Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Δελτίο Τύπου - Απάντηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. στις απαράδεκτες απειλές του Υπ. Υγείας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 22/05/2022

Δελτίο Τύπου
Απάντηση στον Υπουργό Υγείας για τις απαράδεκτες απειλές προς τους φορείς Π.Φ.Υ.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα!

Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε τις απειλές τις οποίες εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης εναντίον των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Πλεύρη ότι τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στο δικαίωμα της αποχής και διαμαρτυρίας δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπως το δικό μας. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως για αυτού του είδους τις συμπεριφορές από πλευράς Υπουργού Υγείας!
Τα διαγνωστικά εργαστήρια τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί κλείνουν γιατί είναι κοντά στην καταστροφή.
Έχουμε εκφράσει την αγανάκτησή μας παντοιοτρόπως στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει παραδεχτεί την αδικία του μέτρου του claw back, πλην όμως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο συγκράτησης της δαπάνης και ενίσχυσης της Π.Φ.Υ. για να μην υπάρχει το ληστρικό claw back. Συνέπεια αυτού είναι, μεγάλο μέρος των εξετάσεων του ελληνικού λαού να τις πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί.
Έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εδώ και 10 χρόνια.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!!
Κύριε Υπουργέ,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως δεν είμαστε αποκλειστικά συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πέραν της ιδιωτικής πελατείας που έχουν τα ιατρεία και οι μονάδες μας, έχουμε συμβάσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.), καθώς και με ασφαλιστικές εταιρείες και θα απέχουμε από την παροχή υπηρεσιών υγείας καθολικά!
Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία προσφέρουν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που διασφαλίζονται σε πολλά επίπεδα (βιοασφάλεια, προστασία από τις ακτινοβολίες, διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων κ.λ.π.) από την υφιστάμενη Ελληνική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται μέσω της αδειοδότησής και επανελέγχου τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στον Ν. 4931/2022 «Γιατρός για όλους …».

Με αυτές τις συμπεριφορές εξωθείτε τα ιατρεία μας, μικρά, μεσαία και μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση, παραδίδοντας την Υγεία του Ελληνικού λαού σε νέες εξωχώριες εταιρείες που θα έρθουν να εφαρμόσουν μονοπωλιακές πρακτικές, αντίστοιχες με αυτές που διαφαίνεται ότι θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των υφισταμένων δομών Π.Φ.Υ.

Παράλληλα, προβλέπεται νέο κύμα φυγής ιατρών στο εξωτερικό, θέλοντας αρχικά να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια τους και αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2019 κινητοποιηθήκαμε απέναντι στην προηγούμενη Κυβέρνηση και κανένας δεν απείλησε τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς όπως πράξατε εσείς, απέναντι στο νόμιμο δικαίωμά μας να αντιδράσουμε για να μην κλείσουμε!
Απαιτούμε την απόσυρση των απειλών απέναντι στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται ως διαμαρτυρία έναντι των άδικων περικοπών που υφίστανται κάθε μήνα στις πληρωμές τους από τον ΕΟΠΥΥ!

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. έχει προγραμματίσει σύσκεψη τη Δευτέρα 23/05/2022 με την παρουσία του Προέδρου του Π.Ι.Σ. και όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες του κλάδου απέναντι στις απειλές που δέχτηκε η ιατρική επιστημονική κοινότητα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ           Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                  Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

11 σχόλια:

  1. Για ποιες απειλες μιλατε κυριοι ? Ποιος σας απειλησε ?Ο Πλευρης απλα υπενθυμισε τις συνεπειες της μη τηρησης της συμβασης απο μερους σας .Μακαρι να μπον κι αλλοι παικτες στο χωρο της υγειας διοτι ο ανταγωνισμος ευνοει τον καταναλωτη .Οποιος δεν ειναι ευχαριστημενος ,ας κοψει τη συμβαση ,αλλα τα θελετε ολα και το πεπονι και το καρπουζι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συμβαση καραγκιοζη οταν υπογραφηκε δεν προεβλεπε claw back! Ποιοι αλλοι οαιξτες ηλιθιε? Υπαρχει εργαστηριο μη συμβεβλημενο? Στις δημοκρατιες βλακα διαφωνουνν , διαμαρτυρονται. απεργουν! Νταβατζιλικια μονπωλιων δεν χωρουν! Αντε στον ψυχιατρο σου βλακα

      Διαγραφή
    2. Τα <> χαράτσια ήταν στην σύμβαση ......ΑΜΕΑ 3.02? Η οι συμβάσεις είναι κ@λοχαρτα που όποτε θέλουμε εγειρουμε μονομερώς απαιτήσεις ως ΥΠΥΓ? Σαν μη ιατρός δεν έχεις καμία δουλειά να σχολιάζεις εδώ βλητο

      Διαγραφή
    3. Αυτά τα νταβατζιλικια έκαναν Ξανθός/Βαρδαρος/Γιαννακόπουλος και έψαχναν ΟΙ με τα κυάλια! Έτσι ακριβώς θα αποτύχει και ο αμετροεπης κ. Πλεύρης και θα κλαίνε τα χαφθεδορουφιανακι@ όπως εσύ μετά 03.02

      Διαγραφή
    4. Αχρειε λαδοπόντικα (3.02)) ο Πλευρης εισαι? ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει και να πληρώνει για τις εξετάσεις οχι μονο να απαιτεί , το πεπονι και το καρπούζι τα θέλει το υπουργείο, αλλού πετάει μονο τις φλούδες.

      Διαγραφή
    5. Πόσο ηλίθιος παίζει να είσαι?

      Διαγραφή
  2. Τις εξυπναδες κρατησετες για τον εαυτο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ανταγωνισμός ζωντόβολο 3,02 δεν ευνοεί κανέναν όταν όλους τους ληστεύει να μονοπώλιο για να πουλούν οι πολιτικοί Γεωργιάδηδες, Ξανθοί, Πλεύρηδες δήθεν δωρεάν Υγεία στο πόπολο . Άντε στο υπουργείο για το μεροκάματο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς τον γαλάζιο ρουφι@νο , κάτι τέτοιοι έβγαιναν και μπουρδολογουσαν όλη μέρα υπέρ του Ξάνθου και του Βαρδαρου τον καιρό του συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είμαι εργαστηριακός γιατρός, ούτε συνήγορος κανενός. Αλλά αναρωτιέμαι αν ποτέ πάρθηκαν νομικής φύσεως μέτρα ως προς αυτές τις συμβάσεις τις περίφημες. Αν αμφισβητήθηκε ΣΟΒΑΡΑ με προσφυγή/ές το clow back και το rebate. Εννοώ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ νομικά μέτρα έως και τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ΔΕΚ. Αν ποτέ ενημέρωσαν οι εργαστηριακοί το κοινό τους ότι εξαπατάται, όταν στο παραπεμπτικό βλέπει ψεύτικο ποσοστό συμμετοχής,όπου το κράτος εξαπατά τον ασφαλισμένο ! Αν ποτέ οι Σύλλογοι, έθεσαν νομικά κωλύματα, σε αυτές τις περίφημες συμβάσεις ντροπής, όπου ο γιατρός καλείται- ο κλινικός- να πληρώνεται λιγότερο από γραμματέα επιχείρησης με απλυτήριο λυκείου. Συμβάσεις υποκρύπτουσες καθεστώτα γαλέρας, ισοπέδωσαν π.χ.,εφημερίες ετοιμότητας λειτουργώντας ως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, αλλά δίχως τις απαραίτητες υποχρεώσεις του εργοδότη. Ούτε οι επιτάξεις ήταν μέσα σε συμβατικές υποχρεώσεις, αλλα΄το κράτος μονομερώς αποφάσισε να θέσει τους "εργολάβους του- γιατρούς" μονομερώς σε αυτήν την υποχρέωση και όχι τους λοιπούς παρόχους ιατρικών υπηρεσιών γενικά. Αν ποτέ οι Σύλλογοι αποφάσιζαν να ομιλούν με δικηγόρους- με δικηγόρους, αλλά ΔΙΚΑΙΑ , όχι καταπίνοντας ότι δε θίγει το Γιώργο, η το Γιάννη και την Κική, πολλά θα είχαν αλλάξει και σπασμωδικές κινήσεις δεν θα εξυπηρετούσαν ποτέ και τίποτα. Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις, που μόνο τους ασφαλισμένους θίγουν, τις περισσότερες φορές γίνονται για το θεαθήναι.Διότι είναι γνωστό, ότι ουδέποτε καρποφόρησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο συνάδελφε 8.32! Είμαστε τραγικοι

      Διαγραφή