Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Πλεύρης – Γκάγκα από την 86η ΔΕΘ: 350 εκατομμύρια ευρώ στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων με αποστολή SMS στους πολίτες στο πλαίσιο του Προγράμματος "Σπ. Δοξιάδης", αλλά και το δεύτερο στάδιο των μεταρρυθμίσεων στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ 2022, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Εγκαινιάζοντας το περίπτερο του Υπουργείου Υγείας ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι έχουν διασφαλιστεί για το 2022, 6.000 θέσεις για το ΕΣΥ και ότι αντίστοιχος αριθμός θέσεων θα διασφαλιστεί και για το 2023.

Επίσης, ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει με την αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Τα επόμενα στάδια του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά και την παιδική παχυσαρκία.

«Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε έτοιμοι προκειμένου να πάμε και στα επόμενα στάδια προληπτικών εξετάσεων», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Πλεύρης: Ξεπέρασε το 80% το ποσοστό των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν στην διάρκεια τους ενός έτους της παρουσίας του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, o κ. Πλεύρης σημείωσε ότι ενώ πέρσι το ποσοστό εμβολιασμένων κατά της Covid ήταν 50% φέτος έχει ξεπεράσει το 80% και ότι το ΕΣΥ παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες άντεξε.

«Έχουμε άλλες μεταλλάξεις, έχουμε αντιικά φάρμακα που καθημερινά στέλνουμε, έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε και διαφορετικές μεταλλάξεις λιγότερες θανατηφόρες και είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα. Και για αυτό το λόγο, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, θα πάμε και το φθινόπωρο και τον χειμώνα χωρίς αχρείαστα μέτρα παρά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα που έχουμε αυτή τη στιγμή και πάντοτε με γνώμονα να μην πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε.

Μετά τον προσωπικό γιατρό της ΠΦΥ, ακολουθεί η μεταρρύθμιση στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Η πανδημία μας δίδαξε ότι υπάρχει ένα τρομακτικό κενό, ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται νωρίς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλα τα στοιχεία μας έδειξαν ότι το 40% με 45% του κόσμου που πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εάν είχε κάποιο γιατρό να τον συμβουλέψει δεν θα πήγαινε. Πλέον έχουμε μία πλήρη αναδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας μαζί με διασφαλισμένα κονδύλια 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα 157 Κέντρα Υγείας και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός γιατρός» ανέφερε ο κ. Πλεύρης τονίζοντας ότι έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες και 3.200 γιατροί.

«Και όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μία προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών ώστε από 1/1 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού, ένας γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πηγαίνουν να πληρώσουν» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ακόμη ότι αναδιαρθρώθηκε ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός οργανισμός με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του, ότι δόθηκε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να δίνουν αίμα αλλά και το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι με το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δόθηκε η δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΟΔΥ που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας καθώς και στο ΕΚΑΒ για την καθημερινή μάχη που δίνει.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του επόμενου σταδίου των μεταρρυθμίσεων που αφορά τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν διασφαλιστεί για το 2022, 6.000 θέσεις για το ΕΣΥ και ότι αντίστοιχος αριθμός θέσεων θα διασφαλιστεί και για το 2023.

Σημείωσε επίσης ότι οι περίπου 12.000 επικουρικοί που εργάζονται στο ΕΣΥ θα παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς μέσω προκηρύξεων θα ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους. Τόνισε δε πως έχουν διασφαλιστεί 350 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και για τη λειτουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

«Είχαμε μια αντιπολίτευση η οποία προσπάθησε να κάνει δυστυχώς ότι είναι δυνατόν για δυναμιτίσει μία προσπάθεια. Εμείς παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας έχουμε να επιδείξουμε ένα έργο που κλείνει τον πρώτο του χρόνο λειτουργίας με πυλώνα την πρωτοβάθμια, την πρόληψη και την υποβοηθούμενη και ξεκινάει το επόμενο στάδιο το οποίο έχει να κάνει με τη δευτεροβάθμια, τη στελέχωση, τις προσλήψεις ώστε να έχουμε μια υγεία που θα ξεκινάει από τη πρόληψη, θα καταλήγει στο νοσοκομείο και θα έχει ως στόχο όχι μόνο τη θεραπεία της ασθένειας αλλά να διατηρεί τους πολίτες υγιείς» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Μίνα Γκάγκα: Στόχος το «ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας»

Στον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας στην πρώτη φάση της πανδημίας αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον κόσμο.

«Ο στόχος μας είναι ένα άνθρωποκεντρικό σύστημα. Και γίνεται μία αναβάθμιση όλου του συστήματος ξεκινώντας από τις δομές όπου έχουμε ήδη ένα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των δομών και στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και στις δομές Υυχικής Υγείας» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Παράλληλα τόνισε ότι πέρα από την αναβάθμιση γίνεται και αναδιοργάνωση τους συστήματος υγείας ώστε να υπάρχει μια προτυποποιημένη πορεία στη διαχείριση του ασθενούς από το σημείο πρώτης φροντίδας μέχρι τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο όπου στο ΤΕΠ θα αντιμετωπίζεται από πολλές ειδικότητες .

«Τα ΤΕΠ γίνονται ενιαία, όπου ο άρρωστος μπαίνει στο κρεβάτι ελέγχεται εκεί ανεξάρτητα για ποιό λόγο πήγε , αν πχ πήγε για ένα ατύχημα να μπορεί να γίνει περίδεση τραύματος και παράλληλα αν έχει μια ταχυκαρδία να τον δει ο καρδιολόγος χωρίς να μεταφέρεται από ιατρείο σε ιατρείο και να περιμένει» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.

Ενισχύθηκε κατά 62% ο προϋπολογισμός για τη ψυχική υγεία

Η υφυπουργός Υγείας (αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας) Ζωή Ράπτη στον χαιρετισμό της ανάφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της ψυχικής υγείας ήταν υποχρηματοδοτούμενος, ότι πλέον ο πρωθυπουργός δημιούργησε χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Και ότι έγιναν προσλήψεις 100 ψυχιάτρων και ψυχολόγων ενώ ενισχύθηκε κατά 62% ο προϋπολογισμός για τη ψυχική υγεία.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταλάβαμε όλοι ότι η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική και είναι εξίσου σημαντική. Αυτό το υπογράμμισε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για το λόγο αυτό στο υπουργείο δημιουργήσαμε αφενός νέες κλίνες στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, στο Καραμανδάνειο όπως επίσης το Ασκληπιείο της Βούλας αλλά και με δωρεές, όπως ήταν η δωρεά Αγγελικούση στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Παράλληλα εκείνο στο οποίο ζητήσαμε και σήμερα υλοποιείται ήταν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης με πράξεις ένταξης για δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών. Θα έχουμε μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες είναι τώρα σε εξέλιξη, μέσα στο 2022 και το 2023 νέες δομές ψυχικής υγείας οι οποίες θα αφορούν Κέντρα Υγείας για παιδιά και εφήβους, για την υποστήριξη της οικογένειας, για την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν άνοια και Αλτσχάιμερ και παράλληλα και άλλες δομές οι οποίες αφορούν κινητές μονάδες για να πηγαίνουν στα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας.

Και βεβαίως τηλεψυχιατρική, είναι κάτι το οποίο μας το έδωσε η πανδημία, είναι ένα δώρο της πανδημίας όπου εκεί καταλάβαμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η εξ αποστάσεως παροχή βοήθειας και έχουμε ξεκινήσει ήδη δομές ψυχικής υγείας εμβληματικά από το Καστελόριζο και συνεχίζουμε σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου και ακριτικά νησιά» σημείωσε η κ. Ράπτη.

7 σχόλια:

 1. Για το clawback των κλινικών εργαστηρίων ;
  Ούτε λόγος !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ολα για τους πολιτες βλεπω.καμια κουβεντα για clawback και rebate καταλαβαινω.Αρε μαυρο που θα φατε.Δεν φταινε ομως αυτοι.Φταιμε οι εργαστηριακοι που δεν κοβουμε τις συμβασεις με τον εοπυυ να πανε ολοι στα νοσοκομεια να κρασαρουν και αυταΣτον προυπολογισμο του εοπυυ για εξετασεις δεν αναφερθηκατε.Μαυρο και παλι μαυρο.Αν και δεν προκειται να δημοσιευτει το σχολιο μου γιατι ειστε ολοι εγκαθετοι και κομματοσκυλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πωπω τι κατορθωματα ειναι αυτα συντροφοι κομισαριοι ? θελω να παω αμεσως στη χωρα που υπαρχουν αυτα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κατά φαντασία Άριστοι, κατά φαντασία επιτυχημένοι, κατά φαντασία καλοπληρωτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ. ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΙΔΡΩΝΕ ΤΟ ΑΥΤΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΗΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ???ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ κ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ >>>ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ κ ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΑΠΑΤΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΙ???ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ Κ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ !!!!!!! ΥΓΡΟΠΟΥΛΟΥ ---ΒΕΡΟΙΑ--ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επιασαν την καρεκλα οι δυο τους.....επρεπε η κ γκαγκα ως ιατρος να προστατευσει τους ιατρους απο το επιχειριν θεμα του προσωπικου γιατρου. Να βαλει χειροφρενο στο θεμα αυτο. Οι ιδιωτες γιατροι γιατι υπαρχουν? Δεν ειναι προσωπικοι γιατροι του ασθενους? Τι ειναι ? Τι καθεστωτα ειναι αυτα? Στο τζαμπα????
  Αερολογιες!!!! Δωστε στους ιδιωτες τις 200 επισκεψεις που ειχαν ανα μηνα και θα δεις την ισορροπια που θα επελθει. Κανε τις 300.....με το χαζο νεο καθεστως η επισκεψη του γιατρου νε τον ασθενη θα ειναι στο φτερο στο ατσαλι του χρονου να δει τον επομενο

  ΑπάντησηΔιαγραφή