Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Τι φέρνουν στους ασθενείς οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας: Τι φέρνουν στους ασθενείς οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ

Τι θα αλλάξει για τους πολίτες όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν ιδιωτικό ιατρείο που προωθεί το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Η ανατροπή που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και των πανεπιστημιακών, δεν θα αφήσουν «αλώβητους» τους πολίτες- ασθενείς.

Ειδικότερα πολύ σύντομα το υπουργείο υγείας προτίθεται να δώσει το πράσινο φως στους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να κάνουν και ιδιωτικό έργο με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Να μπορούν δηλαδή να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μία φορά την εβδομάδα και υπό προϋποθέσεις. Εάν τελικώς το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή, θα ανατραπούν πλήρως όλες οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντίστοιχες διευκολύνσεις για να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται και για τους πανεπιστημιακούς που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο.

Ο φόβος βέβαια είναι τι θα γίνει με τους πολίτες και αν θα χρειασθεί κάποια στιγμή να πληρώνουν από την τσέπη τους στο δωρεάν ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι ασθενείς από τη διαδικασία αυτή, αλλά στην πράξη άλλα θα ισχύουν.

Δεν είναι τυχαίο σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr ότι ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης δεν είναι υπέρμαχος της συγκεκριμένης αλλαγής στο εθνικό σύστημα υγείας, καθώς υπάρχουν φόβοι να αλλάξει πλήρως ο χαρακτήρας στο σύστημα όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Άλλωστε η εισήγηση για το νομοσχέδιο ανήκει στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος το ΕΣΥ να μετατραπεί σε ένα παλαιό ΙΚΑ όπου οι γιατροί ουσιαστικά παρέπεμπαν τους ασθενείς από τις δημόσιες δομές στα ιδιωτικά τους ιατρεία, βάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους. Ένα φαύλο σύστημα το οποίο μάλιστα να σημειωθεί ότι η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε με τότε υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Αντίστοιχοι φόβοι υπάρχουν και για τα δημόσια νοσοκομεία και αν οι γιατροί θα προωθούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για να εξετασθούν και να χειρουργηθούν και φυσικά όχι δωρεάν.

Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία ότι οι γιατροί του δημοσίου που θα κάνουν ιδιωτικό έργο θα δίνουν προτεραιότητα στους ασθενείς τους που θα έχουν εξετάσει ή χειρουργήσει στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας σε αναμονή όλους τους υπόλοιπους.

11 σχόλια:

  1. Πλήρης εξαχρείωση και επίθεση στον ιδιωτικό τομέα από το κόμμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ! Αισχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια ιδιωτική πρωτοβουλία? εάν δεν το έχεις αντιληφθεί εδω λειτουργεί ο κρατικοευνοούμενος καπιταλισμός που προσομοιάζει στο σοβιετικό μοντέλο ανάπτυξης, με άλλα λόγια , τα δικά μας παιδιά να ειναι καλά και ολοι οι άλλοι......... (τα δικά μας παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν και κάποιες πολυεθνικές βέβαια).

      Διαγραφή
  2. Πρωτοφανης αλητεια που ντε φακτο καταργει την δημοσια υγεια καο δημιουργει ενα καρτελ ιατρων που θα το παιζουν διπορτο. Απο το νοσοκομειο θα ψαρευουν/αναγκαζουν ασθενεις να γινουν πελατες! Ντροπη σας ψευτοφιλελευθεροι και ακομη πιο ντροπη στους ψευτοσυνδικαλιστες μας που επι συριζα ουρλιαζαν ηια ψυλλου πηδημα ενω τωρα με ολα αυτα τα οργια σιωπουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τόσο φιλελεύθεροι που παραδίδουν και τον ιδιωτικό τομέα στο κρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαυρα μαντατα για τους ασθενεις ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ola kala ola ta lefta sto neo nomo,ta fortonoun ola sti plati tou adinatou politi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέτοια επίθεση στον ιδιωτικό τομέα ούτε το ΚΚΕ δεν θα έκανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κομισαριος μας αποδειχθηκε γνησιο τεκνο της αριστερας και ορμα να κατατροπωσει τον ιδιωτικο τομεα .Πολακη ετοιμασου! συντομα αναλαμβανεις το υπυγ .Σιγουρα καλυτερος για τον ιδιωτικο τομεα θα εισαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποδεδειγμένα δεν είναι χειρότερος, δεν πίστευα ότι θα το έλεγα ποτέ αλλά.....

      Διαγραφή
  8. Μπαχαλό γενικά !οι γιατροί επαίτες !ο συνδικαλισμός σε βαθύ ύπνο -οι νέοι γιατροί με τα μπαγκάζια στα χέρια -τα νοσοκομεία σε αποδόμηση
    Και αυτοί το χαβά τους !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με αυτό το σύστημα θα γίνονται ακόμη περισσότερες επεμβάσεις που δε χρειάζονται. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ο πιο πολυχειρουργημένος λαός του κόσμου αφού τα χειρουργεία δίνουν καλά λεφτά είτε ως φακελλάκια. είτε ως αμοιβή σε ιδιωτικές κλινικές. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι το χειρουργείο και η νάρκωση δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στον οργανισμό πολλές φορές.
    Ένας Παθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή