Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«ΑΡΙΣΤΟΙ» (υπάλληλοι) & «ΑΝΑΠΗΡΟΙ» (πολίτες)

Δημήτρης Ν.Πατσάκης, 20.1.14

Ζούμε σε μια χώρα όπου, κατά τα φαινόμενα, οι πλέον ικανοί καταλαμβάνουν κρατικές θέσεις εργασίας ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός μαστίζεται από ανέχεια και ανίατες νόσους που τον καθιστούν πλήρως ανίκανο για άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Η Πολιτεία, ασκώντας ενεργέστατα το καθήκον της ως λειτουργός του «κοινωνικού» κράτους, αποκαθιστά ένα μέρος του προβλήματος μέσω της διανομής ευάριθμου όγκου επιδομάτων «αναπηρίας» .

Ως ένα βαθμό, θα περίμενε κανείς πως η «κατανομή» αυτών των περιστατικών,που έχουν την ανάγκη της κρατικής κοινωνικής συνδρομής να είναι λογική, σε συνάρτηση με τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής, πρόληψης και ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού κατά περιοχή. Οπωσδήποτε,αυτό θα ήταν αρκετά εύκολο, με την βοήθεια των χιλιάδων «αρίστων» υπαλλήλων,αρκετοί εκ των οποίων είναι βέβαιο πως συμπεριλαμβάνονται στο προσωπικό κρατικών υπηρεσιών, Ο.Τ.Α., δομών κοινωνικών υπηρεσιών κ.τ.λ.

Αμ δε!!! Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται το ενδεχόμενο πολλών ή και συνισταμένων δυνάμεων, όπως:

-Το εντεταλμένο προσωπικό (για την καταγραφή, τον έλεγχο της διαπίστωσης των γνωματεύσεων και την σύνταξη των «φακέλλων», είτε απουσίαζε κατά την παραλαβή των σχετικών είτε «αμέλησε» να «ξεσκονίσει» τον φάκελλο.

-Οι εκ του νόμου και ειδικότητος αρμόδιοι ιατροί κ.ά. κρατικοί λειτουργοί, «πιστοποιούσαν» χωρίς να υποβάλλουν στην ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας τους υποψήφιους.

Η «αποκάλυψη» όσων συνέβαιναν στο ομιχλώδες τοπίο της Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως αυτή υλοποιήθηκε επί πολλά χρόνια, κατά βάση στην διανομή δικαιωμάτων λήψης εισοδηματικών ενισχύσεων, επί υπουργίας Α.Λοβέρδου στο Υ.Υ&Κ.Α., με τις ενέργειες του αρμόδιου για την Πρόνοια υπουργού Μ.Μπόλαρη, είχε σαν συνέπειες:

-Τον πραγματικό αριθμό των επιδομάτων (Α.Μ.Ε.Α, αναπηρίας, ανιάτων παθήσεων κ.ά), κατανεμημένο σε επίπεδο Περιφέρειας εως Ο.Τ.Α. α΄βαθμού αναλυτικά.

-Την διακοπή των ουσιαστικά «υγιών» ή και απελθόντων δικαιούχων, με την πρόσκληση της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους σε επανέλεγχο.

-Την έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή αφενός των «αχρεωστήτως καταβληθέντων», παράλληλα με την δικαστική οδό σε περιπτώσεις «σκαστής» απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

-Την «εξαφάνιση» περίπου 35 χιλιάδων «μη-εχόντων» από τα «κιτάπια» των υπηρεσιών (μείον 14,24% στο διάστημα 2009-2012). Ενδιαφέρον έχει η πλήρης «αποκατάσταση» της υγείας χιλιάδων βαρέως σωματικά και νοητικά αναπήρων, κωφαλάλων,τυφλών. Με απλά λόγια “miracolo”.

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, πολλά θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί, εάν κάποιοι, κατώτεροι Υπουργών, Νομαρχών και Δημοτικών «αρχόντων», έκαναν απλώς την «δουλειά» τους. Άλλωστε, τόσο η νομοθεσία όσο και ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων μεριμνά σαφώς για την «αμέλεια» (όταν δεν υφίσταται ενδεχόμενο προσπορισμού ιδίου οφέλους.....).

Δεν αναφέρομαι στους δεκάδες «με ενέργειές τους» συνυπαίτιους της κωμωδίας (ή μήπως τραγωδίας;) που αδιαφόρησαν για τις σωρευτικές επιπτώσεις μιας γαλαντόμου πολιτικής. Προφανώς, γνωρίζουν κάλλιον εμού πως, ότι «χαρίζεις» σε κάποιον, αν εκταμιεύεται από «ξένες» τσέπες (εν προκειμένω το Κρατικό Ταμείο, δηλ. τα δικά μας χρήματα), απομειώνει την δυνατότητα κάλυψης της αναγκης κάποιου άλλου.

Το επόμενο «στάδιο» αφορά στην τεκμηρίωση όσων, με διάφορους τρόπους δηλώνουν «άποροι», «πολύτεκνοι» κ.τ.λ. εισπράττοντες επιδόματα «τέκνων» (όχι απαραίτητα φυσικών....) και νοσηλεύονται ή λαμβάνουν φάρμακα με μηδενική συμμετοχή, αν και η κοινωνική τους εικόνα άλλα αποδεικνύει. Ειδικά για το τελευταίο, ο συνολικός αριθμός των κατόχων των Δελτίων «Πρόνοιας» είναι ακόμη άγνωστος στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Εργασίας, δεδομένης ανυπαρξίας μηχανογράφησης.



Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει «πολύ ψωμί» ακόμη.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου