Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Κορονοϊός: Προ των πυλών νέο κύμα με γρίπη μαζί – Τι αναμένουν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Προ των πυλών νέο κύμα με γρίπη μαζί – Τι αναμένουν οι ειδικοί

Ένα νέο κύμα κορονοϊού με γρίπη μαζί αναμένουν οι ειδικοί

HR
Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται ένα νέο κύμα κορονοϊού με γρίπη μαζί. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για απρόβλεπτες συνέπειες στη συγκυκλοφορία της γρίπης με τον κορονοϊό.

Για αυτό το λόγο και συστήνουν τον εμβολιασμό τόσο για την Covid-19 όσο και κατά της γρίπης στα άτομα που ανήκουν κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πώς ο Οκτώβριος είναι ο καιρός των ιώσεων, ενώ ο κορονοϊός παρουσιάζει έξαρση. «Υπάρχει μία αύξηση γύρω στο 8% με 10%, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη. Υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων πάνω από 31% στην Ιταλία και την Αγγλία (+45%) και έχει ξεκινήσει ο προβληματισμός σε όλους μας. Θα μπει η γρίπη, έχουν μπει ήδη άλλες ιώσεις, θα έχουμε το κοκτέιλ, χρειάζεται προσοχή»

Γυρνούν την πλάτη στα εμβόλια

Την ίδια στιγμή απρόθυμοι να εμβολιαστούν μία ακόμη φορά φαίνεται ότι είναι οι πολίτες. Ενδεικτικό είναι ότι το 84% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 χρόνων δεν έχει κάνει την ενισχυτική δόση

«Για αυτούς που ίσως ανησυχούν λιγότερο σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, το μήνυμα ότι η πανδημία έχει τελειώσει σε συνδυασμό με την απουσία μιας μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό του εμβολιασμού», σχολίασε ο Μάρτιν Μακ Κι, καθηγητής Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. «Οπότε, ανησυχώ ότι το ποσοστό εμβολιασμού θα είναι αρκετά μικρότερο», πρόσθεσε.

«Άλλο ένα στοιχείο σύγχυσης είναι ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού προσεβλήθη από Covid τους τελευταίους μήνες», επισήμανε η Πένι Γουορντ, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο King’s College. Κάποιοι ίσως πιστεύουν, λανθασμένα, ότι αν έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό και μετά έχουν ασθενήσει από Covid, έχουν ανοσία επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου