Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Τέλος στην υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων – Τι αλλάζει

Υπουργείο Υγείας: Τέλος στην υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων – Τι αλλάζει

Στοπ στην υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων βάζει το υπουργείο Υγείας

HR

Τέλος στην υπεσυνταγογράφηση εξετάσεων βάζει το υπουργείο Υγείας με σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη. Όπως προβλέπεται στην απόφαση καθορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια χρονικά διαστήματα για την επανάληψη εξετάσεων.

Στην περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί να επαναλάβει την εξέταση νωρίτερα τότε θα πρέπει να καλύψει την εξέταση με ίδια έξοδα εφόσον την εκτελέσει σε ιδιώτη πάροχο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τo ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και η εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μια φορά εντός διαστήματος 20 ημερών.

Η απόφαση αφορά εξετάσεις, που χρονικό διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

Ανά τέσσερις ημέρες:

– Γενική Αίματος

– Χολερυθρίνη

– CPK, CPK-MB

– Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)

– Σάκχαρο

– Ουρία

– Κρεατινίνη

– Αμυλάση

– ΙNR, PT,PTT

– Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη

– Γενική Ούρων

– CRP ποσοτικό

– Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση 3

– Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία

Ανά 60 ημέρες:

– Βιταμίνη Β12

– Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος

– Χοληστερόλη (CHL)

– Xoληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD-CHOLESTEROL)

– Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-CHOLESTEROL)

– Τριγλυκερίδια αίματος.

Ανά 90 ημέρες:

Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

Εξαιρούνται: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10: E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

Ανά έξι μήνες:

– ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

– 1,25 Διυδροξυ- Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ)2D3)

– Ομοκυστεΐνη.

Ανά έτος:

– Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa)

– Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα (Anti-TG)

– Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (Anti-TPO)

– Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κατά παρέκκλιση των ορισθεισών χρονικών περιόδων τότε ο ιατρός θα πρέπει να εκδώσει παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιώτη Πάροχο». Συνεπώς, ο ασθενής θα μπορεί να υποβληθεί δωρεάν σε εξέταση μόνο σε δημόσια δομή.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση







7 σχόλια:

  1. Θα αναλαβει και την ευθυνη πιθανης ιατρικης αμελειας απο μη διενεργεια απαραιτητου ελεγχου ο κος κομισαριος ? Το μοναδικο κριτηριο για τη συνταγογραφηση ή μη εξετασεων ειναι το καλο του ασθενη και τιποτε αλλο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σέρρες, μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για ΠΙ! Διαθέσιμοι μόλις έξι συνολικά (μιλάμε για νομομμε 200000 πληθυσμό!)τέσσερις ιδιώτες, ένας από ΚΥ, ένας από γυφΤΟΜΥ! Κάντε τον λογαριασμό! Είναι επίσης φανερό ότι δεν αποκλείεται να έχουν ακόμη και.....λιγότερους ΠΙ αποτι ΟΙ διότι οι ιατροί των ΚΥ και γυφΤΟΜΥ που τους λογαριάζουν δήθεν όλους ως ΠΙ απλά.....δεν συμβάλλονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε καταργηστε τα ολα, να μην ειναι η υγεια υπερτατη ως προσον ευδοκιμου ζωης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ πλευρης αναστηθηκε απο τους γιατρους......το ξεχασε????? Και τα εχει βαλει με τους ιδιωτες????? Γιατρος καριερας 30 ετων με 2 ειδικοτητες διαλεγει τον γιατρο του για να του γραψει φαρμακα ιδιας χρησης του? Ο ιδιωτης δεν θα γραφει για τον ευατο του αλλα θα εχει δικαιωμα απο αλλον γιατρο? Και γιαυρο κατωτερο του σε χρονια καριερας εμπειριας και πρακτικης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσοχη!!!!Εξαντλησε ολη την αυστηρότητα του μετα απο αυτες τις προειδοποιήσεις….Ποιον κοροιδευετε μωρε!!;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέπετε πουθενά γραμμένο τρόπο αποφυγής πλαστής συνταγογράφησης. Οι περιορισμοί μπαίνουν στους ασφαλισμένους που μπορεί να είναι και επικίνδυνοι. Πλαστογράφοι θ συνεχίσουν απτόητοι να γράφουν ότι τους καπνίσει για όποιον λάχει , Α για τα φάρμακα που κυρίως εκεί γίνεται το πάρτι για την πάρτη τους καμιά μέριμνα ? Ο κύριος Υπουργός ας γκουγλάρει πλαστές συνταγές να πάθει πλάκα . Τολμάει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή