Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα Ένωσης Παιδιάτρων









Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

​Η Ένωσή μας θέλει να δηλώσει ότι ουδόλως αφαιρεί ​το δικαίωμα των ισχυρισμών του ΙΣΑ ότι πάλεψε και παλεύει για την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, πάλης που τουναντίον στηρίζουμε και επιβραβεύουμε.

Όμως, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την δικαίωση του αγώνα που έδωσε επί μακρόν η Ένωσή μας, για την ισοτιμία της υπογραφής από τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, και που αφορούσε καταγγελίες μελών μας για υπογραφή ιατρικών πιστοποιητικών σε αθλητές του TAEKWODO, πυγμαχίας κλπ, θέτουμε υπ' όψη σας το πιο κάτω έγγραφο, που στείλαμε ενημερωτικά στα μέλη μας μετά από την συνάντηση που είχαμε με την Γενική Διευθύντρια της ΓΓΑ κ. Γιαννακίδου για το θέμα αυτό.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η προσπάθεια για απόδειξη του αυτονόητου είχε ξεκινήσει με σχετικό έγγραφο που είχαμε στείλει στον τότε Υπουργό Υγείας κο Α. Γεωργιάδη στις 28/2/2014 και που είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η προσπάθειά μας αυτή δικαιώθηκε έστω και αργά μετά την υπογραφή του σχετικού εγγράφου από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανό.

Περισσότερο όμως χαιρόμαστε γιατί ανεξάρτητα με το ποιος αγωνίστηκε, μεγαλύτερη σημασία και αξία για όλους εμάς τους μάχιμους κλινικούς γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχει το αποτέλεσμα.

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

-------------------------------------------------------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 12.3.2014

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την 11/3/2014 αντιπροσωπεία της Ένωσης αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και το δικηγόρο της κάναμε παράσταση στη ΓΓ Αθλητισμού προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την ισοτιμία των γνωματεύσεων που εκδίδονται από τους κρατικούς φορείς και τους ιδιώτες ιατρούς. Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΓΓ Αθλητισμού στο Μαρούσι, παρέστη από τη μεριά του Υπουργείου η ΓΓ Αθλητισμού κα Γιαννακίδου, δύο νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου και ο Δντης του τμήματος Υγρού Στίβου και Βαρέων Αθλημάτων κος Ζαχαρόπουλος.

Ο λόγος της συνάντησης είναι η πρακτική διαφόρων αθλητικών φορέων όπως λχ η Ομοσπονδία ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ να μη δέχεται να θεωρούνται τα δελτία υγεία των αθλητών από ιδιώτες ιατρούς αλλά μόνο από «Γιατρούς του Δημοσίου» όπως αναγράφει το έντυπο του δελτίου της. Παρ’ όλες τις επιστολές που εστάλησαν από συναδέλφους, παραπονούμενοι για τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας (αν και άλλες Ομοσπονδίες έχουν την ίδια πρακτική) η απάντηση ήταν ότι ο νόμος που ορίζει ότι τα δελτία πρέπει να θεωρούνται από ιατρούς του Δημοσίου είναι ειδικός νόμος και άρα δε θίγεται από άλλες διατάξεις που ορίζουν το αντίθετο.

Κατά την παράστασή μας αναλύσαμε τα εξής:

1/ Οι διατάξεις του άρθρου 33§9 του Ν. 2725/99 (ειδικός νόμος για τον αθλητισμό) πράγματι προέβλεπαν ότι η θεώρηση των δελτίων υγείας πρέπει να γίνεται από γιατρούς του δημοσίου.

2/ Στη συνέχεια με το άρθρο 5§1 του Ν. 3418/05 αναγνωρίστηκε η ισοτιμία όλων των γνωματεύσεων των ιατρών είτε αυτοί απασχολούνται από το δημόσιο είτε είναι ιδιώτες. Όμως στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι κάθε ειδική διάταξη δε θίγεται και συνεχίζει να ισχύει και άρα η ειδική διάταξη για τη θεώρηση των δελτίων υγείας μόνο από ιατρούς του δημοσίου συνέχισε να ισχύει.

3/ Τέλος με το άρθρο 6§2 του Ν.3627/07 διεγράφη το παραπάνω εδάφιο που άφηνε σε ισχύ τις ειδικές διατάξεις, όπως αυτή του ειδικού νόμου περί του αθλητισμού και έτσι όλα τα πιστοποιητικά και γνωματεύσεις είναι ισότιμα είτε εκδίδονται από ιατρούς του δημοσίου είτε ιδιώτες ιατρούς. Αυτή η διάταξη αφού εξετάζει ειδικό θέμα, είναι ειδική διάταξη και σαν νεώτερη υπερισχύει της ειδικής του Ν. 2725/99 και έτσι πέραν πάσης αμφιβολίας καθιερώθηκε η ισοτιμία των πιστοποιητικών και γνωματεύσεων.

Αποδείχθηκε πλήρως και ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστεί και ανάλογα η εσφαλμένη προφορική νομική ερμηνεία του δικηγόρου του Υπουργείου ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, πράγμα που έγινε συνολικά δεκτό και από τους παρισταμένους νομικούς του Υπουργείου. Επιπρόσθετα καταθέσαμε και σχετικό υπόμνημα με την νομική ανάλυση του θέματος και όλα τα σχετικά νομοθετικά κείμενα αλλά και έγγραφα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εσωτερικών που επιβεβαίωναν τις θέσεις μας.

Η κα Γιαννακίδου άκουσε με προσοχή τις απόψεις μας και αφού ζήτησε τη γνώμη της νομικής της συμβούλου που ήταν όπως είπαμε παρούσα στην συζήτηση, μας ενημέρωσε ότι θα κάνει θετική εισήγηση προς τον κο Υπουργό προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η γνώμη της νομικής της συμβούλου ήταν επίσης ξεκάθαρη, ότι δηλαδή η Ένωσή μας έχει δίκιο και ότι ο αθλητικός νόμος του 1997 δεν ισχύει. 

Επίσης προτείναμε στην κα Γιαννακίδου να βοηθήσει η Ένωσή μας ώστε να συντάξουμε ένα σύγχρονο ιατρικό πιστοποιητικό για να δοθεί σε όλους του αθλητικούς φορείς της χώρας. Χαρακτηριστικά της αναφέραμε ότι είναι απαράδεκτο να υπογράφουμε υποτιθέμενα πιστοποιητικά υγείας αθλητών που φέρουν τις λέξεις "εξετάστηκε και είναι υγιής" ή ακόμα βάζοντας μόνο μια υπογραφή και μία σφραγίδα σε μια αθλητική ταυτότητα ή ένα χαρτί. 

Η κα Γιαννακίδου βρήκε εξαιρετική θετική την πρότασή μας και αφού μας ευχαρίστησε μας προέτρεψε να της στείλουμε άμεσα γραπτώς την πρότασή μας. 

Ακόμα μας ζήτησε να ενταχθούμε ως φορέας εθελοντικά στη διάθεση του Υπουργείου για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών που επιβάλλουν συνολική προσπάθεια αντιμετώπισής τους και την ενημερώσαμε ότι θα ακολουθήσει σχετική επιστολή μας εφόσον υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ.

Το ΔΣ

2 σχόλια:

  1. Πέστα χρυσόστομη Ένωση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ λέγεται άλλοι να κοπιάζουν μαζί με την Ένωση των Παιδιάτρων (βλέπε άρθρο στο ΜEDISPINBLOGSPOT της 23/1/2014 που απεστάλη ως αναφορά με τίτλο « Ιατρική Νομοθεσία: Διαχρονική παραβίασή της με εντολή Yπουργού » στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (http://medispin.blogspot.gr/2014/01/y.html), άλλοι να καρπώνονται τη «δόξα» ,όπως ο ΙΣΑ, επειδή το Υφυπουργείο Αθλητισμού αποφάσισε να κινείται στα πλαίσια του Νόμου(!!!)
    (http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/4304-pagia-thesi-isa-isotimia-ypografwn-egine-dekti-apo-yf-athlitismou.html) και άλλοι,όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντο (http://www.elot-tkd.gr/web/) να ευχαριστεί τον Υφυπουργό, που, με καθυστέρηση πολλών ετών, τους έστειλε έγγραφο για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής!!! Αντί υπογραφής:H κοινή λογική και ηθική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή