Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Προς διοίκηση ΕΟΠΥΥ: Μην τσουβαλιάζετε παράνομους-τίμιους

«Πιάστε όσους υπερσυνταγογραφούν και πρωταγωνιστούν στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Στείλτε τον λογαριασμό στους παραβάτες κι αφήστε τους τίμιους συναδέλφους να επιβιώσουν. Αρκετή αφαίμαξη έχουν υποστεί οι τίμιοι ώστε να πληρώνουν και τις παρανομίες των άλλων».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - Μαρίνα Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr

"Ο συνάδελφος που εργάζεται τίμια, με δυσκολία καλύπτει τις ανάγκες του, καθώς καλείται συνεχώς να επιστρέψει στο κράτος αυτά που υφάρπαξαν ορισμένοι".

"Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε τον Ιανουάριο στα 10.450.700, με συνολική δαπάνη 77.355.022 ευρώ"

ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ

Είναι η έκκληση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας Αννας Μαστοράκου προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Αφορμή για την παρέμβασή της στάθηκε η δημοσιοποίηση στοιχείων στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε στα 10.450.700, με συνολική δαπάνη 77.355.022 ευρώ.

Η κ. Μαστοράκου εξηγεί κατ' αρχάς ότι: "Τα παραπεμπτικά δεν αφορούν σε αντίστοιχο αριθμό πολιτών. Κι αυτό διότι με απόφαση του ΕΟΠΥΥ για κάθε ειδικότητα εκδίδεται διαφορετικό παραπεμπτικό, άσχετα με το αν αφορά τον ίδιο ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι 3-4 παραπεμπτικά αφορούν έναν πολίτη και όχι τέσσερις ώστε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι όλοι οι Έλληνες τον Ιανουάριο πήραν ένα παραπεμπτικό για εξετάσεις. Επομένως ο ΕΟΠΥΥ που έδωσε τα σχετικά στοιχεία όφειλε να κάνει και τις συγκεκριμένες διευκρινίσεις".

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Η ίδια υπενθυμίζει ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω απεργίας των δομών του ΕΟΠΥΥ, αυξήθηκε η προσέλευση σε ιδιώτες γιατρούς. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το υπουργείο διπλασίασε (από 200 σε 400) τις επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς. "Κι αυτό συνέβη χωρίς να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ο ΕΟΠΥΥ για τους εργαστηριακούς γιατρούς. Γεγονός που σημαίνει ότι πάλι ο γιατρός καλείται να καλύψει σημαντικό μέρος των δαπανών. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 είναι 240 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει 20 εκατομμύρια το μήνα και 24 ευρώ ανά Έλληνα τον χρόνο. Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν παρέχει κάλυψη".

ΠΛΑΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Πέραν αυτού, η κα. Μαστοράκου αναγνωρίζει ότι υπάρχει πλαστή συνταγογράφηση και προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ζητώντας να μπουν δικλείδες ασφαλείας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να μην μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των ασθενών. "Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε γι'αυτό και υπάρχουν γιατροί και ιδιωτικά κέντρα που κάνουν υπέρογκες εισπράξεις" ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μαστοράκου, προσθέτοντας:

"Την ίδια ώρα όμως ο συνάδελφος που εργάζεται τίμια, με δυσκολία καλύπτει τις ανάγκες του, καθώς καλύπτει συνεχώς να επιστρέψει στο κράτος αυτά που υφάρπαξαν ορισμένοι. Εμείς λοιπόν καλούμε το κράτος να σταματήσει να δημοσιοποιεί στοιχεία του είδους, αντιμετωπίζοντας το σύνολο των γιατρών ως παραβάτες. Γνωρίζει ποιοι παρανομούν, ας τους καλέσει να επιστρέψουν τα χρήματα. Γιατί πρέπει οι τίμιοι συνάδελφοι να οδηγηθούν στην χρεοκοπία;"

7 σχόλια:

  1. Δυστυχώς....όπως πάντοτε και παντού οι ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ πληρώνουν.
    Μού ..<> όμως πού ...καλείς τούς ...<> να βάλουν τάξη;!;!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΤΕΛΟΣ , αν θέλουμε να σωθούμε !
    Ο κάθε γιατρός διαθέτει ενα τουλάχιστον μετρίου βαθμού κι επάνω IQ.
    Πως τώρα αφήσαμε στα χέρια του κάθε κομπλεξικού κρατικού υπαλλήλου - υπουργού τις τύχες μας, γι αυτό την ευθύνη την έχουμε αποκλειστικά και μόνο οι ίδιοι. Η λύση είναι ΜΙΑ & ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.
    Να δείς αν αυτό γίνει ποιοί θα τρέχουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΠΕΔΥ ΚΑΙ για τους εργαστηριακούς ΚΑΙ για τους κλινικους γιατρους.Ο ΕΟΠΥΥ σαν ασφαλιστικος οργανισμος θα επρεπε να αποζημιωνει απευθειας το αρρωστο ΚΑΙ ΟΧΙ τον γιατρο. Ετσι ο γιατρος δεν θα είναι ομηρος κανενος ταμειου θα ασχολειται με τα του ιατρειου του.

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ...."ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΠΕΔΥ ΚΑΙ για τους εργαστηριακούς ΚΑΙ για τους κλινικους γιατρους"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ!ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ -ΠΑΤΟΥΛΗΣ,ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ,ΨΥΧΑΡΗΣ,ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ,ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ_ΑΠΕΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΣ.Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ.

      Διαγραφή
  3. Πολύ σωστά κ. Μαστοράκου.Τα είχα επισημάνει πριν 26 μήνες και τα είχα σχολιάσει σε αυτό εδώ το "βήμα",όταν ο κ.Λοβέρδος έλεγε μόνο κουβέντες και δεν θωράκιζε τον ΕΟΠΥΥ.http://medispin.blogspot.gr/2012/01/blog-post_4249.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ασθενής πρέπει να πληρώνει το γιατρό του με βάση τον ιδιωτικό του τιμοκατάλογο και στη συνέχεια να απευθύνεται στον ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ ο οποίος θα του επιστρέφει κάποια χρήματα με βάση,πιθανώς,κάποιες ασφαλιστικές τιμές,όπως ακριβώς γινόταν παλιά με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί λοιπόν συνάδελφοι διαιωνίζουμε τον εμπαιγμό; Γιατί συμβάλλεστε με ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ; Γιατί οι εκπρόσωποί μας ,κυρία Μαστοράκου ,δε δράττουν της ευκαιρίας να διαμαρτυρηθούν μαζί με τους φαρμακοποιούς για την καταλήστευση του επαγγέλματος του εργαστηριακού γιατρού -τα εργαστήρια-μαιμού ξεφυτρώνουν παντού από παρασκευαστές ,τεχνικούς, δικηγόρους...΄Ελεος και εμείς ακόμα συζητούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή