Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Επιστολή ΠΙΣ προς Εισαγγελέα

Aξιότιμη Αθήνα, 23/7/2014
Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αρ. Πρωτ. : 1757
Κυρία Ευτέρπη ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ
KOIN. : Υπουργό Υγείας, Κύριο Μαυρουδή Βορίδη
Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας
Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
Ενώσεις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων της χώρας

Κυρία Εισαγγελεύ, 

Το τελευταίο διάστημα - με αφορμή τα «γκρίζα» φαινόμενα του χώρου της Υγείας, στα οποία είχαμε την ευκαιρία και κατά τη συνάντηση μας να σταθούμε - παρατηρούνται σχολιασμοί και αρθρογραφίες από δημοσιογράφους των ΜΜΕ, οι οποίες με έναν υπερβολικό και κατάπτυστο, πολλές φορές τρόπο, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη, ισοπεδώνοντας και απαξιώνοντας το Ιατρικό Σώμα. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε φαινόμενο παράνομου χρηματισμού, διαφθοράς, διαπλοκής, και φοροδιαφυγής και απαιτούμε πλήρη και γρήγορη διαλεύκανση, όπως σας έχουμε καταθέσει.

H προσπάθεια όμως, ορισμένων δημοσιογράφων να γενικεύσουν τα μεμονωμένα φαινόμενα για να ενοχοποιήσουν το Ιατρικό Σώμα, όπως επιχειρεί στο άρθρο του «Θέλει μόνο “το καλό μας” ο γιατρός;» που δημοσιεύθηκε στις 21/7/2014 στον ιστότοπο www.protagon.gr ο δημοσιογράφος Τάκης Μίχας, αποτελεί όχι μόνο ύβρη και συκοφάντηση κατά του Ιατρικού Σώματος, αλλά και εγκληματική ενέργεια σε βάρος της Περίθαλψης και της Υγείας του λαού. Οι ιατροί έχουν δώσει όρκο να χρησιμοποιούν τη θεραπεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση τους, αλλά ποτέ για να βλάψουν ή να αδικήσουν · όσοι τον παραβαίνουν και επιορκούν όχι μόνο σπιλώνουν το Ιατρικό Σώμα, αλλά θα πρέπει πάραυτα να τιμωρούνται αυστηρά και να αποβάλλονται από αυτό.


Τα Νοσοκομεία μας σήμερα, στέκονται όρθια και στο ύψος που απαιτούν οι δύσκολες συνθήκες, μέσα από τις υπεράνθρωπες, άοκνες προσπάθειες των ιατρικών λειτουργών, νεότερων και παλαιότερων. Καθημερινά, δίνουν αποφασιστικές μάχες ζωής και θανάτου με ελλιπή μέσα πολλές φορές και χωρίς να αναμένουν από κανέναν, αναγνώριση της προσφοράς τους. Το απαιτεί η αποστολή μας, το καθήκον και η λειτουργία μας.

Ως εκ τούτου, το να παρουσιάζονται φαινόμενα προσβλητικά για το Ιατρικό Σώμα και τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα από την κατάπτωση αρχών και αξιών, με τρόπο ισοπεδωτικό και κυνικό, δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις ιατρών – ασθενών, και καλλιεργούν την αίσθηση ότι το κέρδος στον ιατρό είναι κυρίαρχο και απαραίτητο για την περίθαλψή του ασθενή. 

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και προς την ΕΣΗΕΑ και προς τις άλλες Ενώσεις Συντακτών της χώρας, αλλά και γενικότερα προς τα ΜΜΕ, να υπάρχει, μεν, πλουραλιστική ενημέρωση και αντικειμενική προσέγγιση και όχι παραπληροφόρηση και υποκειμενικές προσβλητικές τοποθετήσεις και σχολιασμοί, δεν κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να εισακουστούμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητούμε η Δικαιοσύνη να προβεί σε όλες τις ενέργειες, τόσο για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας όσο και την αποτροπή από τα ΜΜΕ ενεργειών που ζημιώνουν ανεπανόρθωτα την υγεία, την περίθαλψη, την τιμή του ιατρικού σώματος, και κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης ιατρού - ασθενή.

Για τον Π.Ι.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΗΛ Π. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Μιχας λεει πολυ λογικα και σωστα πραγματα.Επρεπε οι ιατρικοι συλλογοι να ειχαν φροντισει με αλλους τροπους να ελεγχουν την ιατρικη πρακτικη των μελων τους και οχι να εχουν γινει κομματικα αντρα ή να φροντιζουν για την προοσωπικη προβολη των προεδρων τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή