Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Κόντρα Γκάγκα- Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τους γιατρούς προς συνταξιοδότηση

Συντάκτης: Virus

Με πυρά απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην ανακοίνωση του ΙΣΑ σχετικά με επιστολή του για τους προς συνταξιοδότηση γιατρούς.Την ενόχλησή της εξέφρασε η κ.Γκάγκα σχετικά με την κίνηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην διαχείριση του θέματος των ιατρών που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας, αλλά παραμένουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως παρατασιακοί συνταξιούχοι.

Το θέμα ανέκυψε όταν χθες το απόγευμα στις 4:08 μ.μ. ήρθε επιστολή του ΙΣΑ, μέσω e-mail, στο γραφείο της αναπληρώτριας Υπουργού και αφορά ερωτήσεις για τις διαπιστωτικές πράξεις προς τους εν λόγω ιατρούς. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα η κ. Γκάγκα έλαβε στο προσωπικό e-mail της ως μέλος του ΙΣΑ, «ενημέρωση για την επιστολή, φυσικά, χωρίς να έχουν έρθει πρώτα οι απαντήσεις, δεδομένου ότι η αναπληρώτρια υπουργός ήταν σε συναντήσεις και βεβαίως δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για απάντηση».

Στην απάντησή της η κ. Γκάγκα τονίζει το Υπουργείο σχεδίαζε «να παραταθεί το όριο ηλικίας για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας και της νεφρολογίας, όπου έχουν παρατηρηθεί πολλές ελλείψεις». Η επιλογή αυτή έγινε γιατί υπήρξαν «πολλά αιτήματα, ιδίως από περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και ακριτικά νοσοκομεία, σχετικά με την ανάγκη παραμονής γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, έγινε αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης». Στόχος ήταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να συνεχίζουν να εργάζονται γιατροί που είναι απαραίτητοι σε αυτές τις περιοχές και δομές. Η απόφαση λήφθηκε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Σε ότι αφορά τους καθηγητές ιατρούς το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε καμιά παράταση σε κανένα μέλος ΔΕΠ στα νοσοκομεία της χώρας, ούτε καν στις απαραίτητες ειδικότητες.

Προς επίρρωση της θέσης της η κ. Γκάγκα υπενθύμισε η τελευταία παράταση για τους γιατρούς του ΕΣΥ είχε λήξει από τις 30 Ιουνίου «και οι ενδιαφερόμενοι ήδη τελούσαν εις γνώση της εξελισσόμενης διαδικασίας και επομένως, κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις της 13ης Σεπτεμβρίου 2022». Σε έντονο τόνο η αναπληρώτρια υπουργός σημειώνει ότι εφόσον «ο ΙΣΑ ήθελε πραγματικά απαντήσεις, δεδομένου ότι η αναπληρώτρια υπουργός είναι μέλος του, θα μπορούσαν απλά να την έχουν πάρει τηλέφωνο, όπως γίνεται συχνά». Η στάση του ΙΣΑ, σύμφωνα με την κ Γκάγκα δηλώνει ότι «η μόνη επιθυμία είναι να υπάρχει δημοσιότητα». Η ίδια διαβεβαιώνει ότι κανένας γιατρός στο ΕΣΥ δεν υπέγραψε συμβάσεις για παράταση και δεν δόθηκε καμία αιφνιδιαστική λύση.

Καταλήγοντας η κ. Γκάγκα υποστηρίζει ότι είναι πάντα πρόθυμη να δώσεις απαντήσεις με στόχο «την ειλικρινή πληροφόρηση και όχι τη χρήση στα μίντια», συμπληρώνοντας ότι «ο καλός όμως τόνος στην επικοινωνία είναι η βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο».

1 σχόλιο:

  1. Μπορει καποιος να απαντησει ? : Η απόφαση αυτη αφορα και τους μόνιμους ιατρους του ΕΣΥ που η θητεια τους λήγει κατα την διαρκεια του έτους και επομενως δεν ανανεωνεται σιωπηρα έως την 31/12 οπως ίσχυε πριν την δημοσίευση της ΚΥΑ 13/09/2022 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή