Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης: Μνημόνιο συνεργασίας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ασυνόδευτων παιδιών

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ασυνόδευτων παιδιών συνυπέγραψαν σήμερα οι υφυπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, και Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, με την υπογραφή του μνημονίου υλοποιείται ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS.

«Το Mental Health Hub βασίζεται στις αρχές της ολιστικής προσέγγισης και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Τυρόλου και τα Παιδικά Χωριά SOS Αυστρίας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και η προαγωγή της ψυχικής υγείας των ασυνόδευτων.

Ήδη, 518 επαγγελματίες έχουν εκπαιδευτεί σε θεματικές, όπως η αναπτυξιακή ψυχολογία, ζητήματα πένθους και απώλειας, ενώ σε μόλις τρεις μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί 79 συναντήσεις κλινικών εποπτειών στο προσωπικό των κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Εξάλλου, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 του υπουργείου Υγείας θα υποστηρίζονται όλο το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα περιστατικά που προκύπτουν σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα.

Εξασφαλίζεται έτσι η υποστήριξη των επαγγελματιών και η παροχή άμεσων λύσεων μέσω των πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων.

Από την πλευρά των Παιδικών Χωριών SOS το μνημόνιο συνυπέγραψε η αντιπρόεδρος, Αλεξάνδρα Κοντέλη, ενώ παρόντες στην υπογραφή ήταν ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, η πρόξενος της Αυστρίας, Sonja Harreither, και ο γενικός διευθυντής των Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου