Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 20.07.2016


η εικόνα προφίλ του ανδρεας Σοφιανοπουλος

Στη χθεσινή συνάντηση με τον Υπ. Υγείας, αξίζει να μνημονευτεί ότι για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε σαφή και ρητή δέσμευση του υπ. υγείας για θέματα που αφορούν τα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός σε επίμονες ερωτήσεις μου, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έκλεισε για ζητήματα φαρμακείων και ΜΥΣΥΦΑ. Επί της μνημονιακής δηλαδή διαλέκτου διαπραγμάτευσης επιτελέσθη done. 

Πιο συγκεκριμένα, για οποιαδήποτε ουσία τεθεί θέμα εισόδου στην αγορά εκτός φαρμακείου, θα ακολουθηθεί η πύλη εισόδου των ΓΕΔΙΦΑ. Δηλ. περιεκτικότητα μικρότερη από τη δραστική και ποσότητα μικρότερη από την τοξική. Ουσιαστικά άλλο σκεύασμα, με άμεση συνέπεια τα σκευάσματα που διατίθενται από το φαρμακείο δεν θα περάσουν στο super market. Απλώς, τα ΓΕΔΙΦΑ που θα πωλούνται από τις υπεραγορές, θα μπορούν να διατίθενται και από τα φαρμακεία.

Εκκρεμές έμεινε το ζήτημα της πώλησης μέσω e-shop φαρμακείων όπου ως ΠΦΣ ζητήσαμε να πωλούνται μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ και να μην πωλούνται τα ΜΥΣΥΦΑ από e-shop, ακόμα και φαρμακοποιών.

Εκκρεμής έμεινε και η απαίτησή μας να μην ισχύσει ο νόμος Γεωργιάδη ως προς την απελευθέρωση τιμής των ΜΥΣΥΦΑ από 01.01.2017., ενώ προτείναμε χωρίς να δοθεί άμεση απάντηση να απελευθερωθεί η τιμή των ΓΕΔΙΦΑ ώστε το υπουργείο να αποκομίσει ένα αμεσότατο δείγμα του χάους που θα επικρατήσεις στις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, εντελώς υποκριτικές και απαράδεκτες παραμένουν οι φωνές κομματικών στελεχών και υποτακτικών της ΝΔ οι οποίοι ξεχνούν πως στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που εφεύρε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Χατζηδάκης δεν υπήρχε καμία συζήτηση για ΓΕΔΙΦΑ, αλλά υπήρχε η μεταφορά του πλήρους καταλόγου των ΜΥΣΥΦΑ στις υπεραγορές. Χωρίς να με ικανοποιεί προσωπικά μια τέτοια λύση και χωρίς να ξεχνώ τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έμειναν όνειρα απατηλά, η συγκεκριμένη ρύθμιση, εφόσον οι διαβεβαιώσεις του υπ. υγείας κ. Ξανθού σταθούν με αντοχή και στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, αλλά και αργότερα, αποτελούν έναν έντιμο συμβιβασμό με βάση και τη μνημονιακή στροφή που έλαβε σύσσωμο το κοινοβουλευτικό πολιτικό προσωπικό της χώρας από τον Αύγουστου του 2015 και ύστερα (πλην ΚΚΕ).

Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης ρητά ότι θα επανέλθει έγκαιρα μέσω τροπολογίας ο δικαστικός στα Πειθαρχικά μας, ώστε να προφτάσουμε τις εκλογές των συλλόγων του ερχόμενου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ επίσης δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα υπάρξει και θετική ρύθμιση για τα οπτικά.

Στο ζήτημα του ωραρίου δήλωσε πως θα υπάρξει εντός του Φθινοπώρου νομοσχέδιο στο οποίο θα ρυθμίζεται το υπάρχον ωράριο από το απαράδεκτο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Διατηρώ ζωηρές επιφυλάξεις για την κατεύθυνση και την ποιότητα της ρύθμισης, αλλά το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το προσχέδιο.

Στο ζήτημα των ανασφάλιστων και προνοιακών, εκτίμησε ότι η μηνιαία δαπάνη θα βρίσκεται στα 30 εκατ. €, δεν δέχτηκε το αίτημά μας να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη από τη συνολική δαπάνη επικαλούμενος απαιτήσεις της τρόικας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν τα κονδύλια για την απρόσκοπτη πληρωμή των φαρμακείων. Η πληρωμή των συνταγών του Απριλίου είναι διευθετημένη και θα πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ με τον άλλο αντιπρόεδρο του ΠΦΣ κ. Βαλτά και υπό την εποπτεία του πρόεδρου κ. Λουράντου, ξεκινήσαμε ήδη διαβουλεύσεις και διαδικασίες για την εξόφληση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκκρεμούν πολλές λεπτομέρειες και οι συνάδελφοι θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή ακόμα στο ζήτημα αυτό.

Επίσης σύντομα η ΗΔΙΚΑ θα βάλει κόφτη στους γιατρούς όπου δεν θα επιτρέπεται η αντίθεση ποσότητας και δοσολογικού σχήματος. Μέχρι τότε όμως οι συνάδελφοι ας φροντίσουν να είναι τυπικοί με τις ποσότητες με βάση τα αναγραφόμενα στη συνταγή δοσολογικά σχήματα.

Επανερχόμενος στη συνάντηση με τον Υπ. Υγείας να σημειώσω ότι δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξει σύντομα άλλη ΚΥΑ σε σχέση με το ιδιοκτησιακό, αλλά θα συζητηθούν με τον ΠΦΣ βελτιώσεις που αφορούν σε διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής. Επίσης εκ μέρους του Πανελληνίου ζητήθηκε να νομοθετηθεί αμοιβή υπέρ του ΠΦΣ σε ετήσια βάση για την πιστοποίηση των e-shop φαρμακείων και την ομαλή λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να σταθούμε από την χθεσινή επίσκεψη είναι ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε δημοσίως και ρητά ότι όλα τα θέματα που κατά καιρούς προκύπτουν από τις αξιολογήσεις των θεσμών έχουν κλείσει και ότι ουδεμία απαίτηση υπάρχει εκ μέρους των δανειστών για άλλες αλλαγές στο χώρο του φαρμακείου. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην έχουμε επανάληψη δυσάρεστων εκπλήξεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Με χαρά μου θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη του συλλόγου ότι ήδη αποτελεί επιχειρηματική οντότητα η ΙΚΕ συνεργατών φαρμακοποιών Αχαΐας με 54 μέλη από το σύλλογο Αχαΐας και 2 από το σύλλογο Αιγιαλείας, που κατέχουν ισόποσα το 50% των μετοχών της εταιρείας ενώ το άλλο 50% ανήκει στο Συνεταιρισμό φαρμακοποιών Αχαΐας. Ελπίζω πως το συνεργατικό αυτό σχήμα θα πάει καλά και θα εγγράψει σύντομα πολλά και καινούρια μέλη από το σύλλογο μας.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος,
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας
Αντιπρόεδρος ΠΦΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου