Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Δελτίο τύπου Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.)

ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 34 Τ.Κ. 10431 ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103845732
Ηλεκτρονική διεύθυνση www.poseyppedy.gremail: poseyppfy@gmail.com

Αθήνα, 29/9/2022
Α.Π. 109

Τη Δευτέρα 26/9/2022, η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας με κύρια θέματα την αιφνίδια απόλυση των παρατασιακών συναδέλφων μας και τις εξελίξεις για το θέμα των προσωπικών γιατρών. Ο Προέδρος, ενημέρωσε για την συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας κ. Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους αφού διευκρίνισε τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Προσωπικού Ιατρού, διαβεβαίωσε ότι δεν προκύπτει υποχρέωση επικοινωνίας των γιατρών με τους πολίτες για την συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου και ότι δεν αφορά τους γιατρούς των ΚΥ, με ειδικότητα Καρδιολόγου και Πνευμονολόγου, η ένταξη στο σύστημα του ΠΙ. Επίσης δήλωσε ότι θα παραταθούν οι θητείες των Επικουρικών Γιατρών. Τέλος δήλωσε αναρμόδιος για την απόλυση των παρατασιακών συναδέλφων, τρεις μήνες πριν τη λήξη της συμβάσής τους.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας έθεσαν στην συνάντηση την έντονη δυσαρέσκεια για τις απολύσεις και τόνισαν, ότι αυτές θα έχουν σαν συνέπεια μεγάλη αναστάτωση και επιπλέον, καθόσον είναι παράνομες η πολιτεία θα επιβαρυνθεί με αποζημιώσεις που θα υποχρεωθεί να αποδώσει στους γιατρούς οι οποίοι θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

Η εντύπωση που αποκομίσαμε δυστυχώς είναι απογοητευτική. Όσον αφορά τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, είναι προφανές ότι το υπουργείο ενδιαφέρει απλά η εγγραφή σε ΠΙ ως μνημονιακή υποχρέωση, χωρίς να ασχολείται με την ουσία της ιατρικής πράξης που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο.

Ζούμε την συνέχεια της αρχικής διάλυσης της Π.Φ.Υ. που έγινε με τον νόμο του Αδ. Γεωργιάδη το 2014 και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με την εφαρμογή του Προσωπικού Ιατρού.

Υπενθυμίζουμε ότι στον τελευταίο νόμο, αφαιρέθηκαν οι περισσότερες ειδικότητες και ρητά αναφέρεται ότι τα Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία και τα Τοπικά Ιατρεία των οποίων θα μειωθεί ο αριθμός των γιατρών θα μετατραπούν σε ΤΟΜΥ. Εξάλλου όπως σαφώς δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους στο προσεχές διάστημα στα Κ.Υ. θα υπάρχουν μόνο γενικοί γιατροί.

Η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας, αποφάσισε να προτείνει στους Συλλόγους τη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με ταυτόχρονη στάση εργασίας 12:00-15:00 την ημέρα που θα γίνει η Συνέλευση.

Οι Συνελεύσεις θα συζητήσουν τις εξελίξεις και θ’ αποφασίσουν για πιθανές κινητοποιήσεις προκειμένου ν’ ανατραπούν οι διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις. Ήδη ο μεγαλύτερος Σύλλογος, αυτός της Αττικής καλεί σε Γεν. Συνέλευση τα μέλη του την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 12.00, στο Ξενοδοχείο Αμαλία.

Είμαστε η γενιά που το 2014 πάλεψε για την διατήρηση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ Π.Φ.Υ. και θα αγωνιστούμε εκ νέου για μας, τους νέους συναδέλφους μας, τις οικογένειές μας και τους πολίτες αυτής της χώρας, για την προάσπιση της Καθολικής Δημόσιας Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΠΦΥ (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π. ΓΑΒΡΑΣ

Ο ΑΝΤΙΠ/ΔΡΟΣ Σ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΝ/ΤΡΙΑ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Β. ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ

Ο ΤΑΜΙΑΣ Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ

1 σχόλιο: