Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Αναγκαία η αύξηση δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα

Αναγκαία η αύξηση δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το 12ο συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”

HR

«H πανδημία έφερε στο φως τις ανισότητες στην υγεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε. αναδεικνύοντας τα ανοικτά ζητήματα. Απαιτείται γοργός βηματισμός για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας στην Ε.Ε., ένας σωστός προϋπολογισμός για την υγεία και ένας σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψιν του τη συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι για να μην υπάρξουν άλλες απειλές για την υγεία, θα πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη και η Ε.Ε. θα πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε επίσης ότι η πανδημία επιτάχυνε σημαντικά τον ρυθμό της ψηφιοποίησης σε ολόκληρη την ΕΕ, ωστόσο επεσήμανε ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός, καθώς βρίσκεται στην 24η θέση ανάμεσα στους 27 της Ε.Ε. και πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα, προκειμένου να συγκλίνει με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και την υγεία, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ΕΣΥ στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και υποφέρει από μείωση πόρων οικονομικών και ανθρώπινων. Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο μέσος όρος των χρημάτων για ενίσχυση της δημόσιας υγείας στις 27 χώρες-μέλη είναι 10%. Στην Ελλάδα, που είναι πιο πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην ενίσχυση του ΕΣΥ έχει προβλεφθεί μόλις 4,4%, σύμφωνα με το σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Απαιτείται συνεπώς αναθεώρηση και σοβαρή τροποποίηση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Εκ μέρους του Υπουργού Υγείας της Ελλάδος, ο ειδικός σύμβουλος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος επικεντρώθηκε στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Υγείας για τους επόμενους μήνες που είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης,

Όσον αφορά την ΠΦΥ, οι προσπάθειες του Υπουργείου θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση του χάρτη ΠΦΥ έτσι ώστε να υπάρχουν Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για την υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραθάνος ανέφερε ότι ο τομέας της Υγείας θα ενισχυθεί με 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε αναβάθμιση των υποδομών στα νοσοκομεία και κυρίως στα ΤΕΠ, 250 εκατομμύρια στα Κέντρα Υγείας και 200 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ψηφιακή αναβάθμιση του Συστήματος.

Επίσης, η Δήμητρα Παντέλη, Programme Manager, Lead on Innovation, European Observatory on Health Systems and Policies παρουσίασε τα κύρια συμπεράσματα μελετών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να οικοδομηθούν ανθεκτικά συστήματα υγείας μετά την πανδημία του COVID-19, μέσω της εφαρμογής και διατήρησης της καινοτομίας στο σύστημα υγείας.

Οι συνολικές δαπάνες Υγείας, περιλαμβανομένων και των σχετικών δαπανών άλλων Υπουργείων και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ανέρχονται στα 11,7 δισ. ευρώ το 2022, ή στο 5,7% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της 2ης συνεδρίας που επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ΕΣΥ με συντονιστή τον Καθ. Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των υποδομών του συστήματος, υπερ-διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε σύμπραξη και με τον ιδιωτικό τομέα, πρόσληψη 18.000 μόνιμων και έκτακτων γιατρών και υγειονομικών, αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με μεσοσταθμική αύξηση των συνολικών αποδοχών τους, κατά 10% από 1.1.2023.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Κεντρικοποίησης Προμηθειών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος κεντρικών προμηθειών με τη χρήση νέων τεχνολογιών καθώς και ΣΔΙΤ, τον ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και την επένδυση στα «πράσινα» logistic. Ειδικά για τις προμήθειες υγείας, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε τα εξής: «Ήδη έχει επιτευχθεί η κεντρικοποίηση του 30% των προμηθειών υγείας, ενώ μετασχηματίσαμε τον μηχανισμό του clawback, ώστε να γίνεται συμψηφισμός με τις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας των φαρμακευτικών εταιρειών».

Στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρας μας αναφέρθηκε στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Greece, Ελισάβετ Προδρόμου, τονίζοντας ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις όπως η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας (7,7% το 2ο τρίμηνο), η θέσπιση συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η εκκίνηση διαρθρωτικών έργων (ΕΚΑΠΥ, μητρώο ογκολογικών ασθενών, διασύνδεση ογκολογικών μονάδων), έχουν υπάρξει και αρνητικά βήματα, όπως διαδοχικά νομοθετήματα για το φάρμακο με αποκλειστικά δημοσιονομικό χαρακτήρα, που στην πλειοψηφία τους μεταφέρουν το βάρος της υπέρβασης στα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παράλληλα υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο της ζήτησης. Η κ. Προδρόμου μίλησε για Μη Βιώσιμη Προοπτική στις υποχρεωτικές πληρωμές, δεδομένου ότι αυξήθηκαν 146% μέσα σε έξη χρόνια.

Ο κος Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ και Μέλος ΔΣ ΣΕΒ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε πλέον ανάγκες υγείας του 2022 με πόρους του 2005 και του 2010». Μείζον θέμα είναι η φαρμακευτική δαπάνη και το πώς θα κατανεμηθεί αυτή ορθολογικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που παλεύει με ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος. Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η υποχρηματοδότηση και ένα τρίτο ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το κατάλληλο φάρμακο πηγαίνει στον αντίστοιχο ασθενή.

3 σχόλια:

  1. Δεν ισχυουν αυτα ,ολα καλα ειναι ,λεφτα υπαρχουν για τους γλειφτες ,τους παρατρεχαμενους και τους κομματικους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΥΒΑΔΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να γινοσασταν δημοσιοκαφροι γιατρουδακια εκεί το χρήμα ρεει

    ΑπάντησηΔιαγραφή