Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Αντιγριπικό εμβόλιο: Χωρίς συνταγή γιατρού για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού – Τι ανακοίνωσε ο Πλεύρης

Δεν θα χρειάζεται συνταγογράφηση το αντιγριπικό εμβόλιο για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

HR

Χωρίς συνταγή γιατρού θα μπορούν να προμηθευτούν το αντιγριπικό εμβόλιο συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τα εμβόλια συνταγογραφούνται για όλους, ωστόσο προς αποφυγή της ταλαιπωρίας πολλών πολιτών και της ανάγκης όλων να επισκεφθούν γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο, εξετάζεται να υπάρξει εξαίρεση για κατηγορίες πολιτών από την ανάγκη συνταγογράφησης.

Καθώς όπως ανέφερε, «θέλουμε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Εξετάζουμε να μπορέσει σε κάποιες κατηγορίες να μην χρειάζεται συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο. Το εξετάζουμε και θα έχουμε νεότερα από Δευτέρα- Τρίτη.

Αντιγριππικό εμβόλιο: από το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).

Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

Χρόνια νεφροπάθεια.

Χρόνιες παθήσεις ήπατος.

Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.

Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

5 σχόλια:

 1. Σωστα ,ο θεσμος της ιατρικης εκτιμησης ειναι ολως περιττος ,ιδιαιτερα για τους ασθενεις υψηλου κινδυνου .Θα εκτιμωνται απο το φαρμακοποιο ή το βοηθο του .Γενικα σε ενα ευελικτο συστημα υγειας ,κατα τον κο υπουργο , ο ρολος του γιατρου ειναι το πολυ δευτερευων και μπορουμε να τον αγνοουμε κατα το δοκουν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Mα επιτέλους! Καταργήστε εδώ και τώρα τους ιατρούς και κλείστε όλες τις ιατρικές σχολές. Ο σύντροφος Πλεύρης αποφασίζει για την τύχη όλων των ασθενών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι να τον κάνουν το γιατρό αφού έχουν το φαρμακοποιό?
  Οι βοηθοί φαρμακείου εμβολιάζουν ακόμη και μικρά παιδιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατί δεν δίνει ο υπουργός την δυνατότητα και στους γιατρούς να έχουν στο ψυγείο του ιατρείου τους αντιγριππικά εμβόλια, και να τα κάνουν στον ασθενή, γράφοντας και εκτελώντας την συνταγή και να πληρώνονται το ίδιο κέρδος που πληρώνεται ο φαρμακοποιός; Υπάρχει προκλητή ζήτηση σε κάτι που απαιτείται από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών; Δεν θα είναι κίνητρο το ίδιο κέρδος που έχει ο φαρμακοποιός και για το γιατρό για να εμβολιάσει κόσμο; Μεροληπτείτε υπέρ των φαρμακοποιών κ Πλεύρη όπως μας έλεγε και ο Ξανθός;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. oi γιατροι θα γινουν προσωπικοι γιατροι για να κανουνε τους τροχονομους

  ΑπάντησηΔιαγραφή