Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

«Λουκέτο» στα νοσοκομεία στις 9 Νοεμβρίου - Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του ΕΣΥ

Τι ζητεί η ΟΕΝΓΕ

Απώλειες στο εισόδημα τους σε ποσοστό πάνω από το 40% στα χρόνια των μνημονίων.


Πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου έχουν εξαγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), με αίτημα την ενίσχυση με μόνιμο έμψυχο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Οι ίδιοι δηλώνουν απώλειες στο εισόδημα τους σε ποσοστό πάνω από το 40% στα χρόνια των μνημονίων, ενώ την ίδια στιγμή, όλες οι κυβερνήσεις αποφεύγουν, όπως λένε να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με μόνιμο προσωπικό.

Δεν προσθέτουν προσωπικό

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στο χώρο της υγείας. 3 χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει «πρόσθετα μέτρα» για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση δήθεν των «εκτάκτων» αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν «προσθέτουν προσωπικό». Αντί να μονιμοποιηθούν ξανά – “προσλαμβάνονται” οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους, “προσλαμβάνονται” συνταξιούχοι γιατροί. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις», λέει το επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων», ενώ το τεράστιο κύμα παραιτήσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, των απλήρωτων εφημεριών, δεν αναπληρώνεται εύκολα, όπως λένε:

«Συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, πολλά από τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου νοσοκομείου στο Ηράκλειο (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη)».
Να σημάνει συναγερμός σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ επισημαίνουν πως θα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας», όπως λένε.

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «με τα ίδια καρμπόν επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη το 1997 που εγκαινίασε το θεσμό της ομηρίας του επικουρικού γιατρού που αξιοποιήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών», καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ.

«Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Ξέρουμε ότι ο βασικός νόμος της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι ότι το «μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό». Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας», τονίζουν οι γιατροί.

«Να μην τολμήσουν να καταθέσουν στη Βουλή, το νομοσχέδιο αυτό», λένε οι γιατροί της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών ΟΕΝΓΕ) και καλούν τους συναδέλφους τους να πάρουν αγωνιστικές θέσεις.

Οι γιατροί διεκδικούν :

Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

9 σχόλια:

 1. Ποιος σας αναγκασε να γινετε δημοσιοι υπαλληλοι κοι συναδελφοι ? Μηπως δεν μπορουσατε να σταθειτε στον ιδιωτικο τομεα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο γνωστός κανιβαλισμός που καταστρέφει τον κλαδο

   Διαγραφή
  2. Καλά. Επιβεβαιώσατε το ''ουδείς μωρότερος των ιατρών''
   Σε μιά χώρα χρειάζονται νοσοκομεία, μεγάλα και μικρά που θα πρέπει να είναι κρατικά, δημόσια.
   Οι εργαζόμενοι εκεί θα λέγονται δημόσιοι υπάλληλοι.Και θα είναι απαραίτητοι.
   Το αν θα είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι ,το τι μισθό θα παίρνουν και ποιό θα είναι το εργασιακό τους καθεστώς είναι θέμα του κράτους να το ρυθμίσει.
   Εάν κάποιος γιατρός έκανε την επιλογή από παλιά, να εργασθεί στο νοσοκομείο με το εργασιακό καθεστώς του μόνιμου και με αποκλειστική απασχόληση, δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εγκλωβισμένος.
   Το κράτος πρέπει να καταργήσει τη μονιμότητα και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση το γρηγορότερο.
   Ολοι οι γιατροί στα νοσοκομεία να είναι με σύμβαση 5ετίας στις θέσεις που θα προκηρύσσονται στις διάφορες βαθμίδες και θα επιλέγονται με σωστά κριτήρια.
   Ολοι οι γιατροί να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος.

   Διαγραφή
  3. θελεις και τα λες η σου ξεφευγουν ανωνυμε γενικολογε?

   Διαγραφή
 2. Συνάδελφε του ιδιωτικού τομεα όλα τα δύσκολα περιστατικά στα δημόσια τα στέλνετε,εμείς τα ξελασπωνουμε.Επισης δεν μπορούμε να κρύψουμε τα "μαύρα" που παίρνετε εσείς οι ιδιωτες δηλώνοντας στην εφορία 7 και 8000 ευρώ.Δεν θέλουμε φακελάκια,διεκδικουμε τα αυτονόητα, σε κάποιους δυστυχώς άρεσε η μάχιμη ιατρική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ειναι ετσι συναδελφε .Τα κρατικα νοσοκομεια παρεχουν (πλην ελαχιστων εξαιρεσεων ) χαμηλου ή και τριτοκοσμικου επιπεδου περιθαλψη .για κατι εξειδικευμενο ολοι το αναζητουν στον ιδιωτικο τομεα .Θα σκεφτοσουν ποτε να χειρουργηθεις σε κρατικο νοσοκομειο? Τρελος εισαι?

   Διαγραφή
  2. Καλα τωρα μην υπερβαλλεις.τα ξελασπωνετε γιατι εκει γινονται αφειδως εξετασεις που δεν τις πληρωνει ιδιωτικα ο ασθενης αλλα το κρατος.μην τρελαθουμε κ ολας...

   Διαγραφή
 3. Θα μπορούσαμε να σταθούμε εάν δηλώναμε στην εφορία ετησιο εισόδημα 6-7000 ευρώ όπως κάνουν οι ιδιώτες, βγάζοντας μαύρα με το τσουβάλι στην υγεία των κορόιδων.Δυστυχως διαλέξαμε την μάχιμη ιατρική αντιμετωπίζοντας τα σοβαρά προβλήματα υγείας και ξελασπώνοντας τα περιστατικά τα οποία στέλνουν οι συνάδελφοι ιδιώτες αφού τους έχουν ξεζουμίσει οικονομικά.
  Ζητάμε τα αυτονόητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή