Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Ξεπερνούν τους 40 οι νεκροί στο Ιράν, εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις
efsyn.gr

Ολοένα και διευρύνεται το μέτωπο των διαδηλώσεων στο Ιράν κατά της άγριας καταστολής και των τρομερών περιορισμών που υφίστανται οι γυναίκες. Χιλιάδες κόσμου αψηφούν το σήμα του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί προς τις δυνάμεις της τάξης να αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις στη χώρα και πλέον οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί σε τουλάχιστον 46 πόλεις και χωριά.

Παράλληλα όμως όλο και βαραίνει ο «φόρος» αίματος. Με βάση τον επίσημο απολογισμό 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων της τάξης- στις διαδηλώσεις των τελευταίων δέκα ημερών . Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, που εδρεύει στο Όσλο, κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 διαδηλωτές νεκρούς. Πάνω από 700 άτομα έχουν στο μεταξύ συλληφθεί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Νεκρή από σφαίρες κοπέλα σύμβολο των ημερών

Τις τελευταίες ώρες έχει φουντώσει η οργή στα social media για τον θάνατο άλλης μιας κοπέλας, που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Σύμφωνα με αναφορές στον ξένο Τύπο και στο Twitter πρόκειται για την 20χρονη Χαντίθ Νατζάφι, η οποία σκοτώθηκε στην πόλη Καράχ.

Η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejad γράφει στο προφίλ της στο Twitter πως η αδελφή της θανούσας της είπε ότι δέχθηκε έξι σφαίρες στο Καράχ.

Το βίντεο με την 20χρονη Χαντίθ να δένει τα μαλλιά της καθώς ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με τις δυνάμεις καταστολής έχει κατακλύσει τα social media.

Χθες βράδυ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας. Το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν» κάλεσε την κυβέρνηση να άρει την υποχρέωση χρήσης της μαντίλας και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες.

Το κύμα οργής επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Χθες, Σάββατο, διαδηλώσεις υπέρ του κινήματος στο Ιράν οργανώθηκαν στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ιράκ.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Ζητούν εξηγήσεις από πρεσβευτές

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και της Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA.
Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο, ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Σήμα καταστολής

Χαρακτηρίζοντας «ταραχές» τις διαδηλώσεις, ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος Ραϊσί κάλεσε «τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα εναντίον εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού». Στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να γίνει διάκριση μεταξύ των διαδηλώσεων και της διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τον «ορκισμένο εχθρό» της χώρας, για τις ταραχές και προειδοποίησε ότι «οι προσπάθειες καταπάτησης της (εθνικής) κυριαρχίας του Ιράν δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, ότι «αναμένει από τη δικαστική εξουσία να ασκήσει γρήγορα διώξεις στους κυριότερους δράστες των ταραχών» αυτών.

Όπως και την Παρασκευή, μια φιλοκυβερνητική διαδήλωση αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στην Τεχεράνη.

Εδώ και πολλές ημέρες, τα βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο δείχνουν βιαιότητες στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στην Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά. Σε ορισμένα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών. Περιπολικά της αστυνομίας πυρπολήθηκαν.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβολούν σκοπίμως «με πραγματικές σφαίρες» και ζήτησε να αναληφθεί κατεπειγόντως «διεθνής δράση» για να σταματήσει η καταστολή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στις ΗΠΑ, 17 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στο Ιράν από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά από εκείνες του Νοεμβρίου του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τότε, είχαν σκοτωθεί 230 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μήνυμα δύναμης

Σε ένα άλλο βίντεο που κυκλοφορεί στα social media Ιρανές υψώνουν τη φωνή τους απέναντι σε άνδρες που τις διατάζουν να φορέσουν χιτζάμπ. Σε ένα απ' τα πλάνα φαίνεται ένας να χτυπά μια γυναίκα με το μπουφάν του καθώς της δίνει διαταγές. Κάποιες ακούγονται να λένε «δεν είναι δουλειά σου», αλλά και να τονίζουν πως και η σκλαβιά ήταν κάποτε νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου