Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΣΥ: Οι αλλαγές στο αγροτικό και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών που σχεδιάζει η κυβέρνηση

To νομοσχέδιο υπό επεξεργασία του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα άρσης της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία.
Protothema.gr

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στο σύστημα υγείας, αναφορικά με την ιατρική εκπαίδευση και την υπηρεσία υπαίθρου (το κοινώς λεγόμενο αγροτικό), καθώς και στο κομβικό όσο και ευαίσθητο πεδίο των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ, με τη δυνατότητα άρσης της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, ξεδιπλώνεται σε νομοσχέδιο υπό επεξεργασία του υπουργείου Υγείας.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται με αυτό είναι μεγάλες, αλλά κρίνονται απαραίτητες από τους αρμόδιους για την ενίσχυση τόσο των νοσοκομείων όσο και του ιατρικού επαγγέλματος. Εκπρόσωποι γιατρών ήδη έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους. Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει πως πρόκειται για προσχέδιο και όχι για το τελικό νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Σημειωτέον πως το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε από την παράταξη Μέτωπο των νοσοκομειακών γιατρών, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές στην υπηρεσία υπαίθρου των γιατρών -οι οποίες σημειωτέον έχουν περιγραφεί αναλυτικά από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, ήδη από την αρχή της θητείας της- αναφέρεται πως θα ξεκινήσουν πιλοτικά ως μοντέλο για το σύγχρονο μονοετές "αγροτικό" των γιατρών. Το προσχέδιο προβλέπει ότι σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας θα ξεκινήσει πρόγραμμα υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου κατανεμημένο σε δύο εξάμηνα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει υποχρεωτική προκαταρκτική κλινική άσκηση των αποφοίτων των Ιατρικών σχολών σε κλινικές του παθολογικού τομέα, καθώς και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς των κέντρων υγείας ή περιφερειακών ιατρείων. Το δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνει υποχρεωτική υπηρεσία στα κέντρα υγείας ή πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία ή ειδικά περιφερειακά ιατρεία ή περιφερειακά ιατρεία τοποθέτησής τους.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα μπορούν να έχουν περιορισμένη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου. Η άρση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα δίνεται υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, και θα στοχεύει μόνο σε εργασιακή ευελιξία προς όφελος των γιατρών και των νοσοκομείων. Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «η δυνατότητα απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων και της αγοράς εργασίας της ιατρικής στη χώρα».

Το προσχέδιο προβλέπει και τον τρόπο που οι γιατροί θα ακολουθούν την αντίθετη πορεία, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, κατ’ εξαίρεση, και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή Νοσοκομείου, οι θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, οι οποίες είχαν προκηρυχθεί με αποφάσεις Διοικητών Νοσοκομείων ή του Υπουργού Υγείας, και έχουν αποβεί άγονες θα μπορούν πλέον να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό στην πράξη αφορά ουσιαστικά σχεδόν όλα τα νοσοκομεία, καθώς οι θέσεις που προκηρύσσονται και δεν καλύπτονται είναι ο κανόνας.

Οι γιατροί που θα διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, θα διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ή και το δικαίωμα διατηρήσεως ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου. Οι γιατροί αυτοί θα εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και θα λαμβάνουν αναλογία αποδοχών ιατρού κλάδου ΕΣΥ αντίστοιχου βαθμού πλήρους απασχόλησης.

Ο διορισμός σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τρία έτη. Με τη συμπλήρωσή τους, η θέση επαναπροκηρύσσεται είτε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε ως μερικής απασχόλησης και ο γιατρός που την κατέχει, θα μπορεί να παραμένει σε αυτήν μέχρι την επαναπλήρωσή της.

6 σχόλια:

 1. Αλητεια, δεν θα μείνει ιατρός ούτε για δείγμα στην χώρα! Μαυρίσετε τους στις εκλογές ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους

   Διαγραφή
  2. Πρεπει στις εκλογες των συλλογων πρεπει πολλοι να πανε σπιτια τους .Αν δεν δουμε ανατροπες ειμαστε αξιοι της ξεφτιλας μας

   Διαγραφή
 2. Ποιο brain drain; Δεν θα μείνει brain ούτε για δείγμα στην χώρα! Μόνο κάτι ηλίθιοι κομματοσκυλοι, αναλφάβητοι και συνταξιουχοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ΕΣΥ ψυχορραγει,ίσως αυτός να είναι και ο σκοπός τους.Οι ιατροί έχουν εξευτελιστει οικονομικά και ηθικά.Το άλλοθι, τα φακελάκια κάποιων μεγαλοκαρχαριων που επαναλαμβάνουν τα παπαγαλάκια και οι κομπλεξικοι ελληναρες ισοπεδωνοντας τα πάντα.Μονο ιδιωτικά η εξωτερικό για τους νέους ιατρούς.Αρκετους έχει φάει το βούρκο του ΕΣΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νέοι συνάδελφοι εγώ είμαι 50 ετών και παντρεμένος με παιδιά,εγκλωβίστηκα(! Εσείς που τελειώσατε την σχολή και έχετε όλη την ζωή μπροστά σας μακριά από το Ξανθοπλευρισταν όπου θα σας έχουν να δουλεύετε σαν είλωτες με 3,60 και part time οι κομματοσκυλοκηφηνες της Δεξιάς όπως σας ήθελαν ΔΥ με 1440€ οι άλλοι κομματοσκυλοκηφηνες της Αριστεράς! Σεβαστείτε τον κόπο σας και τα λεφτά των γονέων σας! Μακριά στην πολιτισμένη Δύση όπου θα μεγαλουργησετε? Εδώ μόνο για τζατζίκι Γκρίκ μουσακά συρτάκι και να σπάτε πλάκα με τους ιθαγενείς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή