Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Εμβολιαστικό πρόγραμμα: Έκτακτη ενημέρωση Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα για τα νέα εμβόλια

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/9 στο Υπουργείο Υγείας με αφορμή την άφιξη των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της Covid και τους φθινοπωρινούς εμβολιασμούς με τα νέα εμβόλια που καλύπτουν και υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», τονίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου.

Ποιοι θα λάβουν τα εμβόλια

Οι πολίτες που προηγούνται σε κάθε εμβολιασμό μέχρι σήμερα, θα είναι και οι πρώτοι δικαιούχοι των νέων ενισχυτικών (booster) εμβολίων κατά της Covid-19 και των υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Πρόκειται για τα δισθενή mRNA εμβόλια Comirnaty και Spikevax, των εταιρειών Pfizer και Moderna αντίστοιχα, τα οποία προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από το αρχικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον 1 (ΒΑ.1), όπως εξηγεί στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Η πρώτη παραλαβή εμβολίων τον Οκτώβριο, θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην αρχική Όμικρον ΒΑ.1. Όμως, το εμβόλιο αυτό έχει μια ευρύτερη κάλυψη που καλύπτει σημαντικά και την Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ.4 και ΒΑ.5). Τα εμβόλια αυτά είναι διδύναμα (δισθενή). Το ένα μέρος τους αποτελείται από το παλαιό εμβόλιο που καλύπτει όλα τα παλαιά στελέχη και τη Δέλτα, και το άλλο καλύπτει το νέο στέλεχος της Όμικρον”, αναφέρει η ίδια.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που προσφέρουν κάλυψη από νόσηση με τις νεότερες παραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), αναμένονται αργότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

“Νομίζω πως οι διαφορές μεταξύ τους θα είναι πολύ μικρές. Το θέμα είναι να πάρει κανείς την αναμνηστική δόση. Και έγκαιρα, όποιος την έχει περισσότερη ανάγκη”, διευκρινίζει η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές συγκλίσεις, σύσταση για τις νέες αναμνηστικές δόσεις θα κάνει η Επιτροπή Εμβολιασμών:σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, στους ανοσοκατεσταλμένους στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών

Πρόκειται άλλωστε για τις ίδιες ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), όπως αναφέρουν σε χθεσινή έκθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου