Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών για ενιαίο προϋπολογισμό στο φάρμακο

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) διαμηνύει ότι «τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία»

Συνεχίζεται η πίεση στο υπουργείο Υγείαςκαι την κυβέρνηση για την αύξηση τηςφαρμακευτικής δαπάνης και την επιστροφή στον ενιαίο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μετά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτη της ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων του φαρμάκου.
Protothema.gr
Μετά τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την έντονη αντίδρασή του για τη φαρμακευτική πολιτική διατυπώνει με ανακοίνωσή του ο φορέας των εταιριών που εκπροσώπουν την καινοτομία, το PhRMA INNOVATION FORUM (PIF) GREECE.

«Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η διοίκηση του PIF καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία ότι ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αντίθετα, «ενώ η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας διαιωνίζεται και σπανίζουν τα μέτρα για έλεγχο της δαπάνης, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%» αναφέρει. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, κατά τον PIF, ότι γιια έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου κάθε έτους. «Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους» τονίζεται.

Αίτημα για ενιαίο προϋπολογισμό στο φάρμακο

«Η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών» αναφέρεται στην ανακοίνωση αναφορικά με το πρόσφατο «αγκάθι» της κατάτμησης του ενιαίου ετήσιου προϋπολογισμού σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς για τα φάρμακα κοινότητας (περίπου 1.3 δις ευρώ) και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (περίπου 790 εκατ. ευρώ).

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) διαμηνύει ότι «τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, καταγγέλλει αυτή τη στρέβλωση ως απαράδεκτη και καλεί τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα».

Και ζητεί «ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου