Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Σήμερα η «σύνοδος» της «Συμμαχίας του Νότου»


Οι δυνατότητες συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογίων υγείας και διαπραγμάτευσης τιμών καινοτόμων φαρμάκων θα βρεθούν στο επίκεντρο στη σημερινή συνάντηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Αριστοτέλους προσδοκά σημαντικά αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση, που ευελπιστεί ότι θα είναι η πρώτη σε μια σειρά επαφών, μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Στόχος αυτών των επαφών θα είναι η εξεύρεση του modus operandi μιας συνεργασίας που θα πετύχει οικονομίες κλίμακας, προς όφελος των συστημάτων υγείας και της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία.

Ωστόσο, στις σημερινές εργασίες και στη συζήτηση «Κοινές προσεγγίσεις στη φαρμακευτική πολιτική των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου – Σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις» θα συμμετέχουν Υπουργοί Υγείας μόνο από την Κύπρο και την Πορτογαλία, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Υγείας της Μάλτας.

Συνολικά, στη συνάντηση εργασίας θα συμμετέχουν πέραν των παραπάνω και αξιωματούχοι της Ιταλίας, αλλά και της Κομισιόν, καθώς και της Βουλγαρίας, όπως είχε γράψει το Virus (εδώ).

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA) και διαπραγμάτευσης των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων με τη βιομηχανία, προκειμένου να εισηγηθούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος θα τοποθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των χωρών.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το παρόν θα δώσει ο Δημήτριος Φλωρίνης, Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας της Ε. Επιτροπής, εμπειρογνώμονας, από την Ιταλία θα συμμετάσχει η Dr. Simona Montilla, Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής, ενώ συμμετέχει και στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας στον ιταλικό ΕΟΦ.

Εκπρόσωποι από τη πρεσβεία της Βουλγαρίας, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα, η οποία συμμετέχει στη συζήτηση χάρη στις αντίστοιχες προσπάθειες συνένωσης δυνάμεων στο κομμάτι της αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης που επιχείρησε η Σόφια, με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Βέβαια, πολλά είναι τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για το κατά πόσο μια τέτοια συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί και να είναι αποδοτική, δεδομένων των σημαντικών διαφορών μεταξύ των χωρών, τόσο στις οικονομικές δυνατότητες όσο και στη δομή των συστημάτων.

Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, δεν κυκλοφορούν πολλά από τα φάρμακα και ιδιαίτερα τα ογκολογικά, που είναι διαθέσιμα στη χώρα μας. Ειδικά η γείτονα βαλκανική χώρα, με τα πολύπλοκα κοινωνικοοικονομικά της ζητήματα, είναι κατά πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια συνεργασίας κάτι περισσότερο από την εμπειρία της σε αντίστοιχες συζητήσεις.

Η Ιταλία είναι μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, ενώ η Κύπρος και η Μάλτα διεξάγουν διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων, ενώ η διαδικασία διαπραγμάτευσης στην Πορτογαλία ήδη εφαρμόζεται, με επιτυχία, μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις νέες θεραπείες για την Ηπατίτιδα C.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω εγχείρημα της διακρατικής συνεργασίας αποτελεί στοίχημα που ο κ. Ξανθός θέλει να κερδίσει και, εν πολλοίς, η σημερινή συνάντηση αναμένεται να δείξει της πιθανότητες….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου