Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Κορονοϊός: Το μεγάλο λάθος στον εμβολιασμό που "πηγαίνει πίσω" τον έλεγχο της πανδημίας

Εμβολιασμοί στην Ινδία AP PHOTO/ANUPAM NATH

Το πάθημα της Ινδίας που φαίνεται τελικά ότι δεν έγινε μάθημα στον πλανήτη και ιδίως στις πλούσιες χώρες σχετικά με τον κορονοϊό και οι ψεύτικες υποσχέσεις που αφήνει η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.
News247.gr

Πριν λίγους μήνες η Ινδία βρέθηκε "στο χείλος του γκρεμού" αναφορικά με την πανδημία κορονοϊού και φαινόταν να έχει δώσει στην ανθρωπότητα ένα πολύτιμο μάθημα: ότι μια ανεξέλεγκτη εστία κορονοϊού οπουδήποτε αποτελεί απειλή για όλο τον κόσμο και το κυριότερο, ότι χωρίς πιο δίκαιη διανομή εμβολίων, δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σήμερα, η ινδική μετάλλαξη έχει μετονομαστεί σε Δέλτα και "σαρώνει" τον πλανήτη με ταχύτατους ρυθμούς, απειλώντας τις ελευθερίες των εμβολιασμένων πληθυσμών και δοκιμάζοντας την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, αρκετά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κάποιων χωρών της Ευρώπης, ξεκινούν τη χορήγηση τρίτης δόσης σε μια προσπάθεια για επιπλέον προστασία κατά της Δέλτα. Το Ισραήλ, το οποίο τον Ιούλιο έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που προχώρησε στη τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, έχει ήδη "ανοίξει" τα ηλικιακά όρια σε άτομα έως 30 ετών. Την ίδια ώρα, η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει κάνει ούτε μια δόση του εμβολίου, αποτελώντας κάτι περισσότερο από ένα ηθικό πρόβλημα.

Οι κυβερνήσεις, φυσικά, έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τους δικούς τους πολίτες, και αυτό είναι που προσπάθησαν να κάνουν οι πλουσιότερες χώρες. Υπάρχουν όμως ευρύτερες επιπτώσεις στη χορήγηση τρίτων δόσεων πριν εμβολιαστεί ο υπόλοιπος κόσμος, που θα υπονομεύσουν τελικά τους στόχους αυτών των χωρών για τον έλεγχο του κορονοϊού και θα φέρουν κάποια αίσθηση κανονικότητας. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι περισσότερο από ένα χρόνο σε μια πανδημία που έχει αποδείξει τους κινδύνους του εθνικισμού των εμβολίων, και οι πλούσιες χώρες επαναλαμβάνουν προηγούμενα λάθη.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν κυριαρχήσει στο παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων και έχουν προσφέρει συντριπτικά αυτές τις δόσεις στους εγχώριους πληθυσμούς τους. Αυτό συνέβη, ωστόσο, εις βάρος χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πολλές από τις οποίες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραγγείλουν πολλά εμβόλια στον βαθμό που κάνουν οι πλουσιότερες. Εξαιτίας αυτού, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Ισραήλ μπόρεσαν να εμβολιάσουν πλήρως έως και 51%, 61% και 63% του πληθυσμού τους, αντίστοιχα - επίπεδο προστασίας που τους επέτρεψε να άρουν πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν εφαρμόσει. Αλλά είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο περισσότερες χώρες παραμένουν στην ουρά του εμβολιασμού: Αν και το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αυτά τα άτομα συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Λιγότερο από 1% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι πλήρως εμβολιασμένο, όπως αναφέρει το Atlantic.

Ποιος πρέπει να έχει προτεραιότητα;

Αυτή η σαφής αναντιστοιχία εξηγεί γιατί η απόφαση ορισμένων εκ των πλουσιότερων εθνών να χορηγήσουν τρίτες δόσεις - η οποία οφείλεται σε στοιχεία για την εξασθένηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της Δέλτα, καθώς και από την απειλή μελλοντικών lockdown- έχει τύχει "χλιαρής" υποδοχής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος κάλεσε τις χώρες να αναβάλουν την τρίτη δόση μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου για να δώσουν τον χρόνο στον υπόλοιπο κόσμο να τις φτάσει. Ένας αξιωματούχος παρομοίασε την τρίτη δόση με σωσίβιο που δίνεται σε άτομα που το έχουν ήδη, ενώ αφήνονται άλλοι να πνιγούν.

Αυτό το επιχείρημα υπονοεί την πεποίθηση ότι κάθε τρίτη δόση αντιπροσωπεύει μια δόση που θα μπορούσε να έχει χορηγηθεί σε κάποιον που δεν έχει λάβει ακόμη καμία. Και, κατά καποιον τρόπο αυτό είναι αλήθεια: Αν και η ικανότητα παραγωγής εμβολίων έχει βελτιωθεί από την έναρξη της πανδημίας, ο κόσμος δεν έχει ακόμη αρκετές δόσεις για όλους. Σύμφωνα με το Nature, μια εσωτερική ανάλυση του ΠΟΥ εκτιμά ότι εάν όλες οι χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος παράσχουν τρίτη δόση για όλους τους πολίτες τους άνω των 50 ετών, θα χρησιμοποιούσαν περισσότερες από 850 εκατ. δόσεις του διαθέσιμου αποθέματος στον κόσμο. Άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει οπουδήποτε 1 με 2 δισ. δόσεις το επόμενο έτος. Με λίγα λόγια, θα χρειαστούν περίπου 11 δισεκατομμύρια δόσεις για τον εμβολιασμό μόνο του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως το 2023 προτού η προσφορά δόσεων ικανοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση.

Ωστόσο, η παραγωγή εμβολίων έχει αυξηθεί. Σε αυτό το σημείο στάθηκε και η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα, οι πλούσιες χώρες δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ της ιεράρχησης των πολιτών τους και της βοήθειας στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί σύντομα θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια και για τους δύο. Αλλά η λέξη-κλειδί εδώ είναι σύντομα. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετές δόσεις για να δοθούν, κάτι που αναπόφευκτα εγείρει το ερώτημα: Ποιος πρέπει να έχει προτεραιότητα;

Προς το παρόν, η απάντηση που προέρχεται από πλούσιες χώρες φαίνεται να είναι ο δικός τους πληθυσμός. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις κυβερνήσεις να θέλουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Αλλά αν η Δέλτα έχει διδάξει κάτι στον κόσμο, αυτό είναι ότι η προστασία του πληθυσμού σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου είναι ένα παιχνίδι ηττημένων-ένα παιχνίδι που έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη μετάδοση, περισσότερες παραλλαγές και περισσότερες λύσεις "κουκουλώματος". Η τρίτη δόση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να προστατεύσει από νέες και επικίνδυνες παραλλαγές που μπορεί να προκύψουν αλλού.

Μια άλλη κρίση όπως εκείνη στην Ινδία ή μια άλλη παραλλαγή δεν πρέπει να είναι απαραίτητη για τις πλούσιες χώρες να μάθουν από τα πρώτα τους λάθη. Εάν δεν προσέξουν τα μαθήματα από τη Δέλτα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι καταδικασμένες να μάθουν τα υπόλοιπα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και όλα τα μαθήματα που τα συνοδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου