Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Στα κάγκελα οι Παθολόγοι για δηλώσεις Πλεύρη και την πιθανότητα να κοπεί η ελεύθερη συνταγογράφηση σε όσους δεν συμμετάσχουν στον θεσμό

Προσωπικός γιατρός: Στα κάγκελα οι Παθολόγοι για δηλώσεις Πλεύρη και την πιθανότητα να κοπεί η ελεύθερη συνταγογράφηση σε όσους δεν συμμετάσχουν στον θεσμό – Ηχητικό

Φωτιές ανάβει και πάλι ο προσωπικός γιατρός στο ιατρικό σώμα – Τι προέκυψε

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Προσωπικός γιατρός με νέα προβλήματα!

Σε αναστάτωση είναι ο ιατρικός κόσμος μετά τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του σε διαδικτυακή συνάντηση άφησε υπαινιγμούς ότι μπορεί και να διακοπεί η ελεύθερη συνταγογράφηση στους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βασικό θέμα τον προσωπικό γιατρό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω του ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο νέο θεσμό.

Σε σχετική ανάλυσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να θέλει να συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ και να αποζημιώνονται οι συνταγές από τον Οργανισμό, αλλά από την άλλη να θέλει να λειτουργεί και να εργάζεται ελεύθερα.

Μάλιστα σημείωσε ότι εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των γιατρών για τον προσωπικό γιατρό, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα. Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπορεί κανείς να μην πριμοδοτεί τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο σύστημα σε σύγκριση με αυτούς που αρνήθηκαν.

Οι τοποθετήσεις Πλεύρη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ειδικά των Παθολόγων που με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας διαμαρτύρονται έντονα μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας χαρακτηρίζει αναφαίρετο δικαίωμα την πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην παραπομπή για εξετάσεις, το οποίο κατακτήθηκε προ δεκαετίας και δεν αμφισβητείται.

Να σημειωθεί ότι επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου (2012) και έπειτα από κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου, άνοιξε η συνταγογράφηση και η αποζημίωση φαρμάκων και εξετάσεων σε όλους τους γιατρούς της χώρας.

Πριν από αυτό οι ασθενείς έπαιρναν τα σημειώματα με τα φάρμακα από τους γιατρούς τους αλλά έπρεπε να πάνε σε ΙΚΑ για να τους συνταγογραφηθούν και να αποζημιωθούν. Αποτέλεσμα όμως ήταν να υπάρχουν ατελείωτες ουρές σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ τα οποία είχαν μετατραπεί σε συνταγογραφικά κέντρα συχνά και με χρήματα κάτω από το τραπέζι.

21 σχόλια:

  1. Μας πηγαίνουν στις εποχές πριν την Χούντα αν και ο συγκεκριμένος υπουργός είναι γνωστός θαυμαστής της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το κανει πραξη ο κος υπουργος ,ποιος θα αντιδρασει ?η ενωση παθολογων? ο ΠΙΣ ? ο ΙΣΑ ? μα τι λετε τωρα ,απλα θα εκφρασουν την αντιθεση τους ,θα μαζευτουν μερικοι εξω απο το υπουργειο και δεν θα γινει τιποτε.Ποτε αντεδρασαν σοβαρα οι γιατροι ? ΠΟΤΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
    Το δικαίωμα συνταγογράφησης μας το δίνει το πτυχίο και η άδεια άσκησης επαγγέλματος.
    Η δυνατότητα αποζημίωσης της συνταγής από το κράτος είναι διοικητικού χαρακτήρα πράξη.
    Αν λοιπόν το αντέχουν ας την καταργήσουν,να τρέχουν οι ασθενείς με την συνταγή ανα χείρας,να αποζημιωθούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα ξεκαθάρισμα ακόμα (2,26) Το κάθε ταμείο πάντα ειχε την διακριτική ευχέρεια να επιλέγει τους συμβασιούχους που το εξυπηρετούσαν και καθόριζε και τούς όρους,άλλο πράγμα η συνταγογράφηση εν γένει και άλλο πράγμα η συνταγογράφηση σε ταμείο.

      Διαγραφή
  4. Ποτέ δεν κατάλαβα τι δουλειά έχει κάποιος από τον χώρο της νομικής, σε υπουργεία όπως αυτό της υγείας.
    Πύλη ενημέρωσης για τις αιμορροΐδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο υπουργός παρότι κάνει ότι απορρίπτει τη νοοτροπία του πατέρα του, προφανώς είναι οπαδός του αποφασίζομεν και διατάσσομεν.
    Οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ συνάδελφοι τι άλλη πριμοδότηση χρειάζονται εκτός του ότι θα αμείβονται για αυτό??
    Και αν αυτό δεν είναι εκβιασμός τι είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. Πλευρης θεωρεί τα 2000 "καθαρά" για 2000 εγγεγραμένους, αρκετά. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν με τον μισθό ΠΕΙΝΑΣ (και τον χαμηλότερο της ζώνης του ευρώ) ενός επιμελητή του ΕΣΥ χωρίς τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία. Γνωρίζω πολλούς ΕΣΥτες που παραιτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, γιατί με τέτοιες απολαβές δεν μπορούσαν στοιχειωδώς να αναπεξέλθουν στις οικονομικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

    Την ώρα που ένας ντελιβεράς καθαρίζει 70 ευρώ την ημέρα, χωρίς τα φιλοδωρήματα και με πληρωμένη την ασφάλειά του και δεν μιλάμε καν για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κομμώτριες, νυχούδες κτλ που βγάζουν τουλάχιστον τα 4 πλασια και μάλιστα "μαύρα". Ψευδη,αθλιοτητες και ασέβεια προς το ιατρικό επάγγελμα!

    Μεσοσταθμικά τα 33 ευρώ αντιστοιχούν σε 3-4 επισκέψεις το χρόνο για τους νέους σε ηλικία ασθενείς (έκτακτα -λοιμώξεις, τακτικές εξετάσεις, πιστοποιητικά /γνωματευσεις) και πάνω από 10 επισκέψεις για τους ηλικιωμένους. Δηλαδή 3-5 ευρώ η επίσκεψη. Ξεφτίλα!.

    Τα 2000 καθαρα τα βγάζει αυτή τη στιγμή για την πλάκα του ο ακόμα και ο πλέον αποτυχημένος παθολόγος με 5-10 ασθενείς την ημέρα!

    Τι παραπάνω εσοδα θα μπορεί να έχει από το ιατρείο του ένας εξουθενωμένος γιατρός μετά από 7ωρη καταιγιστική εργασία και μάλιστα όταν θα φορολογείται με το μέγιστο συντελεστή από το πρώτο επιπλέον ευρώ;

    Με τις μεθοδεύσεις αυτές εξωθείτε στην παρανομία τους όποιους γιατρούς αποφασίσουν να συμβληθούν. Επεκτέινετε το "φακελάκι" και στα παθολογικά ιατρεία. Λαμπρά!

    Εσείς κύριε Πλεύρη, όταν επιστρέψετε στο δικηγορικό σας γραφείο, με 2000 έσοδα το μήνα θα είστε ικανοποιημένος; Ή θα θεωρείστε επαγγελματικά αποτυχημένος;

    Επιπλέον το χρηματικό δεν είναι το παν. Πολλοί γιατροί επέλεξαν ιδιωτικό ιατρείο για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αξιοπρέπεια ή/και για να μην τους φθείρει σωματικά και ψυχικά η κακομοιριά και η αναξιοκρατεία του θνήσκοντος δημοσίου.

    Ουδείς γιατρός μπορεί ν' ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας με 2000 ασθενείς. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ολόκληρα κέντρα υγείας του ΕΣΥ στελεχωμένα με πληθώρα γιατρών για πραγματικούς πληθυσμούς ευθύνης 1000-1500 κατοίκων.

    Σε πραγματικές συνθήκες ένας γιατρός με σταθερό πελατολόγιο 500 ασθενών θεωρείται επαγγελματικά επιτυχημένος. Και κατά τεκμήριο δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας θα πέσει κατακόρυφα.

    Ιδιωτικές επιχειρήσεις (τα ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών) στην ουσία "κρατικοποιούνται" με παράνομο και φασιστικό τρόπο, με ωμό εκβιασμό των γιατρών ότι θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. (συνεχιζεται εαν δεν λογοκριθει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμεση εφαρμογή σχεδίου εκτακτης αναγκης για: Δωρεαν συστημα ΠΦΥ με αμεση εφαρμοφή και δοκιμασμένο,στα ΚΥ αστικου τυπου (τα ΠεΔΥ 2014-2017). Νόμιμα-απλά και χωρίς επιπλέον κόστος.

    Κατάργηση όλων των Περιφερειακων Ιατρειων. Οπου επιβάλλεται η ύπαρξη δομής με βάσει πληθυσμιακων / αυστηρων γεωγραφικών κριτηριων, άμεση δημιουργία Κ.Υ. με μεταθεση προσωπικου. Όλοι οι πλεονάζοντες ιατροί, γίνονται προσωπικοί και συμπληρώνουν πλαφόν (2000) ασθενων ώστε να μην απωλέσουν εισόδημα. Όσοι δεν συμπληρώσουν 2000 ασθενείς, μετατίθενται σε αστικό ΚΥ (ΚΥΑΣΤ) ή σε ΤΟΜΥ με κατάλληλη κτηριακη υποδομή.

    Κατάργηση - συγχώνευση ΚΥ βάσει πληθυσμιακών και αυστηρών γεωγραφικών κριτηριων. Τα ΚΥ αγροτικού τύπου (ΚΥΑΓ) έχουν ώραριο 8:00-21:00 σε βάρδιες. Υπάρχει ιατρείο επειγόντων/εκτάκτων. Εφημερευουν μόνο ΣΚ/αργίες και μόνο με αγροτικούς γιατρούς που θεωρούνται βάσει του νομου ειδικευμένοι (εκπαιδευση σε νοσοκομείο)και σε αντιθεση με τους ειδικευομενους έχουν ευθυνη εφημερίας.

    Καθιέρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαιθρου μετά από σύντομη εκπαίδευση σε Νοσοκομείο Αναφοράς.

    Όσοι γιατροί των ΚΥΑΓ δεν συμπληρώσουν 2000 ασθενείς, μετατίθενται ή εργάζονται εκ περιτροπής (πχ 2-3 ημέρες εβδομαδιαίως) σε αστικό ΚΥ (ΚΥΑΣΤ) ή σε ΤΟΜΥ με κατάλληλη κτηριακη υποδομή.

    Τα ΚΥΑΣΤ στελεχώνονται αποκλειστικά με Παθολόγους, Γενικους, Παιδιατρους. Θα λειτουργεί ακτινολογικό και βιοπαθολογικό τμήμα (για επειγοντα/έκτακτα) μόνο με τεχνολόγους/παρασκευαστές. Γνωματευσεις θα γινονται με τηλειατρική. Όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες μετακινούνται σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
    Τα ΚΥΑΣΤ έχουν ώραριο 8:00-21:00 σε βάρδιες και δεν εφημερευουν.

    Δημιουργείται τομέας ΕΚΑΒ σε κάθε ΚΥΑΣΤ (θα υπάγεται στο ΕΚΑΒ).Οι διακομιδές στην υπαιθρο και πόλη, γίνονται αποκλειστικά από το ΕΚΑΒ που ανεξαρτητοποιείται από τα ΚΥΑΓ. Τα πληρώματα που ανήκουν στα ΚΥΑΓ μετατασσονται στο ΕΚΑΒ

    Τα ειδικά και πολυδυναμα Π.Ι. στελεχώνονται αποκλειστικά από Αγροτικούς. Οι υπηρετούντες Γ.Ι./παθολογοι μετακινούνται στα ΚΥΑΣΤ /ΤΟΜΥ.

    Σε κάθε Νοσοκομείο λειτουργεί ιατρείο διαλογής που στελεχώνεται από γιατρούς που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, εκαπδευόμενους αγροτικούς και ειδικευόμενους.

    Με τον σχεδιασμό αυτό δημιουργείται πλεόνασμα ιατρών ΠΦΥ με άμεσο αλλά και έμμεσο τρόπο (καταργούνται τα ρεπό των ειδικευμένων). Η μνημονιακη υποχρέωση τηρείται. Οι γιατροί αυξάνουν τις αποδοχές τους μα το επιδομα του προσωπικου γιατρού και την οικονομία στα καυσιμα των μετακινήσεων / διατροφή στην εφημερία. Εποίσης αποκτούν όνομα στα αστικά κέντρα εάν στο μέλλον αποφασισουν να ιδιωτευσουν.

    Οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας εξυπηρετούνται άριστα,οι ιδιώτες γιατροί αφήνονται στην ησυχία τους και η ομαλότητα επανέρχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιδου η ροδος, ιδου και το πηδημα. Ας το τολμησει. Θα γραφτει με χρυσα γραμματα στην ιστορια για την κολοτουμπα που θα κανει . Παρομοια παει να κανει και τωρα με τους ανεμβολιαστους υγειονομικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι σε πανικό ο αγράμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΛΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΆ ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μας τα πε και ο Βαρδατρόμπας και τώρα είναι εκεί που θα στείλουμε τον Πλευράσχετο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανύπαρκτο θέμα, δεν θα το τολμήσουν διότι θα υπάρξει εξέγερση! Ακόμη και η πιο ξετσιπωτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτό που θα ακολουθησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ με κάθε κόστος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αντιδρασεις ειναι παραλογες. Mακαρι να ισχυσει το συντομοτερο δυνατον αυτο το μετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κοινος εκβιαστης οπως σε αλλο βαθμο ο εκαστοτε νοβαρτοκλπυπουργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταλαβαίνω ότι ο προσωπικός γιατρός δεν πετυχαίνει. Απειλές Πλεύρη λόγω απελπισίας και τίποτε άλλο. Μήπως να βάλει και μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ στους Παθολόγους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή