Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την Όμικρον 4 και 5 – Ποιοι πρέπει να τα κάνουν

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, έχουν ήδη παραληφθεί στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer BA 4/5.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου, πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό σε:

όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων επαγγελματίες υγείας διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα

φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Συγκεκριμένα:


Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου).

Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη νόσηση).

Επιπλέον, παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα αναμνηστικού εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά η η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, από 60 ετών θα πρέπει να το κάνουν. Και οι έγκυες πρέπει να το κάνουν. Τα μικρά παιδιά, επειδή ρωτούν συνέχεια οι γονείς, στις ΗΠΑ, ήδη το ένα εμβόλιο ξεκινάει από 12 ετών, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε δώσει τέτοιες οδηγίες. Θα συνεννοηθούν με τον παιδίατρο, εάν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα και εάν πρέπει να το κάνουν».

1 σχόλιο:

  1. Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό είναι απαράδεκτα!Ουσιαστικά έχουν αφήσει τους πάντες έξω!Ασθσματικοί ασθενείς μόνο αν παίρνουν βιολογικό παράγοντα ή χρόνια κορτιζονοθεραπεία από το στόμα;Η ΒΑ.4/5 είναι δύσκολη και αναζωπυρώνει το άσθμα.Αν λάβουμε υπόψη και ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει χωρίς κανένα μέτρο και αυτή τη στιγμή γίνεται χαμός από κρούσματα
    !Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή