Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση εμβολίου μόνο σε ευάλωτα άτομα

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη
Virus.com.gr

Ενισχυτική δόση θα χρειαστεί να λάβουν μόνο οι ευπαθείς πολίτες διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η επιτροπή έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τις επιστημονικές εταιρείες και άμεσα θα γνωμοδοτήσει.



Διεξοδικά αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη έγκριση του FDA για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Στην χώρα μας η επιτροπή θα στηριχθεί σε μελέτες και επιδημιολογικά δεδομένα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη για χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, όπως επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου. Οι μελέτες, όπως υπογράμμισε, δείχνουν ότι ειδικές ομάδες του πληθυσμού έχουν μειωμένο επίπεδο αντισωμάτων, όπως είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτούς είναι η μισή από τους υγιείς εμβολιασμένους. Επίσης, η χορήγηση της τρίτης δόσης θα εξεταστεί και για άτομα με μειωμένη ανοσοποίηση λόγω ηλικίας αλλά και για αυτούς που κινδυνεύουν λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό.

Η ίδια υπενθύμισε πως το CDC ανακοίνωσε ότι οι ομάδες που χρειάζονται την ενισχυτική δόση είναι: μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια , άτομα HIV, άτομα που λαμβάνουν λόγω νόσων αγωγή όπως είναι η κορτιζόνη με δόση άνω 20 mlg ημερησίως κ.ά . Η τρίτη δόση χορηγείται την 28η ημέρα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ένα σχήμα που ακολουθεί η Γαλλία. Η κ. Θεοδωρίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μορατόριουμ που έθεσε ο ΠΟΥ ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια κατοίκων πιο φτωχών χωρών.
Εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι δεν πρέπει να αμεληθούν τα υπόλοιπα εμβόλια και δεν υπάρχει πρόβλημα με τον παράλληλο εμβολιασμό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην θωράκιση έναντι της πανδημίας στα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο, όπως είναι τα παχύσαρκα, τα παιδιά με χρόνιο πρόβλημα σε όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό νευροφυτικές παθήσεις αναπτυξιακά προβλήματα). Μετά τις διακοπές και ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 να μπει στον προγραμματισμό από την οικογένεια, συνέστησε η κ. Θεοδωρίδου

Η πορεία των εμβολιασμών

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι μέχρι σήμερα ξεπεράστηκαν οι 11 εκ εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5 εκ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τα κλεισμένα ραντεβού αυτή την εβδομάδα, ημερησίως θα διεξαχθούν περισσότερα από 23χιλιάδες εμβολιασμοί, ενώ τις τελευταίες 10 ημερες έχουν κλειστεί 72 χιλιάδες ραντεβού για νέες δόσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ηλικιακές ομάδες άνω των 85 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο 72%, ενώ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, 84,4% έχει και η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών. Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό κατ’ οίκον έχουν κάνει αίτηση 5274 πολίτες σε ένα μήνα και ήδη έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός σε 4 χιλιάδες. Επίσης, κινητά συνεργεία έχουν κάνει περισσότερους από 10 χιλιάδες εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου