Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη οι ειδικευόμενοι γιατροί – Το νέο σύστημα εργασίας

Μετακινήσεις όπου υπάρχει ανάγκη προβλέπει το υπουργείο Υγείας για τους νέους γιατρούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ακόμη και περιφέρεια θα πρέπει να αλλάζουν οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί προκειμένου να εκπαιδευτούν, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που έφερε προς δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας.

Μία ρύθμιση που όπως φαίνεται αντί να διευκολύνει την επιστροφή, θα οδηγήσει κι άλλους νέους γιατρούς στο εξωτερικό. Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 15 οι ειδικευόμενοι γιατροί θα πρέπει να μετακινούνται για να λάβουν το σύνολο της εκπαίδευσης ακόμη και σε άλλη Περιφέρεια. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν να μετακομίζουν κάθε τόσο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 15:

«Καθορισμός ομάδων νοσοκομείων και θέσεων ιατρών για απόκτηση ειδικότητας

Για την τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας, δημιουργούνται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα, οι οποίες αποτελούνται από δύο (2) τουλάχιστον νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), στην οποία υπάγονται τα τμήματα και οι μονάδες νοσοκομείων, που έχουν αναγνωριστεί ως κατάλληλα για πλήρη ή μερική άσκηση ανά ειδικότητα, εκ των οποίων ένα (1) είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Οι ιατροί επιλέγονται για τοποθέτηση σε τμήμα ή μονάδα νοσοκομείου από την ομάδα νοσοκομείων του πρώτου εδαφίου, μετά από αίτησή τους προς το νοσοκομείο αναφοράς και κατόπιν αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης για απόκτηση ειδικότητας, ο ιατρός υποχρεούται σε κυκλική τοποθέτηση στα αντίστοιχα τμήματα και μονάδες, εντός της ομάδας νοσοκομείων, στην οποία έχει ενταχθεί».

Ο νέος γιατρός με βάση τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εργασθεί σε όλα τα τμήματα των νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια ομάδα.

Υπουργείο Υγείας: Αγροτικό όπου υπάρχει ανάγκη

Στο μεταξύ πλέον με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας οι νέοι γιατροί μπορούν να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας χωρίς να έχουν κάνει αγροτικό. Εάν επιτύχουν όμως θα πρέπει εργασθούν για έναν χρόνο είτε σε αγροτικό είτε και σε νοσοκομείο.

Αλλά η …λεπτομέρεια είναι πως και πάλι θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη Υγειονομική Περιφέρεια δηλαδή ακόμη και σε άλλο Νομό προκειμένου να καλύψουν τα κενά στο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης υπηρεσίας, οι ιατροί δύνανται να μετακινούνται, ανάλογα με τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας, σε νοσοκομείο ή δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της ίδιας Υ.ΠΕ., με απόφαση του Διοικητή της, ή σε νοσοκομείο ή δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας άλλης Υ.ΠΕ., με κοινή απόφαση των Διοικητών των οικείων Υ.ΠΕ.».

9 σχόλια:

 1. Ντροπή!
  Με μία βαλίτσα στο χέρι οι ειδικευομοι για να γεμίζουν τις τρύπες του ΕΣΥ προκειμένου να μην γίνουν προσλήψεις!
  Και με μισθούς πείνας θα πρέπει να ψάχνουν συνέχεια σπίτι
  Και αν έχουν οικογένεια θα πρέπει να αλλάζουν σχολείο τα παιδιά τους!!
  Και οι σύζυγοι τους εργασία!!
  Πλήρης εκμετάλλευση!!
  Κρίμα..
  Έτσι θα κρατήσουν τους γιατρούς στην Ελλάδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κάποια στιγμή πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα,ο ρόλος του ειδικευόμενου ιατρού είναι να καλύπτει κενά ή να εκπαιδευτεί;
  Αν η μετακίνηση εξυπηρετεί το δεύτερο μπορεί να γίνει αποδεκτή.
  Αν εξυπηρετεί το πρώτο δεν θα βρουν εθελοντές.
  Ήδη συνάδερφοι χειρουργικών ειδικοτήτων,μετά την ειδικότητα μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να μάθουν αυτά που έπρεπε και κανείς δεν τους τα έμαθε.
  Και αυτό αφορά επιστήμονες που έχουν αποδείξει την αξία τους και όχι ανεπίδεκτους μαθήσεως.
  Οπότε νια ώρα νωρίτερα και άντε γειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εμφανής σχιζοφρένεια.Διωχνετε και αυτούς που έμειναν στην Ελλάδα. Νέους φερελπιδες συναδέλφους που στην ουσία δεν μας αφήνετε να εκπαιδευσουμε σωστά. Θέλετε θύματα λαντζιερηδες να βουλώνουν τις τρύπες στο σύστημα της αποδιοργανωσης της υγείας που φτιάξατε προς όφελος των αιωνίων κλικων που πάντα μας καταδυναστευαν σαν ιατρούς και έχουν καταστρέψει ήδη πολλούς έμπειρους συναδέλφους. Καταδικαζετε το μέλλον της υγείας των πολιτών. Ακούει ο ΙΣΑ, ακούει ο ΠΙΣ; ή μήπως ακόμη μετρούν ψήφους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικα και δεν τους ενδιαφερει .μονο μελημα η ακρα φωτολαγνεια και η εγωπαθεια .Καλα να παθουμε ,αυτοι μας αξιζουν .

   Διαγραφή
 4. Απαραίτητη και επιβεβλημενη η κρατικη ασφαλιση του νεου γιατρου για βλαβες επι τρίτων!! Φανταζομαι εναν νεον ειδικευομενο σε περιφερικο νοσοκομειο με εναν εξαντλημενο επιμελητη που δε θα μπορει να παρευρισκεται στις εφημεριες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πώς αλλιώς θα κάνει μπίζνες ο Πατσης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή