Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Metaverse: Η πρώτη εξέταση ασθενούς από το Παν/μιο Ηρακλείου

Σε ένα εικονικό συνέδριο που έγινε στο περιβάλλον Aimedis Avalon, το καρδιολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και η ομάδα καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής της Λωζάννης παρουσίασαν την πρώτη εξέταση μέσω Metaverse σε ασθενή.

Healhpharma.gr

Η πρωτοποριακή αυτή εξέταση δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να είναι άμεσα διαθέσιμοι όλο το 24ωρο, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία. Ωφελημένοι θα είναι και οι ασθενείς που θα αισθάνονται πιο άνετα.

Ο καρδιολόγος Ιωάννης Σκαλίδης, που σχεδίασε το εγχείρημα, εξηγεί ότι ο ασθενής ήταν ένας άνδρας 30 ετών που είχε δυνατό πόνο στο στήθος, χωρίς σαφή διάγνωση. Μεταφέρθηκε σε ένα «δωμάτιο» στο Metaverse όπου υπήρχε και μηχάνημα για καρδιογράφημα.

Όταν εμφάνισε ξανά πόνο, τού έγινε καρδιογράφημα που ήταν φυσιολογικό. Καθώς και οι άλλες ζωτικές ενδείξεις του άνδρα ήταν κανονικές, ο γιατρός τον καθησύχασε.

Ο δρ. Νικολό Μαουρίτσι, που σχεδίασε και αυτός την εξέταση, τόνισε από την πλευρά του ότι ο ασθενής χρειαζόταν μόνο έναν υπολογιστή και ένα φορητό μηχάνημα που του δάνεισε το νοσοκομείο.

Στο μέλλον γιατροί και προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά και φοιτητές θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για εκπαίδευση, εξετάσεις, ακόμη και θεραπείες, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην Ιατρική.

«Η καλύτερη εκπαίδευση φέρνει ακριβέστερες διαγνώσεις και καλύτερες θεραπείες», σημειώνει ο δρ. Σκαλίδης και προσθέτει: «Στην φροντίδα υγείας το Metaverse είναι “game changer”», μια υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους λύση που θα είναι διαθέσιμη σε όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Επαναστατική ιδέα

Ο δρ. Ιωάννης Σκαλίδης, καρδιολόγος και σχεδιαστής του project, παρουσίασε μια τρομερά επαναστατική ιδέα, ένα περιβάλλον στο οποίο ένας 30χρονος άνδρας με σοβαρό πόνο στο στήθος και δίχως να έχει κάποια ξεκάθαρη διάγνωση, είχε πρόσβαση μέσω του avatar του στο Metaverse, στα δεδομένα του ιδιωτικού εικονικού δωματίου εξέτασης, όπου χάρη σε μια συσκευή EGG που είχε στα χέρια του, έδινε σήμα στον γιατρό για να καταγράψει αν υπάρχουν συμπτώματα.

Αυτή η εξέταση, όταν τελειοποιηθεί και μπει σε διαδικασία μαζικής παραγωγής και η ειδική συσκευή, αναμένεται να σώσει πολλούς ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νοσοκομείο ή ακόμα και σε γιατρό, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες ώρες μέχρι να γίνει μια διάγνωση.

Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, οι ώρες γίνονται μερικά λεπτά. «Όταν ο ασθενής υπέφερε από πόνους στο στήθος, ήταν σε θέση να μιλήσει με γιατρό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα εφάρμοζε στο σπίτι την EGG συσκευή που διαθέτει ψηφιακή απεικόνικη για την καρδιακή λειτουργία. Σε περίπτωση καρδιακού στηθιαίου πόνου, η EGG μπορεί να πει ακριβώς αν τα πράγματα είναι άσχημα». Η συσκευή εν τέλει μετέδωσε νορμάλ καρδιακό ρυθμό και ο καρδιολόγος καθησύχασε τον ασθενή.

Ο δρ. Niccolo Maurizi από την πλευρά του, σχεδιαστής μαζί με τον κ. Σκαλίδη του πρότζεκτ και καρδιολόγος με εμπειρία στην ψηφιακή εξέταση, εξηγεί ότι «το μόνο που χρειαζόταν ο ασθενής ήταν έναν υπολογιστή και μια συσκευή επαυξημένης υγειας όπως το D-heart που του παρείχε το νοσοκομείο».

Επεκτεινόμενη ιατρική γνώση

Ο CEO της Aimedis, ο δρ. Michael J. Kaldasch ανέφερε ότι το metaverse περιβάλλον Aimedis Avalon προσφέρει «στη βιομηχανία υγείας μια ψηφιακή και ασφαλή πλατφόρμα στο Metaverse και συνδυάζει τον αληθινό κόσμο με τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού. Η επεκτεινόμενη ιατρική γνώση, η αξιόπιστη πληροφόρηση και τώρα η ικανότητα να διεξάγουμε ασφαλή συμβουλευτική, γίνονται άμεσα διαθέσιμα».

Εκτός από την εξέταση και διάγνωση ασθενών, στο εγγύς μέλλον οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορούν να ασκούν ψηφιακή συμβουλευτική και εκπαίδευση σε μαθητευόμενους, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ιατρική. Σκεφτείτε για παράδειγμα σε μια εποχή πανδημίας με τεράστιες ανάγκες σε ΜΕΘ, αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, με ελάχιστο προσωπικό και όχι καλά εκπαιδευμένο, να υπάρχει το Metaverse για να τους βοηθήσει να εκπαιδευτούν άμεσα από ειδικούς.

«Η ψηφιοποίηση δε μπορεί να εμποδιστεί πλέον. Προσφέρουμε αξιόπιστη τεχνολογία ώστε στο μέλλον η βιομηχανία της υγείας να μπορεί να έχει συμπληρωματικές ψηφιακές λύσεις όπως το Aimedis Avalon για να καθοδηγεί και να κουράρει τους ασθενείς με τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό», συμπληρώνει ο Kaldasch.

«Το Metaverse είναι game changer στην υγεία. Οι έρευνες μας έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν αν η χρήση του ως το μεγαλύτερο και πιο δημοκρατικό μέσο τηλε-ιατρικής μπορεί να προσφέρει υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους διαγνωστική κάλυψη σε όλο και περισσότερους ανθρώπους», τονίζει ο Σκαλίδης.

3 σχόλια: