Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Πότε και από ποιους θα ξεκινήσει η τρίτη δόση στην Ελλάδα

Για τη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου


Πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοθεί η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών, όπως αποκάλυψε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία εξήγησε ότι ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης. Όπως είπε υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η ίδια είπε ότι «θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε». Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου συνέχισε, και προσέθεσε: «Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση αυτή για την τρίτη δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια mRNA».

Σε σχετική ερώτηση για το αν αναμένεται κάποιο νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται για πολύ αργότερα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα mRNA εμβόλια, αυτά είναι αποτελεσματικά για τις παρούσες μεταλλάξεις και κυρίως την μετάλλαξη Δέλτα.

Μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, ωστόσο η ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην έγκριση της βάζει φρένο στα σχέδια κρατών τουλάχιστον προς το παρόν. Η κ. Θεοδωρίδου, ανέφερε πως η έγκριση της τρίτης δόσης αναμένεται προς τα μέσα Σεπτέμβρη.

Ισραήλ: Τρίτη δόση σε όλους άνω των 12 ετών

To Ισραήλ από την άλλη, είναι η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών. Παρά τις αντιρρήσεις του ΠΟΥ που προειδοποιεί ότι οι χώρες που έχουν εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να χορηγήσουν την ενισχυτική δόση μόνο στους ευάλωτους, το Ισραήλ αποφάσισε να την παρέχει σε όλους.

«Από σήμερα η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα προσφέρεται σε όλους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Χάχμαν Ας, αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer.

Σημειώνεται ότι παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, το Ισραήλ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το νέο πανδημικό κύμα λόγω Δέλτα, με περισσότερα από 10.000 κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου καθημερινά για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Από την αρχή της πανδημίας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα στη χώρα των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν μολυνθεί με κοροναϊό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν εκστρατεία εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020.

Σχεδόν το 59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και περίπου το 19% έχει εμβολιαστεί και με μια τρίτη, αναμνηστική δόση. Το Ισραήλ βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Στο τέλος Ιουλίου, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί αναμνηστική δόση του εμβολίου με στόχο να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου