Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

ΕΟΠΥΥ: Σαφάρι ελέγχων για να βρεθούν πλαστά παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις – Η εντολή του υπουργείου Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Σαφάρι ελέγχων για να βρεθούν πλαστά παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις – Η εντολή του υπουργείου Υγείας

Σάρωση στις διαγνωστικές εξετάσεις συνεχίζει ο ΕΟΠΥΥ για να βρεθούν οι πλασματικές

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ στα ψηφιακά συστήματα, προκειμένου να βρεθούν πλαστά παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.

Το σαφάρι των ελέγχων έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες με εντολή του υπουργείου Υγείας, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως εξαιτίας καταγγελιών που φθάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Οι καταγγελίες προέρχονται από ασθενείς που ανακαλύπτουν τυχαία ότι …έκαναν εξετάσεις, ενώ δεν τις έχουν πραγματοποιήσει ποτέ. Άλλωστε με τα ψηφιακά συστήματα που έχουν πλέον δημιουργηθεί όπως είναι το MyHealth ο πολίτης μπορεί εύκολα να διαπιστώσει εάν στον φάκελό του έχουν εγγραφεί διαγνωστικές εξετάσεις ή ακόμη και φάρμακα χωρίς να το γνωρίζει και χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει ενημέρωση με sms στο κινητό του ότι εκτελέστηκαν εξετάσεις με το ΑΜΚΑ του.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι στους φακέλους των αιτημάτων που φθάνουν στον ΕΟΠΥΥ για εξόφληση υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που ναι μεν έχουν χρεωθεί αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Εξάλλου αντίστοιχες είναι και οι καταγγελίες που προέρχονται από τον ιατρικό κόσμο, καθώς πολλοί εργαστηριακοί γιατροί βλέπουν τη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις να ανεβαίνει και να πληρώνουν υπέρογκο clawback (σ.σ.: Υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με τη υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης), χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής σφικτός έλεγχος στη συνταγογράφηση.

Οι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν λίγο πολύ προαναγγελθεί, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βρίσκεται λύση με το clawback που κάθεται σαν θηλιά στο λαιμό των γιατρών.

Να σημειωθεί ότι η δημόσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ κινείται στα 460 εκατ. ευρώ αλλά οι εξετάσεις που εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιηθεί ξεπερνούν κατά πολύ τα 550 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια να είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν από την τσέπη τους την υπέρβαση αυτής της δαπάνης.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr εξετάζεται ακόμη και να γίνονται οι έλεγχοι στις διαγνωστικές εξετάσεις με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν να βρίσκουν ποιες έχουν πραγματοποιηθεί και ποιες έχουν χρεωθεί πλασματικά στον ΕΟΠΥΥ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο πλήρης έλεγχος θα επιτευχθεί με την υιοθέτηση του συστήματος καταγραφής και των αποτελεσμάτων στις διαγνωστικές εξετάσεις όπως προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ειδικά στις μαγνητικές και τις αξονικές, θα εφαρμοσθεί άμεσα με βάση τα ποιοτικά κριτήρια ο real time έλεγχος αλλά και το σύστημα αρχειοθέτησης PACS σύμφωνα με το οποίο θα καταγράφονται και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων ώστε να βεβαιώνεται ότι πραγματοποιούνται και δεν είναι πλασματικές.

8 σχόλια:

  1. Τρικυμία .....εν κρανιω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης θα βάλουμε ένα δορυφόρο να παρακολουθεί κάθε κέντρο και θα ανακρινουμε τα μηχανήματα! Αν δεν πιάσει τίποτα θα διορισουμε μερικές χιλιάδες μπάτσους να λύσουν το πρόβλημα και θα βγάλουμε νέα λίστα Πέτσα να μας λιβανιζουν οι δημοσιοκαφροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το θέμα με τις πλαστές εξετάσεις είναι παλιό και ακόμα σέρνεται. Εχω προτείνει από χρόνια σε σχόλια εδώ μία λύση πανεύκολη και αποδοτική,αλλά ,οχι μόνο δεν την λαμβάνουν υπ'οψιν,αλλά ούτε βρίσκουν άλλη καλύτερη.
    Λοιπόν θα πρέπει αφ'ενός να γίνει υποχρεωτική η αΰλη συνταγογράφηση,ώστε να είναι ενήμερος ο ασθενής τι γράφεται στο ΑΜΚΑ του. Ακόμη και για άτομα που δεν μπορούν τα ίδια να χειριστούν τηλέφωνο να γράφεται ο συγγενής.
    Αφ'εταίρου επειδή τα πλαστά παραπεμτικά αφορούν τα ιδιωτικά εργαστήρια η πρόταση είναι. Υπάρχει συμμετοχή 25% που ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει στο ιδιωτικό εργαστήριο . Θα μπορούσε λοιπόν να μην την πληρώνει εκεί. Αλλά να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ το εργαστήριο 100% Και το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ασθενούς να γράφεται από τον ΕΟΠΥΥ , στην εφορία του. Ετσι θα ξέρει ο ασθενής,ακόμα και αν δεν έχει αΰλη συνταγογράφηση τι εξέταση γράψανε στον ΑΜΚΑ του και τον χρέωσαν με τη συμμετοχή. Το ποσό αυτό της χρέωσης να έχει μικρό χρονικό διάστημα για την αποπληρωμή του. Μόλις γίνεται ληξηπρόθεσμο να κλειδώνει ο ΑΜΚΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί να ψάχνουν για πλαστά και πλασματικά. ψύλλους στα άχυρα, μπορούν να εμποδίσουν την έκδοσή τους πολύ απλά . Όταν ο γιατρός πάει να συνταγογραφήσει στο κινητό του ασθενούς η του έχοντος την επιμέλεια αποστέλλεται ένας κωδικός μιας χρήσης . Ο κωδικός δίνεται στο γιατρό ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μετά πάπαλα . Η τεχνογνωσία υπάρχει ρωτήστε σχετικά τις τράπεζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό προυποθέτει να έχουν ολοι αϋλη συνταγογράφηση. Αλλά και μόνο με την αϋλη δεν θα μπορούν να γράφονται πλαστά παραπεμπτικά.Θα είναι εν γνώση των ασθενών. Επομένως θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η αϋλη συντγογράφηση.

      Διαγραφή
  5. Κρίμα που η ΕΥΠ είναι απασχολημένη με τον Ανδρουλακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιά πλαστά παραπεμπτικά ;Κάθε μέρα να γράφεις εξετάσεις για να πετάξεις στο φεγγάρι δεν θα βρεις πουθενά εμπόδιο
    Αφού πληρώνει ο εργαστηριακός τις εξετάσεις του ελληνικού λαού ….!!!
    Τσιγκουνιές θα κάνουμε ;
    Πάρτε κόσμε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή