Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Υγειονομική κάλυψη προσφύγων: 24,2 εκατ. ευρώ από το Έκτακτο Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ



Εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμοδιότητας του Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου, η αίτηση του υπουργείου Υγείας για χρηματοδότηση ύψους 24,2 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την υγειονομική κάλυψη στον τομέα του προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επείγουσας Υγειονομικής Διαχείρισης για την Προσφυγική Κρίση» χρηματοδοτείται από το Έκτακτο Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (AMIF- Emergency Assistance). Δικαιούχος είναι το υπουργείο Υγείας και φορέας υλοποίησης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από το πρόγραμμα δημιουργούνται 850 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας και η περίοδος υλοποίησης ξεκινά από 1.9.2016.

Το πρόγραμμα συνοψίζεται σε 4 υποέργα:

α) Ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στις πύλες εισόδου: Προσλήψεις 146 γιατρών, 264 νοσηλευτών, μαιών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, τεχνολόγων ακτινολόγων και τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, 15 διοικητικών, 15 διαμεσολαβητών υγείας, 44 ατόμων βοηθητικού προσωπικού και 40 διασωστών ΕΚΑΒ.

β) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Κέντρα Φιλοξενίας: Υγειονομική κάλυψη και ψυχοκοινωνική στήριξη σε πληθυσμό 57.000 προσφύγων με τοποθέτηση ομάδας υγείας αποτελούμενη από γενικό γιατρό ή παθολόγο, νοσηλευτή, μαία, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και διαπολιτισμικό διαμεσολαβητή.

γ) Ενίσχυση του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Δημόσιας Υγείας: Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Διοικητικών Περιφερειών θα συνεργαστούν με σκοπό την αυτοψία, την καταγραφή και παρέμβαση σε περιπτώσεις κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση, τους εμβολιασμούς κλπ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπεται ενίσχυση των παραπάνω φορέων με προσλήψεις 93 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (γιατροί, επιδημιολόγοι, επισκέπτες υγείας, οδηγοί/διασώστες κινητών μονάδων κ.α).

δ) Διαχείριση και Παρακολούθηση του Προγράμματος: Αφορά την ασφαλή υλοποίηση του έργου με διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό (32προσλήψεις επαγγελματιών υγείας, οικονομολόγων, διοικητικών κ.α.)

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται επίσης:

«Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα κέντρα φιλοξενίας σε συνεργασία με τις ΜΚΟ οι οποίες, επίσης χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Διεθνείς Οργανισμούς, η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό τη βελτίωση της παροχής φροντίδας στους πρόσφυγες και τη γενικότερη ανακούφιση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας με βάση τα διεθνή standards».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου