Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

7 δισ. ευρώ έχει κοστίσει η εκπαίδευση των 20.000 ιατρών που έφυγαν από τη χώρα

Τι ανέφερε ο πρόεδρος τοι ΙΣΑ μιλώντας στο 2ο Συνέδριο "Υγεία πάνω απ’ όλα", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και στην ανάγκη να επενδύσει η χώρα μας, στο επιστημονικό της κεφάλαιο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο "Υγεία πάνω απ’ όλα", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
IATRONET.GR

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, αποκάλυψε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων, επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ.

"Η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, εκτός των όσων συνεπάγεται για το σύστημα Υγείας που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις, έχει και μία σημαντική οικονομική παράμετρο. Η χώρα μας έχει επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια, για το επιστημονικό δυναμικό που αυτή την ώρα, αξιοποιείται από τα συστήματα υγείας, των άλλων χωρών", ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, για να σημειώσει:

"Ουσιαστικά, δηλαδή, εκποίησε ένα σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσε να είχε επενδύσει και να παράγει προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα μέσω την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, για τον παγκόσμιο ασθενή. Θέλουμε όχι μόνο να ανακόψουμε το μεταναστευτικό ρεύμα των επιστημόνων αλλά να προσελκύσουμε και άλλους γιατρούς, μέσα από μία αναπτυξιακή διαδικασία".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος , ο οποίος μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες του clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τα ιατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς.

1 σχόλιο:

  1. Το παχύδερμο δεν μας λέει πόσα πρόσφεραν οι ιατροί που έφυγαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή