Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΥ: Ορατό το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού


Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε ορατό το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη (14/09/2022).

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν «είμαστε ακόμα εκεί» προτρέποντας τα κράτη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ιού.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω covid-19, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2020, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. «Ο κόσμος ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση, προκειμένου να τερματίσει την πανδημία της covid-19» ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για το πιο αισιόδοξο σχόλιο από αξιωματούχο του ΠΟΥ, από το ξέσπασμα της πανδημίας και την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνώς. Από το 2019, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του sars-cov-2 στην Κίνα, περίπου 6,5 εκατομμύρια θάνατοι και 606 εκατομμύρια λοιμώξεις αποδίδονται στην πανδημία, που έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ αναμένουν και νέα κύματα του κορονοϊού, όμως η διεθνής κοινότητα έχει στα χέρια της εργαλεία, όπως τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα για να αποτρέψει τη βαριά νόσηση, πρόσθεσε η Maria Van Kerkhove, επικεφαλής επιδημιολόγος του Οργανισμού, για την covid-19. Τα νέα κύματα μπορεί να εκδηλωθούν σε διαφορετικό χρόνο σε διάφορα μέρη του πλανήτη και να οφείλονται είτε σε υποπαραλλαγές της Όμικρον είτε σε άλλες παραλλαγές ενδιαφέροντος. «Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η στιγμή για χαλάρωση» τόνισε.

Τα κράτη θα πρέπει να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας, τόσο για την covid-19 όσο και για μελλοντικούς ιούς, σημείωσε από την πλευρά του, ο Δρ. Τέντρος. Προειδοποίησε, επίσης, να διατηρήσουν επαρκείς ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού και ικανό αριθμό υγειονομικού προσωπικού. Κάλεσε δε τις χώρες να εμβολιάσουν στο 100% τις ομάδες υψηλού κινδύνου, έναντι του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου