν τούτοις, κατά την παρουσίαση των νέων δεδομένων από τα CDC, η γενική διευθύντριά τους Dr. Rochelle Walensky αναφέρθηκε σε τέταρτη μελέτη. Αυτή διεξήχθη στο Ισραήλ και έδειξε πως όσοι εμβολιάστηκαν νωρίς, παρουσιάζουν φθίνουσα προστασία και από την σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίστηκε να γίνει τρίτη, αναμνηστική δόση από τα εμβόλια. Εφ’ όσον εγκριθεί από την FDA (αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων) θα αρχίσει από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου