Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Αυλαία στη μεγάλη μάχη των 850 εκατ. ευρώ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Capital.gr

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που θα ξετυλιχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς η αρχική εκτίμηση για το project είναι ότι θα επενδυθεί κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος για το σχέδιο της προμήθειας έξυπνων μετρητών, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, με στόχο την αντικατάσταση των περίπου 7,3 εκατομμυρίων συμβατικών μετρητών που υπάρχουν σήμερα στο δίκτυο. Την αυλαία του μεγάλου έργου ανοίγει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και παρατάσεις στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του διαχειριστή του δικτύου διανομής αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην προεπιλογή των προμηθευτών. Η τελική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος μετατέθηκε για σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου μετά από συνολικά 5 παρατάσεις φέτος. Να σημειωθεί ότι η πρώτη ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων προεπιλογής ήταν στις 14 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσει η κατάρτιση της short list με τις εταιρείες που πληρούν τους όρους και στη συνέχεια θα έχουμε την υποβολή των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης, κριτήριο ανάθεσης των Συμβάσεων Συμφωνίας Πλαισίου θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Οι προσφορές θα αφορούν σε δύο προϊόντα: την προμήθεια των μετρητών μαζί με συστήματα λογισμικού για πλήρη λειτουργική λύση, καθώς και τη διάθεση συστήματος διαχείρισης μετρητικών δεδομένων (MDM System). Για μεν το πρώτο προϊόν ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθεται να συνάψει Συμβάσεις με έως και τρεις προμηθευτές, ενώ το δεύτερο προϊόν θα ανατεθεί σε έναν προμηθευτή.

Σημειώνεται ότι το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών καρκινοβατεί επί χρόνια, λόγω προβλημάτων γραφειοκρατίας, έλλειψης πόρων αλλά και εξαιτίας των ενστάσεων που οδήγησαν σε αδιέξοδο στο παρελθόν τους προηγούμενους διαγωνισμούς. Για την ιστορία θα πρέπει να επισημανθεί πως τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό του 2016 για τους πρώτους 200 χιλιάδες μετρητές που είχε μπλοκαριστεί από 7 προσφυγές κατέβηκαν 3 σχήματα: ΟΤΕ, Intrakat-Intrasoft International, η Intracom Telecom και η κοινοπραξία Microdata - SMEC. Το τρίτο σχήμα αποκλείστηκε για τεχνικούς λόγους και τελικά έμειναν οι άλλοι δύο συμμετέχοντες. Στη συνέχεια αναδείχθηκε μειοδότης η Intracom Telecom, ωστόσο μετά από προσφυγή του σχήματος Intrakat-Intrasoft-OTE ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ η αντικατάσταση των αναλογικών ή βιομηχανικών μετρητών με τους "έξυπνους" μετρητές θα γίνει σε βάθος οκτώ ετών και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2030. Ειδικότερα, το 2022 προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν 300.000 νέοι μετρητές –στόχος μάλλον ανέφικτος μετά τις 5 παρατάσεις στον διαγωνισμό–, 500.000 το 2023, 800.000 το 2024, 1 εκατ. το 2025, 1 εκατ. το 2026, 800.000 το 2027, 1 εκατ. το 2028, 1 εκατ. το 2029 και 900.000 το 2030.

Εκτιμάται πως όλοι οι μεγάλοι παίκτες του χώρου θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών η Schneider, η Siemens, η Intracom Telecom, η Sagemcom Energy, η ελβετική Landis+GYR η οποία έχει εργοστάσιο παραγωγής μετρητών στην Κόρινθο, η γιαπωνέζικη Toshiba, η Siemens καθώς και οι αμερικανικές εταιρείες Itron και Echelon.

Τα οφέλη

Οι έξυπνοι μετρητές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια σειρά από αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της χώρας με νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές αλλά και για τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Για παράδειγμα, με τους έξυπνους μετρητές θα μπορούν οι προμηθευτές να προσφέρουν στους πελάτες τους σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια, στα οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του αλλά και τις ανάγκες του συστήματος. Για παράδειγμα, θα μπορεί να επιβραβεύεται η κατανάλωση σε ώρες μεγάλης διαθεσιμότητας ενέργειας π.χ. από φωτοβολταϊκά ή αιολικά και αντίστροφα να τιμωρείται η σπατάλη ενέργειας σε ώρες υψηλής ζήτησης και χαμηλής διαθεσιμότητας μονάδων. Ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται με SMS για το ρεύμα που έχει ξοδέψει, τις προγραμματισμένες διακοπές, να βλέπει ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, να λαμβάνει συμβουλές εξοικονόμησης κ.λπ. Επίσης με τους έξυπνους μετρητές δεν υπάρχει η δυνατότητα ρευματοκλοπής, φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων αναμένεται να δημιουργήσει 75 χιλιάδες νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η καθαρή τρέχουσα αξία που θα δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται από 217 έως 770 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία που θα υιοθετηθεί. Και φυσικά θα υπάρξει αισθητή αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον καταναλωτή.

Πρωτοπόρος διεθνώς στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών είναι η ιταλική Enel η οποία από το 2001 έχει εγκαταστήσει 34 εκατομμύρια μετρητές έχοντας καλύψει σήμερα το 90% των καταναλωτών. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 2 δις ευρώ, ενώ το ετήσιο όφελος για την "Ιταλική ΔΕΗ" από τις εξοικονομήσεις κόστους υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Τι είναι

Εάν συγκριθούν με ένα έξυπνο τηλέφωνο, ακόμη και οι πιο προηγμένης τεχνολογίας μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι και τόσο... έξυπνοι. Προσφέρουν πληροφορίες στον καταναλωτή αλλά και στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και παρέχουν ακριβή και διάφανη τιμολόγηση. Επίσης δίνουν δυνατότητες τηλεμέτρησης και τηλεδιαχείρισης και ο χρήστης μπορεί να επιβλέπει την κατανάλωσή του από οπουδήποτε, με τη χρήση ενός application σε ένα κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τον καταναλωτή αλλά και τις εταιρείες ενέργειας είναι τεράστια. Αφενός ο διαχειριστής μπορεί να επιβλέπει το δίκτυο καλύτερα, να ενημερώνεται αυτόματα για τις βλάβες, το είδος και να βελτιώσει το χρόνο αποκατάστασής τους. Επίσης μπορεί να γίνουν συνδέσεις ή αποκοπές εξ αποστάσεως χωρίς συνεργεία.

1 σχόλιο:

  1. Ειναι οι τυποι που δεν εκοβαν τα δεντρα και χρεωνουν αλυπητα τον καταναλωτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή