Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Κορωνοϊός: Ενεργοποιούνται πάλι μέτρα για τους επισκέπτες στα νοσοκομεία

Παναγιώτα Καρλατήρα - ygeiamou.gr

Η απόφαση ελήφθη ενόψει της επερχόμενης φθινοπωρινής έξαρσης - Στόχος η προστασία ασθενών και εργαζομένων

Στην ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό σε ό,τι αφορά τους συνοδούς ασθενών και τους επισκέπτες προχώρησε και πάλι η διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κατόπιν σχετικής εισήγησης των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων.

Ενόψει της επερχόμενης φθινοπωρινής έξαρσης θεωρείται βέβαιον ότι το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία θα υιοθετήσουν τα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού για την προστασία των ασθενών και των εργαζομένων τους.

Τα δεκάδες περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίζονται καθημερινά, μέσω του testing, στους νοσηλευόμενους ασθενείς ή σε όσους χρειάζονται να υποβληθούν σε κάποια εξέταση ή απλή επέμβαση, οδήγησαν τους αρμόδιους στην αυστηροποίηση της εισόδου μέσα στο νοσοκομείο.

Έτσι, πλέον η είσοδος γίνεται για τους συνοδούς των ασθενών εφόσον προσκομίσουν αρνητικό μοριακό έλεγχο – οι νοσηλευόμενοι υποβάλλονται ούτως ή άλλως στο τεστ από τις υπηρεσίες του νοσοκομείο- ενώ είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους ειδικό έγγραφο που πιστοποιεί ότι συνοδεύουν συγκεκριμένο ασθενή υπογεγραμμένο από τον διευθυντή της κλινικής όπου αυτός νοσηλεύεται.

Είναι ενδεικτικό ότι προ ολίγων ημερών ένας θάλαμος στη Νευροχειρουργική κλινική τέθηκε σε καραντίνα, καθώς προέκυψε ότι επισκέπτης ασθενούς ήταν θετικός στον κορωνοϊό κατά την επίσκεψή του στην κλινική. Ο «αθόρυβος» σε πολλές πια περιπτώσεις τρόπος εισβολής του κορωνοϊού και η απουσία συμπτωμάτων της μόλυνσης σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων στην κοινότητα, δυστυχώς είναι ο κανόνας. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτό εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι νοσηλευόμενοι, ή οι χρονίως πάσχοντες ή οι ηλικιωμένοι.

Εκτός της απειλής για την υγεία και τη ζωή των ασθενών εάν μολυνθούν και με κορωνοϊό ενώ δίνουν παράλληλα μάχη και με άλλη νόσο, ο εντοπισμός και η διαχείριση δεκάδων κρουσμάτων, ύποπτων ή θετικών μέσα στις κλινικές προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στη νοσοκομειακή καθημερινότητα. Επηρεάζονται όλες οι κλινικές, γίνονται ανακατανομές κλινών, κινδυνεύει και το υγειονομικό προσωπικό να μολυνθεί, αναβάλλονται προγραμματισμένες πράξεις και επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου