Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

ECDC: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων CoViD σε άτομα 65 ετών και άνω - Τι γίνεται στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία σημερινής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Τι αναμένεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διευθυντής Σύνταξης

Ανοδική τάση σε κρίσμους δείκτες της πανδημίας στην Ευρώπη, καταγράφουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση του ECDC γίνεται λόγος για "εκτεταμένη αύξηση" κρουσμάτων, η οποία φτάνει το 33% στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυξημένοι είναι και οι θάνατοι μεταξύ διαβιούντων σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας.

Εκτιμάται πως η τάση θα συνεχιστεί τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, ενώ αύξηση παρατηρείται - επί εβδομάδες - σε εισαγωγές ασθενών με CoViD σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών, οι οποίες θα έχουν περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Συγκεκριμένα:
Αυξητικές τάσεις αναμένονται στα κρούσματα (δεδομένα από 30 χώρες), φτάνοντας σε αναλογία επταημέρου 516 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Σταθεροποίηση αναμένεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στοιχεία από 9 χώρες), φτάνοντας τις 15 νέες εισαγωγές λόγω CoViD ανά 100.000 πληθυσμού.
Αύξηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στους θανάτους (στοιχεία από 30 χώρες), φτάνοντας σε 7,1 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Χώρες

Οι προβλέψεις έως τις 23 Οκτωβρίου σε σε επίπεδο χώρας περιλαμβάνουν τα εξής:

Αυξητικές τάσεις θα υπάρξουν στα κρούσματα σε 17 από τις 30 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που παρέχουν δεδομένα (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία).

Αυξητικές είναι και οι τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε τρεις από τις 9 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Τσεχία, Γαλλία και Λιχτενστάιν).

Αύξηση στους θανάτους αναμένεται σε 9 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία και Σουηδία).
Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η χώρα μας κατέχει την 7η θέση σε κρούσματα, με 757 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 636,2 ανά 100.000.

Βρίσκεται στην 6η θέση σε θανάτους (18,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), έναντι 7,3 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια θέση κατέχει και στα κρούσματα CoViD σε άτομα 65 ετών και άνω (831 ανά 100.000, έναντι 668,8 στην Ευρώπη).

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως τα κρούσματα στη χώρα μας και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία ξεκίνησαν να αυξάνονται την εβδομάδα 12 έως 18 Σεπτεμβρίου και οι θάνατοι ασθενών με CoViD σημειώνουν αύξηση από την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου